Sezonul 2022 s-a pus în mișcare | Ce e de știut despre primele turnee ale anului

Radu Marina | 2 ianuarie 2022

Cinci românce sunt la startul primelor turnee WTA ale noului sezon.

După o foarte scurtă pauză, tenisul se pune din nou în mișcare; jucătorii din cele două circuite sunt gata de o nouă aventură. Unii vor încerca să-și consolideze poziția câștigată anul trecut, alții vor vrea să recupereze ce au pierdut în sezonul precedent; toți vor căuta să-și depășească din nou limitele.

Dintre firele narative ale acestui început de sezon e de menționat, firește, provocarea Simonei Halep de a reveni la cel mai înalt nivel, reîntoarcerea lui Naomi Osaka, încercarea lui Ash Barty de a câștiga acasă, sau incertitudinea prezenței în Australia a lui Novak Djokovic.

Simona a declarat, la plecarea către Australia, că e din nou sănătoasă, că a avut parte de un pre-sezon bun, s-a antrenat bine și e pregătită să revină la nivelul obișnuit. Naomi Osaka a revenit pe teren, dar dacă va putea să repete dominația de la ediția precedentă a AO e o cu totul altă discuție; forma ei e discutabilă, și s-ar putea să resimtă ultimele luni de pauză. Există însă și posibilitatea ca această pauză să o fi încărcat și ajutat. Cu certitudine, multe priviri vor fi asupra ei.

Toate privirile sunt și vor fi asupra lui Ash Barty. Liderul circuitului WTA va trebui să gestioneze presiunea de a performa bine și de a câștiga un Grand Slam acasă, în Australia, următorul ei mare obiectiv al unei cariere tot mai frumoase.

Trecând spre circuitul ATP, discuția momentului este în jurul prezenței lui Novak Djokovic în Australia, tot mai incertă, după retragerea lui din ATP Cup. Pe teren, cu sau fără Djokovic, un alt fir narativ din circuitul masculin va fi despre continuarea încercării generației lui Medvedev, Zverev și Tsitsipas de a prelua frâiele cu totul, și dacă și alte nume li se vor alătura. Dintre veterani, va fi mai mult decât interesant ce vor avea de oferit Rafael Nadal și Andy Murray în aceste prime săptămâni de an.

Noul sezon aduce și retrageri. Samantha Stosur, campioana de la US Open din 2011, a anunțat că după Australian Open ea își va încheia cariera la simplu.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1476387610331213826?s=20

Primele zile din noul sezon

Prima săptămână din circuitul WTA va începe cu trei turnee: Adelaide (WTA 500), Melbourne 1 și Melbourne 2 (WTA 250). La cele trei turnee, care se vor desfășura între 3 – 9 ianuarie, vor participa majoritatea jucătoarelor importante din circuit.

La Adelaide vor lua startul Barty, Sabalenka, Sakkari, Badosa, Swiatek, Jabeur, Kvitova sau Svitolina. Ca de obicei, este un turneu cu o listă de start impresionantă – așa cum era, înainte de pandemie, turneul de la Brisbane. Însă, cu toate astea, nu trebuie uitat că aceste turnee nu sunt neapărat un reper pentru ceea ce se va întâmpla la Australian Open.

Favorita principală, Ash Barty va avea în primul tur bye, urmând ca în turul doi să întâlnească învingătoarea dintre Coco Gauff și o jucătoare venită din calificări. De asemenea, Aryna Sabalenka va juca direct în turul doi cu Kaja Jucan sau Chloe Paquet. Un meci tare, tot în primul tur, va avea loc între Paula Badosa, favorită 4 și Victoria Azarenka, reeditarea finalei de la Indian Wells din octombrie, unul din cele mai bune meciuri ale anului trecut.

Alte meciuri interesante în primul tur sunt între Ekaterina Alexandrova și Leylah Fernandez sau Elina Svitolina vs. Anastasia Gasanova.

Melbourne 1 o are drept favorită principală pe Naomi Osaka, la primul ei turneu oficial după cinci luni de pauză. Inițial, la acest turneu favorită 1 era Anastasia Pavlyuchenkova, dar ea a fost depistată cu coronavirus la sosirea în Australia.

Osaka este urmată de Simona Halep, Kudermetova, Samsonova, Golubic, Petkovic, Riske sau Siniakova. Dintre românce, afară de Simona vor mai fi prezente pe tabloul principal Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse, care a intrat în cele din urmă pe tablou. Ana Bogdan era și ea, inițial, înscrisă în calificări, dar din păcate ea a fost nevoită să se retragă din cauza unor accidentări; de asemenea, ea s-a retras inclusiv de la Australian Open.

Naomi Osaka va avea un prim meci tare la Melbourne, urmând a o întâlni pe Alize Cornet. Cele două s-au întâlnit o singură dată, chiar anul trecut în start de sezon, la Gippsland Trophy, meci câștigat categoric de japoneză.

Simona va juca în primul tur contra unei jucătoare din calificări, iar în turul doi ar putea da, din nou, peste Gabriela Ruse, dacă aceasta va trece de Arina Rodionova în primul tur – ar fi o reeditare a meciului lor de la Cluj, de la Transylvania Open. În sferturi, Simona ar putea juca cu Viktorija Golubic.

De asemenea, Jaqueline Cristian va avea un start tare; ea se va duela în primul tur cu Kaia Kanepi. În caz de victorie cu Kanepi, Jaqueline s-ar putea întâlni cu Ana Konjuh sau Tereza Martincova.

La Melbourne 2, favorita principală este Jessica Pegula, care o întâlnește în primul tur pe Irina Begu. Sorana Cîrstea este favorită 5 aici și va debuta contra rusoaicei Varvara Gracheva; în caz de victorie, Sorana se poate vedea cu Amanda Anisimova sau Alison Van Uytvanck.

Favorita a doua la Melbourne 2 este Elise Mertens, care va juca cu o jucătoare venită din calificări.

Circuitul ATP a început, pentru al treilea an la rând, cu competiția pe echipe ATP Cup.

ATP Cup are loc la Sydney, în perioada 1 – 9 ianuarie iar aici vor participa: Serbia (Lajovic, Krajinovic, Cacic, Sabanov), Rusia (Medvedev, Safiulllin, Karlovsky), Germania (Zverev, Struff, Hanfmann, Krawietz), Grecia (Tsitsipas, Pervolarakis, Petros Tstsisipas), Italia (Berrettini, Sinner, Sonego, Fognini), Norvegia (Ruud, Durasovic, Lilleengen, Rivera), Polonia (Hurkacz, Majchrzak, Zuk), Canada (Auger-Aliassime, Shapovalov, Schnur), Marea Britanie (Norrie, Evans, Broady, J. Murray), Argentina (Schwartzman, Delbonis, Coria), Chile (Garin, Tabilo), Spania (Bautista Agut, Carreno-Busta, Ramos Vinolas, Davidovich Fokina), Georgia (Basilashvilli, Metreveli, Bakshi), SUA (Fritz, Isner, Nakashima, Ram), Australia (de Minaur, Duckworth, Purcell, Peers), Franța (Humbert, Rinderknech, Roger-Vasselin, Martin).

ATP Cup este completată de două turnee ATP. E vorba de Adelaide I (ATP 250) și Melbourne (ATP 250), ambele desfășurate în perioada 3-9 ianuarie. La Adelaide vor fi prezenți Monfils, Cilic, Khachanov, Tiafoe, Fucsovics, Korda. În vreme ce la Melbourne vor lua startul jucători precum Rafael Nadal, Opelka, Dimitrov, Harris, Goffin, Bublik.

La Adelaide, Gael Monfils, principalul favorit își va începe noul sezon contra învingătorului dintre Cerundalo sau Bolt. Karen Khachanov, favorit 2, se va întâlni cu Steve Johnson sau Aleksandar Vukic.

Rafa Nadal, care revine în circuit la Melbourne, are bye în primul tur și va juca în direct în turul doi cu Giron sau un jucător din calificări. Pe partea de tablou a lui Rafa se află și Nick Kyrgios, care joacă în primul tur cu Alex Molcan.

Dintre numele importante, mai sunt prezenți la Melbourne jucători precum: Grigor Dimitrov (posibil meci cu Andy Murray în turul doi), Andy Murray (vs. Facundo Bagnis în primul tur), Kevin Anderson (vs. Jaume Munar în primul tur).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi