Semifinale de afiș în Canada: Nadal și Djokovic, cu ochii pe primul loc

Adrian Țoca | 10 august 2013

Rafa și Novak se întâlnesc în semifinalele de la Montreal pentru a treia oară în 2013. În cealaltă semifinală, gazdele sărbătoresc o înfruntare 100 la 100 canadiană: Milos Raonic vs revelația Vasek Pospisil.

Din punctul de vedere al organizatorilor de la Montreal, era imposibil ca Mastersul canadian să aibă parte de două semifinale mai bune. Ce altceva mai bun să ceri decât o semifinală 100 la 100 canadiană (cine ar fi pariat un cent pe așa ceva?), respectiv un nou episod al blockbusterului Nadal – Djokovic? Este un cuplaj care garantează un succes imens la public și care se va răsfrânge și într-o finală de vis: Canada versus Rafa sau Nole. Win/win situation.

În vreme ce organizatorii își freacă mâinile de bucurie, Rafa și Novak se pregătesc de un nou episod al deja legendarei lor rivalități, al 36-lea lor meci direct. În ultimii ani, Toronto/Montreal a fost, mai degrabă, în umbra altor turnee, dar iată că acum turneul are șansa de a găzdui ceea ce, foarte posibil, e un meci care ne va da un indicator destul de precis pentru numele celui care va termina sezonul pe primul loc în clasamentul ATP. Și iată cum, după câteva săptămâni de liniște, mai mult decât binevenită după nebunia de la Wimbledon, ne trezim direct în mijlocul unei rivalități care a decis majoritatea Slamurilor din ultimii ani.

Înaintea turneului, au existat ceva îngrijorări în ce-l privește pe Nadal și starea fizică a acestuia, motiv pentru care, premergător primului meci, o revedere cu Djokovic ar fi putut să pară venită prea devreme. Spaniolul a făcut însă un turneu foarte solid și se declară pregătit pentru duelul cu liderul mondial: „Este ceva ce sunt pregătit să accept și să înfrunt. O să lupt pentru victorie mâine și o să am nevoie să joc tenisul meu cel mai bun ca să am o șansă”.

Rafa este neînvins în acest sezon pe hard și a câștigat 28 dintre ultimele 29 de meciuri jucate în turneele Masters. În Canada, Nadal s-a impus în două ocazii: în 2005, când l-a bătut pe Andre Agassi în finală, și în 2008, când a trecut de germanul Kiefer.

Deținător al titlului, Novak a ajuns la a 13-a victorie la rând în Canada printr-o victorie foarte solidă cu Richard Gasquet. De altfel, exceptând un mic scurtcircuit în primul set cu Istomin, Djokovic a arătat impecabil într-un turneu în care se simte ca la el acasă. Va avea acum șansa să răzbune eșecul dramatic de la Roland Garros, pe care-l caracteriza atunci drept una dintre înfrângerile cele mai dureroase ale ultimilor ani.

Va fi al treilea meci direct dintre cei doi în acest sezon. Afară de Roland Garros, Nadal și Djokovic s-au mai întâlnit în finala de la Monte Carlo, câștigată atunci de sârb. Însă pe hard nu au mai apucat să se întâlnească tocmai de la faimoasa finală Australian Open 2012. Istoria completă a întâlnirilor Nadal – Djokovic este de citit aici. 

Pe lângă miza obișnuită a fiecărei confruntări dintre cei doi, meciul mai vine cu un asterisc: e prima lor întâlnire de la recentele declarații ale tatălui lui Djokovic, cel care, pe scurt, spunea că atitudinea lui Rafa față de fiul său s-a schimbat substanțial din momentul în care Nole a început să câștige majoritatea meciurilor directe. Nadal s-a apărat, declarând că relația celor doi a fost întotdeauna la fel de strânsă, indiferent de ce s-a întâmplat pe teren.

Rafa, Federer și Murray, pe aceeași jumătate de tablou la Cincinnati

S-a făcut deja tragerea la sorți pentru Mastersul de săptămâna viitoare de la Cincinnati. Iar cel mai interesant aspect este că am putea avea parte de un nou sfert Federer – Nadal; asta dacă Rafa vine la Cincy și dacă cei doi își câștigă primele două tururi. Mult mai simplu este sfertul de tablou pentru Djokovic, al cărui cap de serie din zona sa este Gasquet, adică același pe care l-a învins în sub o oră de joc la Montreal în sferturi. Vești bune, așadar, pentru sârb, care va căuta, săptămâna viitoare, să devină primul jucător care câștigă toate turneele Masters.

Andy Murray l-ar putea reîntâlni pe Gulbis în turul 2.
 
Ipoteticul traseu al lui Federer pentru a-și apăra titlul la Cincy este infernal: Bye, Kohlschreiber/Fish, Haas/Anderson, Nadal, Murray, Djokovic.

Traseul virtual al lui Rafa: Bye, Qualifier, Almagro, Federer, Murray, Djokovic. Cel al lui Murray arată așa: Bye, Youzhny/Gulbis, Fognini, Berdych, Nadal/Federer, Djokovic.

Iar cel al lui Djokovic: Bye, Monaco/Melzer, Simon, Gasquet/Raonic, Del Potro/Ferrer, Nadal/Murray/Federer.

 

Federer și Nadal au participat împreună la 6 turnee în 2013 și la 4 dintre ele au fost pe aceeași jumătate sau chiar sfert de tablou: IW, Madrid, Wimbledon și Cincy. De întâlnit, s-au întâlnit însă doar la IW și în finala de la Roma.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi