Serena Williams: cum a simțit primele luni după naștere, revenirea în circuit, 25 de titluri de Slam, planuri

Radu Marina | 12 ianuarie 2018
Serena zice:

,,Am jucat tenis înainte de a începe să am amintiri. La vârsta mea, văd linia de sosire. Iar când vezi linia de sosire nu încetinești. Ci accelerezi.”

Serena Williams a acordat recent un interviu pentru Vogue în care a vorbit pe larg despre problemele pe care le-a întâmpinat chiar imediat de la naștere, cum au fost primele luni de la naștere, care sunt obiectivele fixate în materie de tenis și planurile de viitor.

…despre problemele avute imediat după naștere: complicațiile au fost cauzate de o mai veche problemă a Serenei, embolia pulmonară suferite în 2011. Dacă inițial, imediat după naștere, s-au descoprit mici cheaguri de sânge în plămânii ei, câteva zile mai târziu problema s-a agravat pentru că s-descoperit un alt hematom, în zona abdomenului. Toate aceste probleme au făcut ca Serena să nu se poată da jos din pat timp de 6 săptămâni de la naștere. Sunt problemele de care amintea și Patrick Mouratoglou, antrenorul ei, într-un interviu dat imediat după decizia Serenei de a se retrage de la Australian Open, probleme care au făcut-o să înceapă antrenamentele mult prea târziu.

…despre obiectivele propuse: ,,Să fiu sinceră, ideea de a mă muta la San Francisco și a fi doar mamă nu sună deloc rău. Dar încă nu. Poate că asta e de la sine înțeles, dar trebuie spus și într-un mod mai clar: îmi doresc să câștig titluri de Grand Slam și nu e niciun secret că obiectivul setat este să ajung la 25 de Slamuri (Serena are acum 23 de titluri câștigate; cu încă două câștigate ar depăși-o pe Margaret Court și ar deveni jucătoarea cu cele mai multe Slamuri). Și, de fapt, cred că a avea un copil poate ajuta. Când sunt neliniștită, pierd meciuri, dar de când s-a născut Olympia, simt că o mare parte din acea neliniște a dispărut. Nu am nevoie de bani, titluri sau prestigiu. Le doresc, dar nu am nevoie de ele, ceea ce acum e un sentiment diferit pentru mine.”

…despre cum au fost primele două luni de la naștere: ,,Câteodată, mă simțeam atât de prost încât îmi ziceam  ‘omule, eu chiar nu pot face asta!‘. E aceeași atitudine negativă pe care o mai am uneori pe teren. Nimeni nu vorbește despre momentele dificile – presiunea pe care o simți, ce simți de fiecare dată când îți auzi copilul plângând. Am trecut prin multe stări; eram nervoasă pentru că plângea, apoi eram tristă pentru că eram nervoasă, apoi vinovată, gândindu-mă: de ce să fiu tristă când am un copil atât de frumos?

https://twitter.com/yashar/status/951084316712415232

…despre susținerea primită din partea jucătorilor și jucătoarelor: Stan Wawrinka i-a făcut cadouri Olympiei, Djokovic îi trimite diferite articole despre stilul de alimentație pe care îl adoptă el, iar Caroline Wozniacki, Svetlana Kuznetsova sau Angelique Kerber i-au transmis mesaje de susținere. Serena subliniază: ,,Cred cu adevărat că trebuie să ne bazăm una pe alta, și asta să se întâmple în întreg circuitul. Trebuie să facem asta. Asta e un fel de marcă pe care îmi doresc să o las tenisului: joacă dur, dar continuă să cultivi cumva ideea de sport.”

https://twitter.com/madalinaene24/status/951096626491416576

…despre Venus Williams și sezonul ei remarcabil: ,,Cariera ei ar fi putut fi cu siguranță diferită dacă ar fi avut sănătatea mea. Știu cât de mult muncește. Mie nu îmi place să joc împotriva ei, pentru că dacă simte că pierde are o față foarte tristă. Mi se rupe inima. Și atunci, când joc cu ea, nu mă mai uit absolut deloc la ea, pentru că dacă o văd tristă, încep să mă simt rău iar următorul lucru pe care-l știu e că sigur voi pierde. Cred că punctul de cotitură în rivalitatea noastră a venit când am încetat să mă uit la ea.”

…despre circuit și locul 1 mondial: ,,E interesant. Nu a fost un număr unu care să domine cât timp nu am mai fost eu lider. Vom vedea dacă voi reuși să ajung din nou acolo – în locul unde simt că aparțin. Eu nu joc pentru locul doi sau trei.“

…despre limite: ,,Cred că uneori femeile se limitează singure. Nu știu sigur de ce gândim așa, dar știu că uneori suntem învățate să nu visam la fel de mult precum bărbații, sau suntem învățate să credem că nu putem deveni ceea ce ne dorim. Sunt atât de bucuroasă că am o fiică. O voi învăța că în viață nu există limite.”

…despre planurile de viitor:  Va reveni în circuit în Martie, la Indian Wells. Va continua să investească în idei de business deținute sau conduse de femei și afro-americani, va continua să se concentreze pe activitățile legate de copii și educație, în special în școlile construite de ea în Jamaica, Kenya sau Uganda. Crede că ar fi un antrenor de tenis teribil. Și-ar dori să îndrume un jucător în curs de dezvoltare (o admiră pe Daria Kasatkina). Și și-ar dori să aibă mai mulți copii, dar nu se grăbește.

… în loc de concluzie: ,,Am jucat tenis înainte de a începe să am amintiri. La vârsta mea, văd linia de sosire. Iar când vezi linia de sosire nu încetinești. Ci accelerezi.”

Fotografii: TennisAustralia

 

***

 

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

 


În Shop sunt disponibile și ultimele tricouri din primul set de 30-0 Onederful, 
tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi