Sezonul WTA pe linia dreaptă: cum arată lupta pentru locul 1 la final de an și pentru calificarea la Turneul Campioanelor

Radu Marina | 16 septembrie 2019

Până la încheierea sezonului în circuitul WTA mai sunt 15 turnee. Aici intră, printre altele, Shenzhen și Zhuhai (turneele finale), Beijing (ultimul Premier Mandatory al anului), Wuhan (ultimul Premier 5 al sezonului), dar și turneele de categorie 125K (Houston, Taipei, Limoges). Este ultima parte a sezonului, în care mai toată lumea are un obiectiv de […]

Până la încheierea sezonului în circuitul WTA mai sunt 15 turnee. Aici intră, printre altele, Shenzhen și Zhuhai (turneele finale), Beijing (ultimul Premier Mandatory al anului), Wuhan (ultimul Premier 5 al sezonului), dar și turneele de categorie 125K (Houston, Taipei, Limoges).

Este ultima parte a sezonului, în care mai toată lumea are un obiectiv de făcut. Jucătoarele de top se luptă pentru statutul de lider mondial la finalul sezonului sau caută o calificare la Turneul Campioanelor. Restul jucătoarelor trag tare pentru poziționare, la rându-i importantă: ele vânează cât mai multe puncte în clasament, astfel încât în startul sezonului 2020 să fie acceptate pe cât mai multe tablouri principale ale turneelor importante. 

Lupta pentru locul 1: una dintre Ash Barty, Karolina Pliskova, Simona Halep și Bianca Andreescu poate încheia sezonul în calitate de lider mondial 

Într-un sezon în care locul 1 a trecut de la Simona la Naomi și de la Naomi la Ash, finalul nu putea fi altfel decât deschis: sunt patru jucătoare care au o mare șansă să termine anul pe locul 1. Barty, Pliskova, Halep și Andreescu sunt foarte bine poziționate pentru a-și completa un sezon fantastic cu realizarea de a fi numărul 1 mondial la finalul anului. 

Clasamentul din Race, acum
1. Ash Barty (5.476 puncte)
2. Karolina Pliskova (5.256)
3. Simona Halep (4.792),
4. Bianca Andreescu (4.727)

Șansele sunt mari pentru toate cele patru. E de văzut atât forma lor, cât și turneele la care vor participa; este posibil ca această luptă să se decidă chiar la Shenzhen, acolo unde toate patru vor fi prezente, iar orice set câștigat sau pierdut ar putea cântări suficient de mult. 

Ash Barty nu trece prin cea mai bună perioadă (ultimele ei înfrângeri au fost dezamăgitoare ca evoluție). Ea are în plan să joace Wuhan și Beijing înainte de Shenzhen. 

Karolina Pliskova a intrat în forță în sezonul asiatic, reușind să câștige titlul de la Zhengzhou (al patrulea ei trofeu al anului), care mai șterge din dezamăgirea apărută după US Open și o apropie și mai mult de locul 1 la finalul anului. Forma, dar și punctele adunate la Zhengzhou o fac pe Karolina favorită în acest moment – doar 86 de puncte o separă de Barty. 

Teoretic, Simona Halep are șanse foarte mari pentru a încheia anul pe locul 1. Ar fi a treia oară la rând, o performanță în sine extraordinară. Cum ea nu a putut evolua în condiții normale anul trecut din cauza problemelor la spate, are de apărat doar 11 puncte până la finalul anului (nu e relevant asta în ce privește clasamentul Race, dar trebuie subliniat).

Însă e de văzut cum stă din punct de vedere fizic; ea a încheiat US Open cu mici probleme la gleznă și s-a retras de la Zhengzhou din cauza problemei la gleznă. Tradițional, Simona a evoluat, până acum, foarte bine la cel puțin un turneu din acest segment asiatic – fie că a fost Beijing (finală 2017), fie Wuhan (semifinală 2016), fie WTA Finals (finală 2014). Va fi oare suficient pentru a încheia și anul acesta în calitate de lider mondial? În mod cert, recenta revenire a lui Darren Cahill va funcționa și ea ca un factor motivațional suplimentar. 

https://twitter.com/Simona_Halep/status/1055818838770700290?s=20

Bianca Andreescu este cea mai în formă jucătoare a momentului, dar întrebarea e dacă poate menține ritmul din ultimele luni până la finalul sezonului. Ce poate fi cert e că nu o putem subestima în niciun caz – chiar și în condițiile în care s-a retras de la Osaka și Wuhan, iar Beijing va fi primul ei turneul din sezonul asiatic. 

Race to Shenzhen: jucătoare calificate, cu șanse de calificare și lupta pentru ultimele locuri 

Mutat la Shenzhen după cinci ediții de mare succes la Singapore, Turneul Campioanelor de anul acesta se anunță unul impresionant. Cu premii totale de 14 milioane de dolari, Shiseido WTA Finals Shenzhen devine evenimentul care oferă cele mai mari premii în bani din istoria tenisului, feminin sau masculin.  

Înainte de a ne arunca o privire asupra jucătoarelor cu șanse, să ne reamintim că la acest turneu se vor califica cele mai bune opt (plus două rezerve) jucătoare ale sezonului 2019, decise de clasamentul Race, iar sistemul de joc este de tip round-robin (două grupe a câte patru jucătoare, din care se califică mai departe în semifinale primele două clasate în fiecare grupă). 

La acest moment, cele mai bune zece jucătoare din 2019 sunt: 1. Ash Barty (5.476 puncte), 2. Karolina Pliskova (5.256), 3. Simona Halep (4.792), 4. Bianca Andreescu (4.727), 5. Serena Williams (3.935), 6. Petra Kvitova (3.836), 7. Naomi Osaka (3.777), 8. Belinda Bencic (3.615), 9. Kiki Bertens (3.580), 10. Elina Svitolina (3.563). 

Dintre acestea, Barty și Pliskova și-au asigurat, oficial, calificarea, iar ele vor fi urmate în perioada următoare de Simona Halep și Bianca Andreescu. De la locul 5 încolo, lucrurile devin neclare: atât pentru că diferențele sunt mici și mai sunt de jucat multe turnee, printre care un Premier Mandatory (1000 puncte) și unul Premier 5 (900), dar și pentru că pe listă apare Serena, care, în ultimii ani, deși calificată, s-a retras de la acest turneu. 

Încă înainte de încheierea US Open, au existat speculații referitoare la faptul că Williams își va încheia sezonul după New York. Însă Patrick Mouratoglou, antrenorul ei, a declarat că intenționează să participe la Shenzhen (dacă va rămâne între primele opt), fără însă a juca vreun turneu din sezonul asiatic. Deocamdată, Serena e înscrisă la Beijing. Dacă ea va alege să nu participe, lupta devină și mai acerbă: Elina Svitolina, Johanna Konta și Madison Keys (în prezent pe locurile 10, 11 și 12) și-ar putea juca șansa la un ultim loc de calificare la Shenzhen. 

Dar acest clasament poate suferi schimbări majore, tocmai pentru că sunt puse la bătaie suficiente puncte încât lucrurile să fie dat peste cap. De exemplu: Andreescu nu va participa la Wuhan, Petra Kvitova se simte excelent în Asia (dublă campioană la Wuhan), iar Elina Svitolina va juca aproape în fiecare săptămână (Guangzhou, Wuhan, Beijing) în încercarea de a avea o șansă la apărarea trofeului cucerit anul trecut. De asemenea, un eventual traseu remarcabil, de tipul celui reușit de Caroline Garcia în urmă cu doi ani (când a câștigat succesiv și Wuhan, și Beijing), poate catapulta o prezență neașteptată în Top 8.

Cine nu va prinde Shenzen se va putea consola cu prezența la WTA Elite Trophy de la Zhuhai, care aduce la start 12 jucătoare și care anul acesta se mută, mai logic, în săptămâna premergătoare WTA Finals, permițând turneului de la Shenzhen să închidă sezonul.

Jucătoarele din România 

În general, sezonul asiatic (la fel și cel european de hard indoor) a fost întotdeauna o bună ocazie pentru jucătoarele din România de a-și mai redresa sezonul sau de a se asigura că vor începe noul sezon acceptate pe tabloul principal la Australian Open. Monica Niculescu e cel mai bun exemplu în acest caz; ani la rândul ea a obținut în această parte de sezon rezultate foarte bune, care i-au salvat anul.  Dar și Mihaela Buzărnescu, care a început segmentul asiatic cu prima ei semifinală după mai bine de un an, ea fiind la un pas de revenirea în primele 100 de jucătoare ale lumii. 

Dată fiind situația curentă din clasament – Sorana pe 95, Irina pe 98, Mihaela, Monica, Patricia și Ana aproape de top 100 – , această ultimă parte a sezonului ar putea fi folositoare pentru jucătoarele din România, care n-au avut cel mai grozav an, în special din cauza accidentărilor, dar și l-ar putea redresa acum, la aceste turnee de final de an. 

De altfel, pentru a înțelege cât de importantă e prezența printre primele 100 de jucătoare ale lumii (sau chiar mai mult) e  de menționat că la Wuhan linia pentru tabloul de calificări s-a tras la locul 101, iar la Beijing, la 87. 

Săptămâna aceasta, Patricia, Ana, Mihaela și Irina (eliminată deja) sunt prezente la Seul, pe tabloul principal. Patricia și Ana au ajuns după victorii în calificări, Mihaela a beneficiat de Special Exempt (SE), grație semifinalei de săptămâna trecută de la Hiroshima. Patricia Țig joacă cu Maria Sakkari, favorita principală; Ana Bogdan cu Polona Hercog, favorita 6; Mihaela Buzărnescu, cu Priscilla Hon. 

Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Irina Begu vor evolua săptămâna viitoare la Tashkent, turneu pe care atât Sorana (2008), cât și Irina (2012) l-au câștigat. Printre favorite se numără Viktoria Kuzmova, Margarita Gasparyan, Alison Van Uytvanck, Tatjana Maria, Jelena Ostapenko sau Pauline Parmentier. 

De asemenea, pe lângă turneele de la Tianjin, Linz, Luxembourg și Moscova, fetele vor mai avea ocazia să revină în top 100 sau să-și consolideze clasamentul la câteva turnee de categorie 125K (Houston, Taipei, Limoges) sau chiar ITF.

Super hot în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Avem un tricou-stare de spirit 😉

Comandă Grand Slams and Chill din Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi