Serva din mână, mingile de meci salvate, revenirea. Drama îl însoțește mereu pe Nick Kyrgios, îl ajută să obțină o victorie dramatică cu Rafael Nadal

Camelia Butuligă | 28 februarie 2019

Kyrgios a salvat trei mingi de meci și a avut lucruri de spus după victoria cu Nadal: „Simt mereu miros de sânge când joc cu tipul ăsta”, a scris australianul pe Instagram, o probabilă reacție la declarațiile lui Rafa de la conferință

Zgura
Zgura

Printre rămășagurile în desfășurare în redacția Treizecizero este și unul referitor la capacitatea lui Nick Kyrgios de a câștiga un Slam. Întrebarea a fost pusă în 2017 și suna așa: „Câte Slamuri va câștiga Nick în următorii trei ani?” Răspunsul meu a fost: „Zero”. De fapt, răspunsul meu exact a fost: „Haha, zero.” Victoria contra lui Rafael Nadal de aseară îmi dă încredere în pronosticul meu.

„Bine, dar a câștigat” veți spune. „Eroic chiar!” Bandajat la ambii genunchi și suferind cu spatele (motive pentru care a cerut două pauze medicale) și pe deasupra având o toxiinfecție alimentară care a făcut ravagii printre jucătorii prezenți la Acapulco, Kyrgios se gândea serios să renunțe la meci după pierderea primului set cu 6-3. Abia se mișca, transpira copios, iar microfoanele au prins cum i-a mărturisit trainerului după primul set că mai încearcă să joace câteva gameuri doar pentru că i-e groază de ce-o să zică presa dacă se retrage iar și pentru că nu vrea să-l huiduie spectatorii.

Zis și făcut. Kyrgios a mai tras de el și, cum se întâmplă de atâtea ori în tenis, în sport și în viață, lucrurile au început să se schimbe. Australianul a început să simtă mingea un pic mai bine, Rafa s-a bâlbâit când a avut ocazia să facă break și nu a capitalizat, publicul mexican s-a pus pe scandat și uite-așa, aveam un cu totul alt meci față de setul 1.

Nick și-a adus aminte că serviciul său este o armă redutabilă împotriva oricărui jucător și că cel al lui Rafa nu e de speriat și poate fi atacat de la retur. Pentru că nu se putea mișca foarte bine și nici cu rezistența fizică nu stătea grozav, a început să caute soluții pentru a scurta punctele.

Paradoxal, vulnerabilitatea sa l-a făcut să joace într-un stil care nu-i convine deloc spaniolului: lovituri agresive din spate, urcări la fileu, retururi câștigătoare și chiar un serviciu din mână pentru a specula poziția foarte retrasă a lui Nadal la primire. Acesta din urmă nu i-a ieșit, dar trebuie să admirăm ingeniozitatea și nonșalanța sa.

Lucrurile au continuat întocmai și în decisiv, unde Rafa a irosit cinci mingi de break la 3-2; iar tiebreakul, care este prin definiție o loterie care poate s-o cotească oricând în orice direcție, chiar asta a făcut. Nadal a avut trei mingi de meci la 6-3 dar sincer, de la 6-4 încolo lucrurile au intrat în zona crepusculară: o controversă legată de faptul că Nadal nu era gata să primească, Kyrgios nu a văzut și arbitrul a dictat repetarea serviciului, urmată de o schimbare ostentativă a rachetei de către Kyrgios pentru nu știu ce defect minor, în timp ce Rafa se uita cam așa:

Următoarele două mingi de meci au fost salvate cu ajutorul benzii fileului, care a insistat în favoarea lui Nick. La 6-6, Rafa, scos din fire, a făcut o dublă, a treia a meciului. Kyrgios a capitalizat prima sa minge de meci tot pe o eroare a lui Nadal, un out. ”Ultimele cinci minute explică ce s-a întâmplat în ultimele două seturi”, a concluzionat sec Nadal la conferință. Spaniolul a câștigat 10 puncte în plus față de australian, a avut 10 mingi de break în plus, a fost confruntat cu o minge de break (salvată), a avut doar 17 neforțate față de 49 ale lui Kyrgios și tot a pierdut.

Rafa nu s-a oprit aici cu declarațiile despre Kyrgios. ”Este un jucător imens de talentat, care ar putea să câștige Slamuri și să se lupte pentru locul 1. Dar îi lipsește respectul pentru adversar, pentru public și pentru sine însuși.” Nadal este renumit pentru declarațiile sale oneste și fairplay. E rar când îl auzi atât de tranșant la adresa unui coleg. Totuși, Rafa a adăugat că nu crede că Nick e un om rău, dimpotrivă. L-a felicitat pentru victorie și i-a urat succes în continuare. Iar continuarea? Păi, e tinicheaua care zornăie cel mai tare în colecția bogată pe care Kyrgios o are atașată. Se va întâlni cu Stan Wawrinka, cu a cărui viață intimă ne-a pus pe toți la curent în timpul unui meci de acum câțiva ani.

Partea a doua a articolului este în 30-0+: Lupta lui Nick Kyrgios este lupta tuturor oamenilor înzestrați.

*

Vrei să-i iei ceva diferit de 1-8 martie? Iată o idee: noul totebag de la 30-0. Girl Power! Comandă-ți una de aici.

Îți place?
Cele mai noi