Serena Williams și cea mai importantă armă a sa. O privire spre cel mai bun serviciu din istoria tenisului feminin

Radu Marina | 13 iulie 2019

Serena își construiește majoritatea marilor victorii pe serviciu. Încercăm să vedem ce anume face serva ei atât de specială și dificil de contracarat.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

“Serviciul e singura lovitură din tenis în care totul depinde doar de tine”. Sunt cuvintele Serenei Williams, câștigătoare a 23 de turnee de Grand Slam la simplu și posesoarea celui mai bun serviciu din istoria tenisului feminin. 

E greu, aproape imposibil, de găsit în întreg tenisul feminin o jucătoare care să se identifice atât de mult cu o lovitură precum o face Serena cu această armă. Când spui Serena spui și serviciu colosal. Când spui serviciu eficient în circuitul feminin, spui Serena. Williams e acea jucătoare care ar putea câștiga un meci doar cu serviciul, e capabilă să servească în jur de 90 de ași în doar șase meciuri (Wimbledon 2012), are capacitatea de a câștiga un game cu patru ași consecutivi. 

De ce e atât de special serviciul Serenei și cum a ajuns să fie o lovitură de care absolut orice jucătoare se teme? 

Explicațiile la îndemână sunt, de regulă, expeditive și puerile – sunt variații pe tema „are forță și masă musculară bine dezvoltate”.

Însă serviciul unei jucătoare de 1.75m e bazat pe mai mult decât atât.

Și totul pornește de la aruncarea mingii, capitol la care Serena excelează. La Serena, ball toss-ul este relaxat, simplu și întotdeauna la fel, indiferent unde alege să servească, ceea ce face ca serviciul ei să fie greu de citit de adversară. O aruncare corectă are două mari avantaje: (1) serviciul e precis, exact și curat, (2) reușește să-și ascundă foarte bine intențiile, astfel că adversara nu va reuși să-și dea seama unde va servi decât în momentul în care mingea ajunge spre ea, ceea ce înseamnă că timpul de reacție e diminuat. 

“Tehnica ei la serviciu e perfectă. Atunci când aruncă mingea, nu știi dacă să mergi spre stânga sau spre dreapta, pentru că nu îți poți da seama unde va alege să servească”, mărturisea Garbine Muguruza. 

“Este foarte dificil să citești unde va servi. Singurul lucru care-ți rămâne de făcut este fie să ghicești, fie să ai puțin noroc, pentru că atunci când ea servește nu vei știi unde va merge mingea”, spunea descumpănită și Agnieszka Radwanska, completată apoi de Caroline Wozniacki: “În mod normal, poți vedea unde va servi o jucătoare, sau începi să-i înțelegi serviciul. Cu Serena nu merge, pentru că variază foarte mult. Chiar și uneori, când ajungi să vezi unde va servi, mingea vine atât de repede încât e greu să o mai poți returna”.

C:\Users\PC\Desktop\2018Sep07031050_1027974212.jpg

În imaginea de mai sus se observă exact atât poziționarea corectă a picioarelor (nici prea depărtate, nici prea apropiate, piciorul din spate paralel cu linia de fund, piciorul din față îndreptat spre fileu, umerii sunt în linie cu picioarele, greutatea corpului e repartizată atât pe piciorul stâng, cât și pe cel drept), cât mai ales aruncarea mingii – simplă, delicată, fără efort. Aici este cheia. 

Brațul stâng este întins perfect, dar relaxat. Nu e îndoit, încheietura nu e solicitată în niciun fel, iar în momentul în care împinge mingea în aer își folosește degetele pentru a evita o răsturnare sau o răsucire a mingii în timpul aruncării. Aruncarea mingii este tot timpul aceeași, înălțimea este aceeași, punctul de contact al rachetei cu mingea este același. Niciodată nu-și aruncă mingea prea în față, prea în spate, spre stânga, spre dreapta, prea jos sau prea sus; are un ritm perfect. 

Cum face Serena asta? În timpul antrenamentelor, face această mișcare de cel puțin 50 de ori: stă în poziția de servire, aruncă mingea și se asigură că mingea aterizează, de fiecare dată, în aceeași linie.

“Cred că întreaga mecanică a serviciului este excelentă. Unul dintre cele mai importante lucruri la serva ei este aruncarea mingii – întotdeauna aceeași; motiv pentru care întotdeauna servește exact unde își dorește”, povestea Pam Shiver când a fost întrebată despre ce e atât de special la serviciul Serenei.

O idee subliniată și de Mary Jo Fernandez: “Această deghizare a serviciului o face atât de bună la acest capitol. Nu îți poți da seama, aruncându-și mingea la serviciu de fiecare dată la fel și în același punct, care îi sunt intențiile la serviciu”. 

Pentru a înțelege cât de mult poate determina aruncarea mingii calitatea serviciului, e suficient să luăm exemplele unor jucătoare ca Elena Dementieva, Ana Ivanovic sau Maria Sharapova, care au avut constant probleme cu ball toss-ul, ceea ce le-a afectat întreg serviciul, de aici numeroasele dublele greșeli. O minge aruncată mult spre lateral îți va modifica semnificativ serviciul. O minge aruncată mai jos îți va diminua considerabil viteza.  

Tot în imaginea de mai sus, un alt detaliu care trebuie evidențiat este poziția capului. Se poate observa cum jucătoarea își menține ridicată poziția capului, ceea ce-i permite să rămână în echilibru.  

Aruncarea mingii și poziționarea pregătitoare serviciului sunt doar câteva piese care completează întregul puzzle.

Un alt capitol la care Serena excelează este viteza serviciului. Este printre jucătoarele care servesc cel mai puternic din circuit (207 km/h), situându-se pe locul șase într-un top all-time al jucătoarelor cu cele mai puternice servicii din circuitul feminin. Williams este depășită de jucătoare precum Georgina Garcia Perez (220 km/h), Aryna Sabalenka (214 km/h), Sabine Lisicki (210 km/h), Brenda Shultz (209 km/h). 

Prima concluzie de aici este că viteza serviciului nu îți garantează neapărat și succesul. Un serviciu în forță nu înseamnă și un serviciu de calitate, care-ți aduce puncte ușoare. De ce? Pentru că totul e despre cum execuți serviciul. 

Cele mai multe dintre jucătoarele menționate mai sus sunt foarte puternice, înzestrate cu date fizice impresionante. Înălțimea și un braț puternic le poate permite să aibă un astfel de serviciu în forță. Dar asta nu se întâmplă mereu. La un moment dat, brațul poate ceda (e de urmărit Sabine Lisicki, care nu poate menține pe parcursul a trei seturi aceeași viteză; începe servind foarte puternic și sfârșește prin a scădea brusc viteza). În toate cazurile de mai sus, mișcarea la serviciu nu-i suficient de relaxată și fluidă pentru a le permite un serviciu rezistent în fața presiunii. Când apare presiunea, serviciul e cel care dispare primul. 

În cazul Serenei, lucrurile se întâmplă fix invers. Când apare presiunea, serviciul e cel care o scoate din dificultate. Tocmai pentru că mișcarea/tehnica ei este una deosebit de fluidă; îți dă senzația că serviciul curge și nu face niciun efort să trimită mingea cu 190-200 km/h pe oră la exterior. Asta vine atât din calitățile ei fizice – umeri robuști, mușchi pectorali și abdominali dezvoltați – cât și modul în care accelerează. Iar aici, un mic detaliu care îi permite Serenei să execute un serviciu puternic este mișcarea de rotație pe care mâna și antebrațul le execută din afară către interior (pronație). Practic, este o mișcare de răsucire a mâinii (antebrațul; încheietura) spre interior la finalul mișcării serviciului – ceea ce îi permite să servească plat, cu mare viteză.

Până acolo însă, mai sunt alte două elemente care-i conferă un plus de forță la serviciu: folosește priza eastern (îi permite să lovească mingea din plin) și schimbă foarte puțin (insesizabil, de fapt) aruncarea mingii. O minge aruncată mai în față la serviciu îi permite să se “arunce” în acea minge, punând toată greutatea corpului în lovitură, reducând drastic spinul și adăugând viteză. Tot o mică ajustare la nivelul aruncării mingii o face și când trebuie să servească cu serviciul doi. Aici ea aruncă mingea o idee în spate, astfel încât contactul minge – rachetă să nu fie unul plat, ci doar să perie mingea, adăugând astfel kick și mult top spin.

Cu toate astea, serviciul Serenei nu-i doar despre forță. Majoritatea așilor sau a serviciilor nereturnabile vin pe fondul unor viteze medii, asta pentru că din nou, modalitatea ei de a accelera (capul rachetei, în momentul accelerării ajunge foarte jos)  și întreaga mișcare la serviciu – pornind, firește de la aruncarea mingii – îi permite să schimbe direcția în ultima fracțiune de secundă, adăugând fie top spin, fie slice. Deci, un serviciu variat, greu de ghicit. 

“Nu e doar despre faptul că servește puternic. Ea știe cum să varieze viteza, cum să adauge slice și spin serviciului, și e foarte exactă. Nu îți rămâne de făcut decât să ghicești, pentru că altfel nu știi la ce să te aștepți”, spunea Andrea Petkovic.

Iar Simona Halep e în asentimentul ei: “Totul pleacă de la tehnica foarte bună, și de asemenea, de la forță. Plasamentul serviciului e foarte bun și știe când să schimbe unghiurile atunci când servește.”

Puse cap la cap – de la poziționare, aruncarea mingii la accelerare și mișcarea de pronație – imaginea de ansamblu este puțin diferită de ceea  a unui serviciu tipic pe care-l vedem în circuitul feminin.

Serviciul Serenei îți lasă impresia că nu e neapărat despre cum lovește mingea cu racheta, ci cum aruncă racheta spre minge.

The Grand Slam Life is the best life!

Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi