Șeful circuitului WTA: „Am multă simpatie pentru Simona Halep și nu i-aș pune niciodată la îndoială integritatea”

Radu Marina | 2 noiembrie 2022

Dintre jucătoarele importante, Iga Swiatek și Ons Jabeur, primele două jucătoare ale lumii, au fost chestionate, de asemenea, cu privire la cazul Simonei. Iga Swiatek, liderul mondial al circuitului WTA, s-a declarat “confuză” la aflarea acestei vești, iar Jabeur “șocată”. 

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! 

În general, atunci când asupra unui sportiv planează îndoieli, de la acțiuni ilegale, imorale, abuzuri și până la dopaj, lumea sportivă – jucătorii, organizații sau alte entități implicate în sport – evită să vorbească sau să se pronunțe despre gradul de vinovăție al celui implicat. E o lege nescrisă, respectată de cele mai multe ori cu sfințenie. Oamenii din sport refuză să discute sau evită complet subiectul până la rezolvarea lui, într-un fel sau altul. 

Cazul Simonei aduce însă o reacție diametral opusă: e foarte rar când un sportiv suspendat provizoriu pentru dopaj are parte de atât de multă susținere și se vorbește cu atâta convingere despre integritatea ei ca sportiv. Până acum, niciodată într-un astfel de caz, un reprezentat oficial al WTA nu și-a arătat deschis suținerea față de o astfel de cauză – ci din contra, astfel de situații au fost întotdeauna bine controlate până când subiectul a fost tranșat definitiv. Cu atât mai puțin când vine vorba de omul numărul 1 din turul feminin.

Prezent la Forth Worth, la WTA Finals, Steve Simon, CEO-ul WTA, a acordat un interviu pentru Associated Press, în care a discutat, pe lângă cazul Shuai Peng și provocările aduse de WTA Finals anul acesta, și despre Simona Halep și situația în care ea se află de câteva săptămâni bune.

“O cred pe Simona și cred că nu a făcut ceva intenționat aici. Eu personal cred cu tărie în programul nostru anti-doping și cred că este unul bun. Mai cred, de asemenea, că jucătorii noștri îl susțin. Iar dacă o întrebi pe Simona, și ea îl susține”, a spus Simon. 

Simon a mai precizat în interviu faptul că el nu pune la îndoială integritatea Simonei și e convins că, pe măsură ce lucrurile vor deveni mai clare, adevărul va ieși la iveală. „O admir pe Simona și am multă simpatie pentru ea, iar eu nu i-aș pune niciodată la îndoială integritatea. Eu sunt foarte încrezător că, pe măsură ce trecem prin acest proces, adevărul va ieși la iveală”, a mai spus el. 

Steve Simon nu e singurul nume important care a discutat pe larg despre cazul Simonei în ultimele zile. Mats Wilander, fostul lider mondial și, în prezent, expert Eurosport, a vorbit și el despre situația Simonei, arătându-și, în linii mari, susținerea și înțelegerea pentru Simona.

„Sunt alături de Simona și inima mea este alături de Simona. Nu pot spune că o cunosc și nu aș pretinde niciodată că o cunosc, dar am urmărit-o jucând multe meciuri de tenis de-a lungul anilor și am discutat cu ea de câteva ori. Aș spune că, dintre toate jucătoarele pe care le-am întâlnit, ea este una dintre cele care nu are cum să facă ceva greșit sau ceva intenționat”, a declarat suedezul. 

Tot Wilander a continuat, încercând, în același timp, să găsească o posibilă explicație: „E posibil ca în ziua de azi să iei ceva despre care nu știi mare lucru, nu se știe niciodată. Dar, din nou, eu nu îmi pot imagina că există un sportiv în lumea tenisului profesionist care să nu știe ce e bine și ce nu e bine să consume. Așa că, din nou, mă gândesc că undeva e o greșeală clară. Undeva, pe parcurs, a apărut o greșeală, nu-mi pot imagina. Părerea mea este că Simona Halep este o mare atletă și un om deosebit iar eu sunt alături de ea. Vreau și sper să treacă peste asta rapid pentru că îmi doresc să o văd pe teren, pentru că presupun că e nevinovată.”

Dintre jucătoarele importante, Iga Swiatek și Ons Jabeur, primele două jucătoare ale lumii, au fost chestionate, de asemenea, cu privire la cazul Simonei.

Iga Swiatek, liderul mondial al circuitului WTA, s-a declarat “confuză” la aflarea acestei vești, iar Jabeur “șocată”. 

“Din punctul meu de vedere, Simona mi-a dat mereu impresia de om corect, care întotdeauna își dorește să fie onestă și cinstită. Pentru mine ea e un exemplu grozav. Așa că sper doar ca totul să devină mai clar, să se rezolve. Cred că e o mare dezamăgire și în acest moment se simte foarte rău”, a declar poloneza.

Jabeur s-a declarat și ea surprinsă și, în esență, a dat senzația că înțelege prin ce trece Simona în aceste momente:

„Am fost șocată să aud vestea asta. Pentru mine e foarte trist să văd ce se poate întâmpla când cineva face o greșeală (neintenționată). Pentru mine, dacă cineva a trișat, atunci mă gândesc că substanța ar trebui să fie într-o cantitate mare în sânge. Dar în cazul ei a fost foarte mică. Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Asta cred că e frica oricărui jucător sau jucătoare, să ia ceva în necunoștință de cauză și să apară pozitiv la testul anti-doping.” 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi