Sezon încheiat pentru Nadal? “Obiectivul e să încerc să revin la timp pentru Australian Open”

Adrian Țoca | 26 septembrie 2012

Sezon încheiat pentru Nadal? “Obiectivul e să încerc să revin la timp pentru Australian Open”

La trei luni distanță de ultimul meci oficial în care a putut fi văzut, cel de tristă amintire pentru fanii lui, cu Lukas Rosol, la Wimbledon, Rafael Nadal încă nu știe când va putea reveni pe teren. Nu e, din păcate, o declarație de PR, nu e nici una prudentă sau evazivă, e realitatea. După ce a ratat Turneul Olimpic, întregul sezon de hard american, US Open și semifinalele Cupei Davis, pentru Nadal devine deja problematică o revenire în acest an. Și, cel mai probabil, ea nu se va mai produce. Faptul că suntem în plin sezon de hard indoor nu e un motiv pentru ca Rafa să se grăbească.

Nadal se află în plin tratament de recuperare, unul complicat și dureros. Face exerciții de întărire și reabilitare, înoată un kilometru în fiecare dimineață, dar încă nu a ajuns în faza în care să i se permită să pună piciorul pe teren. Singurul lux de care se bucură este golful, sport la care “doctorii mi-au dat voie”. Spaniolul nu-și permite altceva, după cum nu-și permite să se gândească prea mult la viitor. “Nu e ca și cum mi-am rupt mâna, iar pașii sunt foarte clari, ai un tratament bine stabilit, pe care îl urmezi. Problema mea e una care evoluează diferit de la o zi la alta. Sunt evaluat săptămânal, sunt analizate progresele. Nu pot să anticipez ce va urma”

În mod obișnuit foarte refractar când vine vorba de predicții de orice fel, Nadal este în mod justificat mai reținut ca oricând când vine vorba de un angajament cert în privința reîntoarcerii în circuit. Tot ce știe sigur este că nu-și va grăbi în niciun caz revenirea. E singurul lucru care a transpirat cu certitudine din rarele și laconicele declarații venite dinspre staff-ul lui Nadal pe parcursul acestor trei luni – că Rafa va aștepta atât cât va fi nevoie pentru a se recupera în totalitate. Oricât ar însemna asta. De data asta, este însă unul dintre acele interviuri pe care sportivii mari le folosesc adesea pentru a transmite un mesaj important, pe lângă care mai strecoară și alte comentarii. Nu fiți mirați, e o practică normală și des folosită. Nadal a ieșit din monologul purtat pe contul oficial de Facebook, singura sursă oficială care a alimentat presa cu informații despre starea sa, pentru un dialog cu patru ziare importante din Europa. Printre ele, Mike Dickson, un reputat jurnalist specializat pe tenis de la Daily Mail – publicație care are cel mai vizitat site de știri în limba engleză din lume. 

Așa că Rafa avansează, totuși, o dată potențială pentru revenire: “Sper să mă vedeți în Australia. E cel mai mare obiectiv al meu, să fiu gata pentru Australian Open. Planul e să revin încă de la Doha (n.a. în prima săptămână a sezonului), dar nu pot să spun cu siguranță că așa va fi. Ceea ce mă interesează e să mă recuperez bine. Vreau să fiu la sută la sută din potențial când mă întorc. Nu vreau să mai joc pe fiecare zi cu teamă, fără să fiu sigur că genunchiul va face față cu bine în timpul unui meci“.

Nadal oferă și ceva detalii suplimentare despre starea sa de pe parcursul acestui an. Spune că a trecut prin turneul de la Roland Garros cu ajutorul antiinflamatoarelor. După ce s-a terminat totul cu bine și și-a apărat titlul în finala cu Nole, s-a simțit foarte rău. Mărturisește că pregătirea pentru Wimbledon a fost foarte proastă. Nu insistă, așa că rămâne să ne întrebăm de ce a mai mers la Halle, imediat după Paris, dacă nu s-a simțit ok. “Am jucat primul tur la Wimbledon cu ajutorul injecțiilor, altfel mi-ar fi fost imposibil. Ori asta nu ajută prea mult genunchiul. Am mai jucat cu dureri în trecut, așa cum foarte mulți alți jucători o fac în mod constant. Problema apare atunci când alergi, și mintea-ți zboară la cum să-ți așezi piciorul. Nu poți să concurezi la cel mai înalt nivel în felul acesta“.

Rafa mai vorbește despre tristețea de a fi ratat Jocurile Olimpice: “Mi-a părut la fel de rău și pentru absența de la US Open, dar te gândești că vei mai avea o șansă să revii acolo. Jocurile Olimpice sunt, însă, speciale pentru orice sportiv”. Confirmă, însă, că își face planuri pentru Rio 2016, moment despre care s-a scris că ar putea însemna finalul carierei lui. “Am 26 de ani și jumătate. Voi munci din greu să ajung la Rio. Iubesc competiția, tenisul și, de fapt, cred că a fost un sezon de care m-am bucurat, cât am jucat, mult mai mult decât în altele. Așa că am motivația să mă întorc și asta voi face”.  

“Prea mult hard!”

Tonul se schimbă un pic când vine vorba despre schimbările pe care Nadal ar fi dispus să le facă în ce privește programul lui, pentru a-și maximiza potențialul fizic. Nu ascunde că e posibilă apariția lui în circuitul sud-american de zgură, programat în februarie. Însă folosește ocazia pentru a-și manifesta, încă o dată, nemulțumirea vizavi de numărul mare de turnee organizate pe hard. “Nu am cum să mă prefac că nu joc deloc pe hard, câtă vreme două Slam-uri din patru sunt pe hard. E o greșeală. Nu vezi fotbaliști jucând pe o suprafață hard, sau baschetbaliștii, genul de sporturi care implică o mișcare rapidă. Nu o să se schimbe nimic pentru mine și pentru generația mea, dar terenurile pe hard sunt foarte dăunătoare pentru corp. Știu că tenisul e o afacere, iar astfel de terenuri sunt mai ușor și mai ieftin de făcut decât cele pe zgură sau pe iarbă, dar sunt sută la sută sigur că e o greșeală. S-ar putea să trebuiască să joc mai mult pe zgură, dar nu sunt prea multe opțiuni”, încheie Rafa interviul.

 

Problema ridicată de aceste afirmații confirmă, întrucâtva, nenumăratele speculații care s-au făcut pe seama felului în care va arăta programul lui Nadal la revenire. E o temă asupra căreia vom reveni, într-un articol separat, dar, pentru moment, e de remarcat faptul că Rafa confirmă, în premieră, faptul că varianta cu “mai multă zgură, mai puțin hard” e una plauzibilă. Că Nadal, considerat cel mai bun jucător de zgură al tuturor timpurilor, o suprafață pe care și-a obținut grosul trofeelor, e dispus să își selecteze diferit turneele la care va participa, ca să-și poată prelungi cariera. Cu ce consecințe s-ar putea lăsa o astfel de decizie, vom vorbi, cum ziceam, cu o altă ocazie.

Zvonul cu finala Cupei Davis, sub semnul întrebării

Zilele trecute, media spaniolă a lăsat să se înțeleagă că există șanse pentru ca Nadal să-și facă o apariție surpriză în finala Cupei Davis, programată în Cehia, la jumătatea lunii noiembrie. Conform acestui zvon, s-a vehiculat că Rafa ar juca la dublu, alături de Marc Lopez, și, în funcție de rezultat și de starea sa, ar putea să joace și la simplu, în ziua a treia a finalei. Varianta nu pare însă să aibă susținere dacă ne raportăm la declarațiile lui Nadal și la stadiul încă neclar al evoluției sale medicale. În plus, cel mai probabil cehii vor alege să joace meciul pe hard indoor. Adică exact suprafața de care Rafa nu are nevoie în acest moment. O revenire grăbită de dragul Cupei Davis, nesusținută cu meciuri oficiale în picioare, ar risca să pericliteze întreaga recuperare meticuloasă pe care insistă echipa medicală a spaniolului.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi