Semifinalele AO23 | La ce ne așteptăm, cine are marile șanse la trofee. Și de unde mai pot veni surprizele

Radu Marina | 25 ianuarie 2023

Ne îndreptăm spre o finală Djokovic vs. Tsitsipas? Este acesta turneul Arynei Sabalenka? Sau mai e încă loc de surprize în semifinalele Australian Open?

Ultimele meciuri din sferturile de finală s-au încheiat, astfel că semifinalele AO23 sunt stabilite: Novak Djokovic vs. Tommy Paul, Stefanos Tsitsipas vs. Karen Khachanov pe tabloul masculin, iar la feminin avem Elena Rybakina vs. Victoria Azarenka, respectiv Magda Linette vs. Aryna Sabalenka. 

Avem nume vechi și nume noi, jucători experimentați, deja obișnuiți cu fazele superioare ale turneelor de Slam, dar și debutanți sau debutante care reușesc, la această ediție a AO, să bifeze cele mai importante performanțe ale carierelor lor – Magda Linette și Tommy Paul. 

Ne îndreptăm spre o finală Djokovic vs. Tsitsipas? 

După meciul ușor chinuit din turul trei cu Grigor Dimitrov, Novak Djokovic a explodat pur și simplu odată intrat în a doua săptămână la Melbourne: a fost de neclintit, precis în execuții și fără cusur la toate capitolele. Evoluția dominantă din optimile de finală cu Alex de Minaur a fost replicată și miercuri, în meciul cu Andrey Rublev: 6-1, 6-2, 6-4. Djokovic a accesat, din nou, un nivel aproape incredibil pe parcursul celor trei seturi – a fost mereu mai alert decât Rublev, mai intens și mult mai solid în toate fazele jocului – ceea ce a făcut ca rusul să nu poată nici măcar respira, cu atât mai puțin să apuce meciul de undeva. 

Djokovic a încercat să ofere credit adversarului, spunând că deși scorul este unul drastic, meciul a fost mai echilibrat. În realitate, Nole a dominat meciul de la un capăt la celălat și a avut niște cifre impresionante: nu și-a pierdut niciodată serviciul, a salvat toate cele cinci mingi de break, a avut un procentaj de peste 80% la punctele câștigate cu primul serviciu și a încheiat partida cu un raport de 32 de lovituri direct câștigătoare și doar 20 de erori neforțate. 

Nivelul arătat de sârb e, pe alocuri, înfricoșător – iar faptul că se simte, în sfârșit, bine fizic, e confirmat chiar de el: „Aș clasa acest meci pe locul doi în clasamentul meciurilor bune făcute de mine în ultima perioada, după cel de acum două zile, cu De Minaur. Nu pot fi mai fericit de atât. Sunt mulțumit de nivelul și tenisul meu. Joc foarte solid din spatele terenului, îmi plac mult condițiile pe acest teren. Cu siguranță acest teren este cel mai special pentru mine”, a spus după meci Djokovic, calificat în a 10-a semifinală la Australian Open. În precedentele nouă ocazii, Novak a mers până la capăt.

Succesul în fața lui Rublev îl duce pe Djokovic la 26 de victorii consecutive la Australian Open, el egalând astfel recordul lui Andre Agassi. În schimb, pentru Rublev, aceasta a fost a 7-a înfrângere consecutivă într-un sfert de finală la un Grand Slam. 

Pentru o nouă finală la Australian Open, Djokovic îl va întâlni în semifinale pe Tommy Paul, una dintre surprizele turneului masculin. Paul, în vârstă de 25 de ani, s-a calificat în prima lui semifinală de Slam după o victorie în patru seturi cu Ben Shelton. Este cel mai relevant rezultat pentru Paul de până acum, el devenind primul jucător american calificat în semifinalele Australian Open din 2009 încoace (Andy Roddick). 

Tommy, un junior excelent, campion la Roland Garros și finalist la US Open, n-a avut cea mai facilă trecere spre seniori, mulți ani (2016-2019) el fiind blocat în turneele challenger. În 2019 a început urcușul spre top 100, în 2021 a câștigat primul titlu ATP, iar anul trecut a depășit, pentru prima dată, turul trei la un Slam, calificându-se în optimile de finală la Wimbledon. Sezonul, chiar la AO, a mai depășit încă o bornă, după un traseu cu jucători foarte diferiți și greu de scos de pe teren: Jan-Lennard Struff, Davidovich Fokina, Jenson Brooksby, Roberto Bautista-Agut și Ben Shelton. 

În principiu, așteptările americanului de la semifinala cu Djokovic sunt reduse. Teoretic, tenisul jucat de Nole în ultimele două meciuri este peste tot ceea ce a arătat vreun jucător la această ediție a AO. Dar acest context aduce și ceva pozitiv: americanul poate juca liber, poate da drumul la braț și poate fi periculos tocmai prin această diferența foarte mare între el și Djokovic: de clasament, de experiență, de tenis. Și de așteptări. 

Cealaltă semifinală se va juca între Stefanos Tsitsipas, calificat pentru a patra oară în semifinalale AO, și Karen Khachanov. Tsitsipas a trecut în trei seturi de Jiri Lehecka, iar Khachanov a beneficiat de retragerea americanului Sebastian Korda, care s-a retras în setul trei, fiind condus cu 2-0 la seturi. Spre deosebire de prima semifinală, întâlnirea Tsitsipas – Khachanov pare mai echilibrată, chiar așezată: Khachanov e în a doua lui semifinală de Slam consecutivă, după cea jucată la New York anul trecut, iar Tsitsipas reconfirmă faptul că se simte bine pe aceste terenuri de la Melbourne. 

Presiunea e la Tsitsipas, pentru că lumea așteaptă de la el un rezultat mare – iar acest rezultat ar putea să devină și mai mare, în cazul unui trofeu în Australia; în cazul unei victorii la Melbourne, Tsitsipas ar urca pe locul 1 mondial. 

Este acesta turneul Arynei Sabalenka? Sau Rybakina și Azarenka îi pot strica calculele ?

Semifinalele feminine sunt și ele foarte interesante: avem două campioane de Grand Slam – Rybakina, Azarenka -, avem o pretendentă foarte bună, cu rezultate importante, care tânjește și muncește mult ca visul ei de a câștiga un Slam să devină realitate (Sabalenka), și avem o mare surpriză, Magda Linette, care probabil nici ea nu-și imagina, la începutul turneului, că poate ajunge atât de departe la Melbourne. 

Ambele semifinale au câte o poveste interesantă. Rybakina vs. Azarenka e un duel a două campioane de Grand Slam aflate în puncte diferite ale carierelor lor: Rybakina își confirmă ascensiunea, acum joacă cel mai bun tenis al ei, în timp ce Azarenka e pe final de carieră, dar rezistă și ne arată că încă e capabilă să producă acel tenis copleșitor, datorită căruia a dominat în urmă cu 10 ani tenisul feminin. Pe tot parcursul celor două săptămâni, ambele jucătoare au avut meciuri în care au strălucit pur și simplu: Rybakina cu Swiatek și Ostapenko, Azarenka cu Jessica Pegula, în sferturi. 

Deși ambele sunt jucătoare agresive, meciul e contrastant: tenisul Vikăi e mai ordonat și mai defensiv decât al Elenei Rybakina, care lovește adesea incredibil și servește cu o acuratețe grozavă. E posibil ca ambele să-și aducă cel mai bun tenis al lor la această semifinală – iar dacă asta se întâmplă, atunci vom avea un meci pe cinste.

În semifinala a doua, lucrurile par ușor dezechilibrate. Sabalenka este cea care a jucat cel mai bine, mai solid și mai curat pe parcursul acestor două săptămâni la Meloburne, ea fiind singura jucătoare calificată în semifinale care nu a pierdut set. În schimb, Linette e, cu adevărat, surpriza acestui turneu: la 30 de ani, fără să urce vreodată în top 30 WTA și fără să treacă vreodată de turul trei la vreun Slam (din 40 de încercări), Linette se califică în semifinale după o victorie imensă cu Karolina Pliskova. Până acum, poloneza a trecut de patru favorite: Anett Kontaveit, Ekaterina Alexandrova, Caroline Garcia și Karolina Pliskova. 

Totuși, acesta pare momentul (și de ce nu turneul) Arynei Sabalenka. Doar că, în principiu, greul abia acum începe: Sabalenka a pierdut toate cele trei semifinale de Slam jucate până acum, precum și cele mai importante finale, inclusiv cea de la WTA Finals. Însă adversara din semifinală pare abordabilă, Iar Aryna ar putea să spargă gheața cu prima ei finală de Grand Slam. Sigur, presiunea e la ea și, poate cel mai important și sensibil, nu are nevoie de prea multe ca jocul ei să se deregleze brusc. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1618262418576084992?s=20&t=-53sRupqeP4-aX8Juazh2g
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1618239770957692932?s=20&t=-53sRupqeP4-aX8Juazh2g
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1618230770874589184?s=20&t=-53sRupqeP4-aX8Juazh2g
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1618210005987250178?s=20&t=-53sRupqeP4-aX8Juazh2g
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1618204332716969984?s=20&t=-53sRupqeP4-aX8Juazh2g
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1618155099360006147?s=20&t=-53sRupqeP4-aX8Juazh2g



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi