Serena respinge asaltul lui Na Li, câștigă pentru a șaptea oară titlul la Miami

Camelia Butuligă | 29 martie 2014

Serena este la al doilea titlu al anului, după ce a învins-o pe a doua jucătoare a lumii cu 7-5, 6-1, într-o finală al cărei prim set se poate încadra cu ușurință pe lista celor mai bune momente de tenis feminin ale anului. Este al șaptelea titlu al carierei pentru Serena la Miami și al 59-lea al carierei.

Aceasta a fost a 12-a întâlnire dintre Serena Willliams şi Na Li. Împreună cu finala de la Miami, Serena a câştigat 11 dintre ele. Singura victorie a lui Na Li s-a întâmplat în 2008, pe hard, la Stuttgart. Carlos Rodriguez, antrenorul lui Li, declara că secretul atunci când joci cu Serena este să crezi. Dar cum să crezi când ai un head to head ca ăsta? Şi mai ales, cum să crezi după ce ai avantaj un set, cum a avut Na Li la Istanbul, şi tot pierzi? Sau cum a avut azi, 5-2, şi a pierdut cu 7-5? Adevărul este că absolut niciun avantaj nu este sigur cu Serena. Şi dacă ai 6-0, 5-0 şi 40-0, există o probabilitate serioasă că vei pierde. Da, Serena e în stare să bată pe oricine din circuit şi de la scorul ăsta. Şi atunci, cum să crezi?

În articolul cu Sharapova spuneam că încrederea vine din felul în care joci, felul în care jocul tău face faţă jocului adversarei. Ca şi în meciul descris acolo, Li a prins viteză şi pentru că Serena a intrat în meci greu: a servit slab, s-a mişcat prost. Na Li a aplicat bine tactica de a o împinge pe Serena în spate, dându-i mingi adânci pe centrul terenului, împiedicând-o astfel să creeze unghiuri. Williams este foarte periculoasă din alergare, când loveşte din părţile laterale ale terenului, dar este vulnerabilă (ca de altfel oricine) atunci când este înghesuită şi forţată să lovească în timp ce se dă înapoi. Jocul foarte curajos şi tactica perfectă a chinezoaicei, cuplate cu faptul că Serena nu mergea la turaţie maximă au făcut ca scorul să fie 5-2, cu dublu break pentru Li.

Însă Serena a găsit schimbătorul de viteză şi a apăsat pe pedala de acceleraţie. În următorul game, Williams a salvat o minge de set cu un winner de rever în lung de linie şi apoi a făcut break cu încă un winner de dreapta. Un strigăt a anunţat că Serena era în sfârşit pe teren. Acolo s-a terminat meciul. Pentru că atunci când Serena începe să joace, e game over.
Williams a continuat să producă lovituri încredibile şi aceste lovituri au continuat să aterizeze în teren. Curând scorul era egal. Partea interesantă e că Na Li nici măcar nu juca prost. Cum să mai crezi în condiţiile astea? La 5-6, într-un game maraton, Li a salvat cu curaj două mingi de set, dar n-a mai putut face faţă asaltului: la al treilea breakpoint a cedat primul set cu 7-5 după 73 de minute.

Setul doi a fost o formalitate: la 2-1, Li a dat primul break pentru că a făcut nişte greşeli tactice, printre care şi faptul că a a venit la fileu pe un approach-shot insuficient de bun. De notat că în acel game Na Li avusese 40-0. Niciun avantaj nu e sigur. Li avea să nu mai câştige niciun game până la sfârşitul meciului.

Deci în WTA, o avem pe Serena şi… restul. Nici măcar nu cred că trebuie să joace la 100% ca să câştige, zilele astea e suficient şi 80% cu top 4, iar cu restul, chiar mai puţin. Atâta timp cât Serena va poseda cea mai bună linie întâi (adică serviciu plus retur) din WTA, va fi extrem de greu de învins. Niciuna din jucătoarele de top nu posedă această combinaţie magică în jocul lor. Şi dacă cumva linia întâi nu merge bine din varii motive, are mereu linia a doua pregătită: loviturile din spate. Singura slăbiciune (oarecum, nici măcar nu poţi s-o numeşti slăbiciune decât comparativ cu restul jocului ei, care, atunci când merge, este imparabil) este legată de deplasare. Dar ca să ajungi s-o alergi pe Serena, trebuie să supravieţuieşti serviciului şi returului ei.

De acum înainte, Serena are de apărat o tonă de puncte. Anul trecut a câştigat Charleston, Madrid, Roma şi Roland Garros. Asta e partea proastă când câştigi: anul următor trebuie să câştigi la fel de mult. Însă judecând după finala de azi, nu văd pe nimeni care să stea între ea şi trofeele pe care pune ochii.


Serena și Sorana, posibil sfert la Charleston

Circuitul ATP trece, de luni, la Charleston, pe zgură verde, și la Monterrey, pe hard. Serena va fi prezentă la Charleston, unde s-a făcut deja tragerea pentru tablou. Serena ar putea-o întâlni pe Sorana Cîrstea în sferturi. 

Clasament WTA începând de luni:

1. SERENA WILLIAMS 12.660
2. Na Li 7.585 
3. Agnieszka Radwanska 5.980 
4. Victoria Azarenka 5.441 
5. SIMONA HALEP 4.695
6. Petra Kvitova 4.370  (+2 locuri)
7. Angelique Kerber 4.185  (+2)
8. Jelena Jankovic 4.150 (-2)
9. Maria Sharapova 3.961 (-2)
10. Dominika Cibulkova 3.720 (+1)

Clasamentul RACE TO SINGAPORE:

1. NA LI, 2. Dominika Cibulkova, 3. Agnieszka Radwanska, 4. Serena Williams, 5. SIMONA HALEP, 6. Flavia Pennetta, 7. Angelique Kerber, 8. Jelena Jankovic.

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi