Serena, Na Li, acum și Aga out. Djokovic și Murray mai fac un pas spre reeditarea finalei din 2013

Adrian Țoca | 30 iunie 2014

Barbara Zahlavova-Strycova a vrut să se retragă după ce a fost suspendată pentru dopaj. Acum e în sferturi la Wimbledon.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Barbara Zahlavova-Strycova a vrut să se retragă după ce a fost suspendată pentru dopaj. Acum e în sferturi la Wimbledon. La 28 de ani, Zahlavova-Strycova e una dintre poveștile frumoase ale turneului feminin, până acum. Cehoaica a confirmat surpriza eliminării lui Na Li, învingând-o azi și pe Caroline Wozniacki, pentru prima ei apariție în sferturi la un turneu de Grand Slam. După meci, a povestit cum a intenționat să se retragă din tenis ca o formă de protest pentru suspendarea de șase luni primită pentru dopaj. Sportiva din Cehia a susținut mereu că e nevinovată și că a luat, de fapt, un supliment alimentar pentru slăbit care conținea însă și sibutramină, fără să fie la curent cu asta. Într-un final, ITF a decis că Zahlavova-Strycova nu a intenționat să trișeze pentru a-și îmbunătăți performanțele, dar asta n-a făcut-o pe cehoiacă să se simtă mai bine. „La început n-am mai vrut să mai joc tenis, pentru că simțeam că nu e corect. Totul era împotriva mea. N-am vrut să revin în circuit, mă simțeam goală, fără pic de energie și de dorință, nu voiam să mai văd mereu aceiași oameni, săptămână de săptămână. Dar apoi a început să-mi fie dor de turnee, de meciuri. A ajutat și că am apucat să trăiesc un pic de viață normală, departe de teren. Cumva, acum văd tenisul cu alți ochi. Și iată-mă”.

Iat-o în sferturi la Wimbledon, într-un derby cehesc cu Petra Kvitova, la rândul ei într-o formă de zile mari. Petra a renunțat să mai fie P3tra pentru o zi și a blitzuit-o pe Shuai Peng într-o oră, 6-3, 6-2. Kvitova e marea favorită pentru finală pe jumătatea inferioară a tabloului, unde au mai rămas, afară de ea și Zahlavova, Lucie Safarova și Ekaterina Makarova. Însă tocmai asta e problema cu Petra: atunci când e mare favorită la ceva, de obicei performează sub așteptări.

Novak Djokovic a repetat victoria clară de la Roland Garros, învingându-l încă o dată foarte confortabil pe Jo Wilfred Tsonga. Abia în setul trei lucrurile au devenit ceva mai interesante, dar Tsonga pare să fi intrat într-un fel de blocaj când vine vorba de Novak. Meciul a fost dominat cu autoritate de către sârb, care a returnat fantastic aproape tot meciul, inspirând panică în serviciul lui Tsonga, și neîncredere în restul jocului francezului. Ar fi putut fi o victorie și mai clară, dacă Djokovic n-ar fi scăpat printre degete niște șanse în setul trei.

Nole va întâlni în sferturi un alt client mai vechi, e vorba de Marin Cilic. Ca și Strycova, Cilic a revenit după o suspendare a cărei legitimitate a contestat-o întodeauna, demonstrând într-un final (acceptat și de ITF, care i-a redus pedeapsa) că a ingerat o substanță interzisă în necunoștință de cauză. Cilic spune că a folosit timpul respectiv ca extramotivație și ca o lecție pentru oportunitățile ulterioare. Într-adevăr, urmărindu-l pe viu în bucăți din meciurile cu Berdych și Chardy, e vizibil că Cilic joacă cu o ascuțime care i-a lipsit în trecut. Învingerea lui Novak e, însă, o altă poveste, iar Cilic trebuie să doboare și acest din urmă obstacol, felul în care gestionează mental uneori partidele cu jucătorii mult mai bine clasați decât el. Pentru că până acum croatul a intrat de multe ori în meciuri cu aceeași atitudine de neîncredere care a rezultat, de exemplu, din ultimele conferințe ale lui Tsonga. În pofida unui turneu bun până acum, francezul n-a părut să creadă vreo secundă că poate să-l doboare pe Djokovic, iar asta s-a văzut și în meci: după câteva game-uri din primul set, Jo avea deja umerii lăsați și lăsa impresia că nu știe exact ce să facă.

Celălalt sfert deja decis la masculin este cel dintre Andy Murray și Grigor Dimitrov. Ambii au învins convingător, în câte trei seturi, pe Kevin Anderson, respectiv, pe Leonardo Mayer. Dimitrov, în primul lui sfert de finală la Wimbledon, spune că e pregătit, inclusiv din punct de vedere fizic, pentru un eventual meci de cinci seturi, dar și pentru o atmosferă potrivnică. “Aici e casa lui Andy, simte Centre Court foarte bine. Dar eu îmi voi juca tenisul meu, nu voi face niciun pas în spate. Nu vreau să mă ajustez eu la adversar, mă concentrez pe ce pot aduce eu pe teren”.

În principiu, va fi cel mai important meci al carierei lui Dimitrov de până acum, pentru percepția pe care o vor avea oamenii despre el. O victorie aici la Wimbledon, contra campionului en-titre, ar echivala cu câștigarea unui renume, ar fi confirmarea îndelung așteptată de la un jucător care întârzie să susțină cuvintele frumoase despre el la cel mai înalt nivel, adică în Slamuri. Dimitrov a mai făcut un sfert la AO, la începutul anului, a și câștigat un set cu Nadal atunci, dar în teorie cel puțin, un meci cu Murray, fie și pe iarbă, ar fi mai abordabil la acest moment pentru el decât unul cu Nadal. De aici și sentimentul că urmează un meci definitoriu pentru bulgar, șansa de a vedea din ce fel de material e făcut.

În celelalte meciuri ale zilei, Nishikori a încheiat restanța cu Bolelli și se pregătește de Raonic, Wawrinka l-a expediat pe Istomin, regăsindu-și un pic din mojo-ul pierdut la Roland Garros, iar Feliciano Lopez, care are un sezon pe iarbă extraordinar, a rezistat celor 52 de ași trimiși de Isner, obținând un loc în optimea de marți cu Stan. Rezultatul mai înseamnă că niciun american, femeie sau bărbat, nu a ajuns în optimi la Wimbledon, ceea ce reprezintă o premieră absolută din 1911 încoace!

După Serena Williams și Na Li, a ieșit și Agnieszka Radwanska din turneu, ceea ce reproduce aproape în întregime situația de la Roland Garros și o lasă pe Simona Halep singurul Top 4 seed încă în turneu, în condițiile în care românca încă n-a apucat să-și joace optimea de finală.

Dacă la Na Li a fost și n-a fost o surpriză, la Serena Williams șocul a fost imens, nu atât prin prisma formei neconcludente a americancei, ci pentru că Alize Cornet n-avea niciun fel de tradiție pe iarbă, o suprafață pe care n-a agreat-o întotdeauna. Despre Serena, antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, spune că e evident că numărul 1 mondial nu e la un nivel mental care să-i permită să joace tenisul ei cel mai bun, dar că nu știe de ce Serena nu e „în zonă”, mental vorbind: “A avut zero reacție, joacă la greșeala adversarei, e pusher. N-o să câștige jucând așa. Cu siguranță, din ianuarie încoace nu a fost deloc într-o stare grozavă, mental. Nu e ea însăși. Dacă nu are mindsetul ei obișnuit, devine ea însăși o jucătoare obișnuită”. Cuvinte mari din partea celui care e alături de Serena din 2012, după ce jucătoarea era eliminată în turul 1 la Roland Garros.

Eliminarea Serenei era, în teorie, o ocazie bună și pentru Agnieszka Radwanska, despre care e aproape unanim acceptat că are cele mai mari șanse la un Slam tocmai la Wimbledon. Poloneza adoră iarba și-și poate pune în valoare jocul ei creativ, folosindu-se și de iuțeala suprafeței, care o ajută să capete puțină viteză în lovituri, lucru mai greu de făcut pe celelalte suprafețe. Aga a jucat foarte bine aici în ultimii ani, pierzând o finală relativ strânsă cu Serena, în 2012, și ratând la centimă o a doua finală la rând în semifinala sublimă de anul trecut, cu Lisicki. De altfel, aceea e considerată ocazia ratată a carierei Radwanskăi, și, ce-i drept, de atunci și până acum Radwanska n-a mai fost la același nivel. În plus, pentru ea lucrurile devin din ce în ce mai grele în turneele de Slam. Sunt tot mai multe jucătoare care o pot bate și care îi pot contracara jocul creativ, dar lipsit de forță, și asta s-a văzut limpede azi, în meciul cu Makarova. Rusoaica a demolat-o pe o Agnieszka complet neinspirată, parcă plantată pe teren la dispoziția rusoaicei: a fost 6-3, 6-0, iar Makarova o va întâlni pe Safarova pentru un loc în semifinale. Pentru ambele ar fi prima calificare într-o fază atât de avansată la un Slam.

Eugenie Bouchard, la rândul ei, își scrie propriile recorduri. După ce a învins-o pe Alize Cornet azi, jucătoarea canadiană e singura din WTA care s-a calificat în sferturile tuturor turneelor de Grand Slam din 2014 (are semifinale la primele două). I s-ar putea alătura Simona, cu o victorie contra lui Diyas. De altfel, e mai mult decât remarcabil cum Simona e încă pe sub radarul general aici, la Wimbledon, ceea ce nu poate decât s-o ajute pe româncă, pentru că a scutit-o câteva zile în plus de întrebările de tipul “Ești favorită, cum te simți?”. Lucrurile se vor schimba cu o victorie în meciul cu Zarina Diyas.

Programul de marți

Revenind la discuțiile despre programare, ordinea de joc de marți e și ea contestabilă. Nu neapărat din perspectiva Simonei, căreia sigur îi va conveni să joace prima, fie și pe Court 2, și să aibă o marjă de eroare în cazul unei eventuale ploi, dar e interesant că englezii au decis, de data asta, să meargă cu două meciuri de fete și unul masculin pe Centre Court. Astfel că au adus restanța Sharapova – Kerber pe CC, deși luni, când ar fi trebuit să se joace, era programată pe Court 1, și l-au trimis pe Federer pe a doua arenă, în primul meci al zilei. Așadar, Sharapova – Kerber (optimi), foarte, foarte interesantul Kyrgios – Nadal (optimi) și Kvitova – Zahlavova (sferturi) sunt pe Centre Court, iar Federer – Robredo, revanșa de la US Open 2013 (optimi) și Safarova – Makarova (sferturi) sunt pe Court 1.

Posesorii de bilete de pe Court 2 vor fi onorați de cei doi nr. 3 din clasamentele WTA și ATP. După Simona – Diyas, urmează Wawrinka – Istomin. Programul zilei de pe acest teren se va încheia cu dublul Horia Tecău / Jean Julien Rojer – Jurgen Melzer / Feliciano Lopez, meci din turul 2 masculin.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi