Serena începe anul cu victorie, Zverev e în degringoladă, Tsitsipas surprinde neplăcut în meciul cu Kyrgios. Surprize la Shenzhen și Brisbane | Round-up

Radu Marina | 7 ianuarie 2020

Serena începe sezonul 2020 cu victorie, Naomi Osaka se clatină, Alexander Zverev continuă degringolada. Serbia, Rusia și Marea Britanie se califică în sferturile ATP Cup

Serena Williams și-a început al 25-lea an în circuitul WTA cu o victorie solidă la Auckland, turneul de la Shenzhen a rămas fără cele două favorite principale. Tot la Shenzhen, Monica Niculescu și Raluca Olaru în sferturi la dublu. În vreme ce la ATP Cup, Serbia, Rusia și Marea Britanie și-au asigurat prezența în sferturile de finală, alăturându-se Australiei. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele notabile petrecute la Auckland, Brisbane, Shenzhen și la ATP Cup.

Auckland 

Să o ai adversară pe Camila Giorgi (Serena trebuia să se întâlnească cu Svetlana Kuznetsova, dar rusoaica s-a retras) în primul meci al sezonului poate fi complicat. Atât pentru că Giorgi nu oferă ritm, adică exact ceea ce toată lumea caută în primele meciuri, cât mai ales pentru că italianca venea din calificări și avea trei victorii la rând la Auckland. Dincolo, Serena nu mai jucase un meci oficial la simplu din septembrie. 

Dar poate fi și la îndemână, cum s-a dovedit a fi pentru Serena acest meci, în care a cedat doar cinci game-uri. Asta pentru că Williams n-a avut ezitări și și-a făcut foarte bine partea ei de treabă (8 ași, doar 5 puncte pierdute cu serviciul, peste 60% puncte câștigate cu returul pe serviciul doi al Camilei). Dar și pentru că a primit o Giorgi ușor haotică și nu tocmai ordonată. 

https://twitter.com/WTA/status/1214484161148411909?s=20

Serena ar putea primi un test mai serios în meciul următor, dat fiind faptul că se reîntâlnește cu Christina McHale. Două din cele trei meciuri jucate cu McHale au fost câștigate la limită de Serena, în trei seturi. 

Până la acea întâlnire, Serena va reveni mâine pe teren, pentru dublul pe care-l joacă alături de Caroline Wozniacki, în cinstea iminentei retrageri a acesteia din tenis. Cele două s-au calificat în sferturi și vor juca mâine cu favoritele principale, Caroline Dolehide/Johanna Larsson. 

Și pentru că am adus-o în discuție, Wozniacki, prezentă pentru ultima dată la Auckland, i-a lăsat un singur game lui Paige Mary Hourigan în primul ei meci din 2020.

Tot la Auckland, favoritele Petra Martic, Amanda Anisimova și Julia Goerges au obținut primele lor victorii în noul sezon. Martic a trecut, cu ceva emoții, de Usue Arconada; Anisimova a învins-o, 6-3, 6-4, pe Katerina Kozlova; iar campioana en-titre Julia Goerges a eliminat-o pe Greet Minnen. 

Shenzhen

Belinda Bencic și Aryna Sabalenka, primele două favorite, au fost eliminate astăzi, una după alta. Întâi Bencic, învinsă în trei seturi de excelenta Anna Blinkova, o rusoaică de 21 de ani, cu rezultate foarte bune la juniori, care își face intrarea în noul sezon cu prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 10. Și apoi Sabalenka, campioana de anul trecut, scoasă în două seturi de Kristyna Pliskova. 

Pe hârtie, eliminarea Arynei poate părea o surpriză: Sabalenka se simte foarte bine în China, anul trecut câștigând aici trei titluri (Shenzhen, Wuhan, Zhuhai). Dar la cum au evoluat lucrurile în meci și la cât de bine a servit și jucat punctele importante Pliskova, Sabalenka nu-și poate reproșa prea multe. Pliskova, care o eliminase anterior pe Irina Begu, a servit 15 ași, a salvat toate cele 11 mingi de break și a avut un procent de 87% la punctele câștigate cu primul serviciu. 

Singura dintre favorite care a supraviețuit astăzi e Elise Mertens. Belgianca s-a calificat în sferturi după victoria în două seturi în fața lui Xiyu Wang. 

Pe tabloul de dublu, Monica Niculescu și Misaki Doi s-au calificat în sferturile de finală, după victoria clară (6-2, 6-2) în fața perechii Ekaterina Alexandrova/Oksana Kalashnikova. Niculescu și Doi vor juca  mâine pentru calificarea în semifinale  cu favoritele principale Mertens/Sabalenka. 

De asemenea, Raluca Olaru e și ea calificată în sferturile de finală, în proba de dublu. Raluca, alături de Dalila Jakupovic le-au eliminat în trei seturi pe Irina Begu și Kristyna Pliskova. 

Brisbane

La Brisbane, Naomi Osaka a revenit de la 0-2 în setul decisiv cu Maria Sakkari. Osaka a trăit periculos, dar provocările pentru ea abia încep: în turul următor o primește pe Sofia Kenin, care a luat lucrurile de unde le-a lăsat în 2019 și a învins-o în două seturi pe Anastasija Sevastova. În ultimul lor meci jucat (Cincinnati 2019), Kenin a învins-o pe Naomi. 

Petra Kvitova, favorita 5, a avut și ea un start ratat de meci, dar odată ce și-a recăpătat ritmul a fost imbatabilă. Kvitova a trecut de Anastasia Pavlyuchenkova, 2-6, 6-1, 6-0. Petra o conduce acum pe Pavs cu 8-4 în H2H. 

Alte lucruri notabile la Brisbane în acest start de turneu sunt eliminările suferite de Svitolina, Sloane Stephens și Sharapova. Dintre toate, surprinde eliminarea categorică a Elinei Svitolina, favorita 3 a turneului, de către Danielle Collins (6-1, 6-1). Meciul nu a durat nici măcar o oră, iar Svitolina n-a avut nici cea mai mică șansă în fața  agresivității sufocante a lui Collins, care a câștigat primul ei meci de la diagonsticarea cu artrită reumatoidă. Collins a declarat la conferința de presă că a început un tratament și se simte mult mai bine. 

Înfrângerea Elinei e, poate, dezamăgitoare, dar nu ar trebui să spună mare lucru despre ce va urma în noul sezon pentru ea. Collins e capabilă de astfel de meciuri mari, în care efectiv nu dă nicio șansă adversarei și totul îi iese; a mai făcut-o cu Venus Williams, sau cu Angelique Kerber la Australian Open 2019.

De menționat și înfrângerea suferită de Sloane Stephens în fața Liudmilei Samsonova, jucătoare venită din calificări. După calificarea pe tabloul principal, Samsonova, o rusoaică de 21 de ani care a reprezentat pentru o vreme Italia, a declarat că e foarte tristă că nu o întâlnește în primul tur pe Maria Sharapova, idolul ei. 

Acest lucru nu se va întâmpla la Brisbane, deși au fost pe aceeași parte de tablou. Sharapova, beneficiara unui wild card, a fost învinsă, în trei seturi (3-6, 6-1, 7-6) de Jennifer Brady. De la revenirea în circuit (aprilie 2017), raportul Mariei victorii-înfrângeri în meciurile de trei seturi e unul negativ. 

ATP Cup: Haosul din jurul lui Zverev, nervii lui Tsitsipas, țările calificate în sferturi

E de necontestat că Zverev a avut un sezon 2019 slab. Slab raportat la locul pe care îl ocupă în clasament, slab la ceea ce mulți se așteptau de la el după trofeul câștigat la ATP Finals în 2018. El a pus forma arătată în 2019 pe seama problemelor din afara terenului (problema cu agentul, probleme lui personale, problemele de sănătate ale tatălui său). Aceste probleme s-au mai liniștit, iar după Laver Cup totul părea că reintră în normal. 

Doar că noul sezon îl găsește pe Zverev fix în aceeași situație în care a fost o mare parte din 2019: pare complet pierdut, fără soluții și fără repere, ceea ce îl face să joace la întâmplare. Ba chiar, momentan, nimic din ceea ce face pe teren nu arată încurajator. 

Nu înfrângerile pe linie sunt neapărat problema. Ci faptul că la ATP Cup a fost învins de trei jucători care, în urmă cu un an, nu reușeau să îi pună niciun fel de probleme (Alex De Minaur, Stefanos Tsitsipas, Denis Shapovalov). 

Despre ce s-a schimbat și ce anume a determinat apariția unei astfel de crize vom mai discuta; Zverev spune că e startul sezonului, că nu a avut suficient timp pentru a se pregăti în inter-sezon și trebuie doar “să-și recapete ritmul”. Ce ar fi, totuși, de punctat: toți cei trei jucători enumerați mai sus au evoluat, și-au dezvoltat loviturile și și-au adăugat noi dimensiuni jocului lor. Pe când Zverev pare că a stat pe loc. 

Înfrângerea suferită de Zverev în fața lui Denis Shapovalov (2-6, 2-6), dar și cea a campionilor de la Roland Garros 2019 în fața echipei Shapovalov/Auger-Aliassime, au eliminat Germania de la ATP Cup. O mențiune specială trebuie acordată lui Jan-Lennard Struff, care a obținut o victorie solidă (6-1, 6-4) cu Felix-Auger Aliassime. La finalul meciului, Struff și-a arătat și el susținerea pentru Australia, declarând că va dona 2.000 de dolari, în urma incendiilor. 

Cu această victorie, canadienii păstrează șanse la o posibilă calificare în sferturile de finală. Țările calificate în sferturi, până la acest moment, sunt Serbia, Australia, Rusia si Marea Britanie, dupa victoria 3-0 asupra Moldovei, respectiv dupa ce Belgia a învins Bulgaria cu 2-1 la general. Lor li se mai pot adăuga Spania, Croația, Belgia, Austria, dar și Bulgaria. 

Revelația este echipa Bulgariei. Bulgaria a fost învinsă, 1-2, de Belgia, dar per total evoluția lor a fost remarcabilă, dată fiind șansele pe care le avea o echipă care se baza, pe hârtie, doar pe Dimitrov. Dimitar Kuzmanov a adus primul punct, după o victorie imensă – cea mai mare a carierei lui – în fața lui Steve Darcis, 6-0, 6-3. Kuzmanov, clasat în prezent în top 400, va urca, de săptămâna viitoare, peste 100 de locuri în clasament. „Eu călătoresc în majoritatea timpului singur. Experiența pe care o trăiesc aici e incredibilă, comparativ cu ceea ce sunt eu obișnuit. Ne bucurăm foarte mult de ceea ce trăim și experimentăm la acest turneu. E minunat”, a spus Kuzmanov despre unul dintre avantajele ATP Cup, discutate pe larg zilele trecute aici.

David Goffin a egalat apoi situația, după un meci superb făcut contra lui Grigor Dimitrov, 4-6, 6-2, 6-4. Punctul decisiv a fost adus Belgiei de echipa Gille/Vliegen, care a revenit de la 3-6, 0-2 cu Dimitrov/Lazarov, reușind astfel să se impună 3-6, 6-4, 10-7. 

Dar meciul zilei a fost cel dintre Stefanos Tsitsipas și Nick Kyrgios; asta, în pofida faptului că Australia era deja calificată. Însă orgoliul celor doi și rivalitatea lor crescândă erau garanții pentru un meci intens. Așa a și fost; am avut trei tiebreak-uri și niciun break în cele două ore și jumătate de tenis. Am avut și nervi, dar, paradoxal, nu în tabăra de unde poate i-am fi așteptat. Tsitsipas a avut o reacție necontrolată, trântind cu racheta fără să mai țină cont că tatăl său era pe bancă; racheta l-a șters pe braț pe Tsitsipas senior, rănindu-l foarte ușor. În vreme ce tatăl lui Stefanos a plecat imediat de pe bancă, mama acestuia l-a certat serios, într-o secvență de evenimente care a provocat imediat rumoare în social media. Mai ales că nu e prima oară când Tsitsipas are o reacție necontrolată în direcția tatălui său.

https://twitter.com/Joe__Tennis/status/1214507999093497856?s=20
https://twitter.com/MattRacquet/status/1214507754397810690?s=20

Kyrgios, mereu redutabil în competițiile pe echipe, a fost cel care și-a controlat mai bine emoțiile pe tot meciul și a triumfat pentru a doua oară în meciurile cu jucătorul grec; interesant, în ambele ocazii cu tiebreak în decisiv.

https://twitter.com/TennisTV/status/1214534576602787842?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi