Semifinalele Wimbledon: Nole vs trei debutanți

Radu Marina | 8 iulie 2021

Au mai rămas patru. E o dispută între Novak Djokovic, lăsat singur de colegii săi din Big 3, și trei dintre reprezentanții Next Gen

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Au mai rămas patru. E o dispută între Novak Djokovic, lăsat singur de colegii săi din Big 3, și trei dintre jucătorii mult discutatului Next Gen, care începe să își facă tot mai mult simțită prezența. Dacă până acum îi aveam pe Medvedev, Tsitsipas sau Zverev, Wimbledon le deschide ușile – pentru prima dată în această fază la acest turneu – altor trei nume: Hurkacz, Shapovalov și Berrettini. Dintre cei trei, doar Berrettini a mai jucat o semifinală de Slam, italianul fiind prezent în ultimii patru la US Open 2019.

Foto: Wimbledon

Novak Djokovic, victoria cu numărul 100 pe iarbă

Novak Djokovic s-a calificat pentru a 10-a (!) oară în semifinalele turneului de la Wimbledon, după o victorie concludentă și rapidă cu Marton Fucsovics, 6-3, 6-4, 6-4. Într-un match-up favorabil lui Nole, Fucsovics n-a avut prea multe de spus, deși s-a chinuit să stea aproape de Djokovic, să reziste cât mai mult pe teren. 

În cazul tenisului lui Fucsovics, problema într-un meci cu Djokovic e că maghiarul nu are cu ce să-l rănească; Fucsovics câștigă multe puncte prin jocul bun și de regularitate de pe linia de fund. Or, când l-a avut în față pe Novak, sursa lui principală de puncte i-a fost tăiată de Djokovic, care poate face aceleași lucruri mai bine, cu o intensitate diferită, la un nivel diferit. 

A fost un meci care, cu puține excepții, a mers în direcția stabilită de Djokovic. Dacă în primul set Djokovic a dominat categoric, având chiar mingi de 6-0, în seturile doi și trei liderul mondial a avut nevoie doar de câte un break pe set. Singura dată când Fucsovics a condus în meci s-a întâmplat în setul doi, când a ajuns la 4-3. Doar că de aici, Djokovic și-a crescut mult nivelul și a câștigat următoarele trei game-uri la rând. 

,,Am avut o evoluție solidă, per total, mai ales primele cinci game-uri ale meciului. În rest, un break în setul doi și trei a fost suficient pentru astăzi și aș dori să-i acord credit lui Marton pentru că a luptat bine”, a spus Djokovic. 

Din perspectiva lui Novak, partida asta a fost ce avea nevoie sârbul în această fază: nimic complicat, meci scurt și fără emoții, cu o replică suficient de bună primită din partea adversarului, cât să-l țină în priză. E drept, Djokovic încă n-a fost testat cu adevărat până acum în niciun meci – dar e oare acesta vreun motiv să credem că sârbul nu e favorit cert să-și treacă în cont al 20-lea Grand Slam? Nu pare.

Cu 32 de meciuri câștigate din 35 jucate în acest sezon, Djokovic tocmai a bifat victoria cu numărul 100 pe iarbă (77 sunt obținute la Wimbledon) și devine doar al treilea jucător din istorie care ajunge de (cel puțin) 10 ori în semifinale la Wimbledon, după Roger Federer (13 semifinale) și Jimmy Connors (11). 

Pentru a 7-a lui finală la Wimbledon, Djokovic va trebui să treacă de Denis Shapovalov, care l-a eliminat în cinci seturi pe Karen Khachanov. 

Denis Shapovalov face pasul cel mare: prima semifinală de Grand Slam a carierei

Într-un meci excelent, Denis Shapovalov l-a învins pe Karen Khachanov, revenind de la 2-1 la seturi și reușind să se califice în prima lui semifinală de Slam – cel mai notabil rezultat al carierei sale. A fost 6-4, 3-6, 5-7, 6-1, 6-4 pentru canadian, care face, în sfârșit, acel pas important într-un turneu de Grand Slam. 

În vârstă de 22 de ani, Shapovalov este unul dintre cei mai spectaculoși jucători din întregul circuit. Doar că, de multe ori, acest tenis-spectacol l-a și costat, fie pentru că își dorea prea mult, fie că încerca prea mult, fie că voia să facă prea multe pe teren. Are multe opțiuni la îndemână, el știe asta, și tocmai pentru că știe, de prea multe ori deciziile pe care le ia, pentru a câștiga un punct, fie sunt nepotrivite, fie sunt prea pretențioase. 

De data asta, la Wimbledon aproape fiecare piesă a jocului său a fost în locul potrivit – și când n-a fost, a reușit să o pună la locul ei cu destul de mult calm. Asta i-a permis să iasă din meciuri complicate și cu adversari dificili, să întoarcă meciuri și să lege victorii: pe Kohlschreiber l-a învins în cinci seturi, pe Andy Murray și Roberto Bautista Agut în câte trei seturi clare. Iar azi a revenit de la 2-1 la seturi cu Khachanov, într-un meci foarte calitativ, cu multe schimburi dure. 

Pe parcursul celor cinci seturi, Shapovalov a strâns în dreptul său 60 de lovituri direct câștigătoare (dublu, față de de rus) și 17 ași (de cinci ori mai mult decât adversarul) – o adevărată demonstrație de forță, precizie și tenis-creativ. Pentru că, în esență, canadianul e un jucător creativ; îi place să găsească unghiurile cele mai scurte, vrea constant să lovească cu reverul din alergare, vrea mereu să facă diferența cu forehandul. 

Va avea nevoie de toate astea și chiar ceva în plus pentru meciul următor – probabil cel mai important meci al carierei sale. Shapovalov se revede cu Djokovic într-un nou meci mare, după finala de Masters jucată la Paris în 2019. Djokovic îl conduce pe Shapovalov cu 6-0 la întâlnirile directe, ultimul meci fiind câștigat chiar anul acesta, la ATP Cup. În cele șase meciuri, Shapovalov a câștigat doar două seturi. 

Visul împlinit al lui Hubert Hurkacz

Dacă despre Roger Federer am vorbit aici, ziua îi aparține însă lui Hubert Hurkacz, care a reușit rezultatul carierei în fața unui jucător despre care a spus că l-a inspirat. Puțini jucători se pot mândri cu o victorie în minimum de seturi pe iarbă cu Federer, și nimeni altcineva nu poate spune că i-a luat un set la zero elvețianului la Wimbledon. Hurkacz a mai atras atenția la precedentul Wimbledon, cel din 2019, când i-a luat un set lui Djokovic – deloc puțin lucru – iar victoria sa cu revenire în fața lui Daniil Medvedev – cu tot concursul rusului – i-a pus în gardă pe fanii elvețianului. Și oricât am putea vorbi despre cum a gestionat Federer meciul, ratând practic fiecare mică șansă pe care i-a oferit-o polonezul, este o victorie luată de Hubert.

Campionul de la Miami a avut momentele sale de nervozitate, dar le-a gestionat impecabil pe cele importante, ținându-și în frâu emoțiile cu succes și lăsând impresia că nu face un efort aparte pentru asta. Și-a păstrat serviciul în startul meciului, a recuperat break-ul în setul al doilea și a fost cerebral în tiebreak, luând ce i s-a dat și forțând măsura exact atât cât a trebuit. Plăcut de urmărit, cu un rever foarte stabil, cu un forehand potent, cu unghiuri excelente, cu o apărare solidă și cu passinguri grozave azi, polonezul a dominat în drumul său spre poate cel mai echilibrat și cuminte 6-0 din istorie. N-a fost un blowout, ci un bagel al calmului.

Hurkacz a venit la Wimbledon cu șase înfrângeri la rând și cu un bilanț destul de modest în acest an, 15-11. Însă acele 15 victorii includ două titluri, la Delray Beach și la Mastersul de la Miami. E poate un semn că uneori nu contează atât de mult forma de dinainte de un Slam, cât ce anume faci și cum te simți la acel Slam. Hurkacz e într-un moment excelent acum și n-ar fi de mirare dacă îl va duce chiar mai departe de atât. După victorii cu Medvedev și Federer, ar fi chiar păcat să nu o facă.

https://twitter.com/Wimbledon/status/1412825797593866247?s=20

Berrettini își continuă seria bună pe iarbă

Matteo Berrettini are un bilanț de 10-0 pe iarbă în această vară londoneză (a câștigat la Queen’s Club), și totuși, continuă să treacă pe sub radar. În victoria cu bunul său prieten Felix Auger-Aliassime (6-3, 5-7, 7-5, 6-3), Matteo a fost remarcabil mai ales pe retur, parte a jocului considerată ceva mai slabă la el. I-a făcut șase break-uri canadianului, în drum spre a 22-a victorie a sa în ultimele 24 de meciuri jucate pe această suprafață. O victorie despre care Matteo s-a declarat foarte fericit în particular pentru că, spune el, nu s-a simțit foarte în largul său la începutul meciului.

În vreme ce alți italieni considerați mai talentați și cu un joc mai complet, precum Sinner și Musetti, atrag mai mult atenția presei internaționale, Matteo Berrettini ajunge la a doua semifinală de Grand Slam a carierei. Dacă la US Open 2019 era într-o situație dificilă, cu oponenți mai experimentați, Berrettini se va simți foarte încrezător în șansele sale în această ocazie. Va avea nu doar forma grozavă de partea sa, ci și experiența într-o astfel de fază. „Înainte de acest turneu, m-am simțit un jucător mai bun ca atunci. Știam că pot ajunge aici, și mai știu că seria încă nu s-a încheiat”, a spus el.

Cât despre Auger-Aliassime, el își continuă progresul său constant, oarecum încet, dar sigur. Felix e în continuare al doilea cel mai tânăr din Top 50 și are în cont două optimi și un sfert de finală în ultimele sale patru Slamuri. Chiar dacă o semifinală ar fi venit, probabil, prea devreme, Felix poate fi bucuros pentru un traseu foarte bun, punctat de victoria cu Zverev din optimi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi