Semifinale excelente la Wimbledon: primele două favorite ale turneului plus alte două jucătoare care au fost pe locul 1

Radu Marina | 6 iulie 2021

Ash Barty vs Angelique Kerber și Karolina Pliskova vs Aryna Sabalenka sunt semifinalele Wimbledon de joi. Campioana din 2018 încearcă al patrulea titlu de Slam al carierei; celelalte trei ajung prima dată în această fază la Wimbledon.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Pentru un turneu cu absențe și surprize notabile, Wimbledon are o componență mai mult decât bună pentru semifinale: trei jucătoare care au atins locul 1 în lume, două foste câștigătoare de Slam (dintre care una chiar la Wimbledon), primele două favorite ale tabloului – de oriunde te-ai uita, lista semifinalistelor arată bine.

Toate sferturile de s-au încheiat rapid, în câte două seturi, fără loc de surprize. Favoritele pe hârtie și-au confirmat statutul și au reușit să-și facă viața ușoară în fața unor adversare care au avut un parcurs impresionant în aceste două săptămâni. 

Karolina Pliskova își construiește un moment frumos, Aryna Sabalenka defilează 

Pentru o jucătoare care nu mai trecuse de sferturi într-un Slam din ianuarie 2019 și care a avut parte de doi ani foarte grei, în care victoriile au venit mult mai rar, ceea ce reușește Karolina Pliskova la această ediție a Wimbledon e remarcabil. 

E și o surpriză că a ajuns până aici, dacă judecăm după sezonul ei – un sezon în care a legat victoriile la doar trei turnee. Cehoaica impresionează prin evoluțiile curate și prin maniera în care a servit în tot turneul. E drept, și traseul a ajutat-o – Zidansek, Vekic, Martincova, Samsonova, Golubic – dar victoriile trebuie luate. Iar ea asta a făcut în aceste două săptămâni: a servit impecabil și a avut evoluții curate, fără căderi și fără erori ușoare. 

Precum în meciul cu Samsonova, și cu Golubic serviciul ei a fost la cu totul un alt nivel: opt ași, doar cinci puncte pierdute cu primul serviciu. Pliskova și-a făcut un meci scurt, pe care l-a încheiat cu aproape 30 de lovituri direct câștigătoare. 

Karolina merge astfel în prima ei semifinală la Wimbledon și a patra a carierei într-un Grand Slam, după cele reușite la Australian Open (2019), Roland Garros (2017) și US Open (2016). Ea devine acum una dintre puținele jucătoare care ajunge (cel puțin) în semifinale la toate cele patru turnee de Grand Slam – o performanță deloc de neglijat. 

O va întâlni în turul următor pe Aryna Sabalenka, care își continuă cel mai bun Slam al ei. Sabalenka nu i-a dat prea multe șanse lui Jabeur într-un meci la fel de scurt și fără istoric, încheiat în puțin peste o oră de joc. Forța Arynei a părut a fi prea mult pentru creativa Jabeur, care n-a putut construi aproape nimic: Sabalenka a încheiat partida cu un raport de 30 de winnere și doar 20 de erori neforțate. 

Pentru Aryna, aceasta e prima semifinală de Grand Slam a carierei și va încerca să se califice în prima ei finală având în față o adversară pe care o cunoaște destul de bine și asupra căruia are un avantaj, ea câștigând ambele meciuri disputate cu Pliskova (Eastbourne 2018, Cincinnati 2018). 

Ash Barty, la prima semifinală la Wimbledon, Angie Kerber renaște

Nici Ash Barty nu a avut mari probleme cu Ajla Tomljanovic, într-un meci pe care l-a controlat cap-coadă. A fost, poate, cea mai curată evoluție la Wimbledon a liderului mondial – iar faptul că a reușit să-și ridice suficient de mult nivelul (chiar dacă adversara n-a avut prea multe lucruri de oferit) într-o astfel de fază face ca lucrurile să devină foarte interesante pentru ea. 

Barty bifează prima ei semifinală la Wimbledon și o așteptă acolo pe Angie Kerber, care a fost impecabilă cu Karolina Muchova. De la meci la meci, Kerber arată ca în vremurile bune: se deplasează, lovește din alergare, se apară și atacă într-un mod care aduce aminte de 2016, an în care a dominat circuitul. 

Precum în cazul Karolinei Pliskova, și acest rezultat e o surpriză, poate chiar mai mare. Ajunsă la 33 de ani, Kerber a avut trei ani în care a fost aproape inexistentă, dacă ne raportăm la valoarea și rezultatele ei. De la Wimbledon 2018, turneu pe care l-a câștigat, Kerber nu mai trecuse de optimi la niciun Slam. Până la acest Wimbledon – unde a reușit să-și aducă forma bună căpătată acasă, în Germania prin titlul câștigat la Bad Homburg. Angie a construit pe acel succes, a acumulat multă încredere  și a reușit să le folosească exact cum a știut ea mai bine. Pentru că, indiferent de cum au arătat acești trei ani, Kerber rămâne o jucătoare prea valoroasă și experimentată ca să nu știe cum să fructifice orice mică reușită în favoarea ei. 

Într-un duel dintre două jucătoare care se simt excelent pe iarbă, Barty și Kerber se vor întâlni pentru a 6-a oară, scorul întâlnirilor directe fiind 2-2 (3-2 pentru nemțoaică, dacă includem și un meci de la Hopman Cup).


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi