Se vede linia de final, iar Simona e bine poziționată. Segmentul asiatic: așteptări, întrebări, calcule, ce e de urmărit în circuitul WTA

Radu Marina | 20 septembrie 2018

Sunt două turnee în urma cărora o serie o de jucătoare își pot asigura calificarea la Turneul Campioanelor; altele se pot apropia de locul 1 mondial (cazul Carolinei Wozniacki sau chiar Angie Kerber). Cazul Simonei Halep e separat; ea e în poziția să își ia un avans considerabil pentru menținerea (și încheierea sezonului) în calitate de lider mondial.

Oficial, sezonul asiatic în circuitul feminin a început odată cu turneul de la Hiroshima, câștigat de Su-Wei Hsieh săptămâna trecută, și continuă cu cele trei turnee – Tokyo, Guangzhou, Seoul  – intrate în linia dreaptă în această săptămână. Baza acestui segment este însă reprezentată de dubla Wuhan – Beijing, un Premier 5 și un Premier Mandatory – ultimele ale anului -, care pun în joc puncte prețioase și aduc la start toate jucătoarele din top 10.

Sunt două turnee în urma cărora o serie o de jucătoare își pot asigura calificarea la Turneul Campioanelor; altele se pot apropia de locul 1 mondial (cazul Carolinei Wozniacki sau chiar Angie Kerber). Cazul Simonei Halep e separat; ea e în poziția să își ia un avans considerabil pentru menținerea (și încheierea sezonului) în calitate de lider mondial.

Întreg segmentul asiatic, care se încheie cu două turnee din categoria Internațional (Tianjin și Hong Kong) poate fi, totodată, și un bun prilej pentru jucătoarele care nu au strălucit în acest an de a-și rederesa anul, implicit clasamentul, astfel încât să își asigure fie un statut de cap de serie pentru Australian Open 2019, fie accederea pe cât mai multe tablouri principale în sezonul următor.

Simona Halep și locul 1 mondial. Lupta de urmărire și care sunt șansele ca Angelique Kerber sau Caroline Wozniacki să-i ia locul

După o vară plină, dar parcă încheiată prea brusc, Simona Halep va reveni în circuit la Wuhan, turneu la care anul trecut a fost eliminată în turul doi, se va îndrepta apoi spre Beijing, locul unde în urmă cu un an devenea lider mondial și își va încheia sezonul (așa cum o face de cinci ani încoace) la Singapore, turneul-sărbătoare al celor mai bune opt jucătoare ale acestui an.

În mod tradițional, această parte a sezonului nu e neapărat una din cele preferate de Simona. În ultimii ani, rezultatele ei în Asia au fost fluctuante (2014 – turul 1 Wuhan, sferturi Beijing; 2015 – turul 2 Wuhan, turul 1 Beijing, 2016 – semifinale Wuhan, tur 3 Beijing; 2017 – tur doi Wuhan, finală Beijing), dar explicabile.

Din 2014 încoace, sezoanele Simonei au fost consistente, fie că a fost hard, zgură sau iarbă. Iar în momentul în care, după un sezon încărcat ajungi în Asia, resursele fizice și mentale, oricâtă pauză ai avea între USO și segmentul asiatic, sunt limitate și trebuie utilizate cu atenție, cu atât mai mult cu cât vârful de formă trebuie urmărit la Singapore. Poate nu întâmplător, cu mici excepții, în ultimii ani, câștigătoarele acestor două turnee sunt jucătoare ceva mai proaspete fizic, care nu au excelat de-a lungul anului și au avut perioade mari de pauză, căderi îndelungate.

Relația Simonei cu sezonul asiatic devine însă important de discutat, având în vedere că păstrarea locului 1 la finalul sezonului depinde doar de ea, iar aceste două turnee îi permit să închidă definitiv orice socoteală cu privire la acest aspect.

La acest moment, diferența între ea și numărul doi mondial, Caroline Wozniacki este de 2.086 de puncte, ceea ce e enorm, dacă adăugăm la asta și punctele pe care Wozniacki le are de apărat până la finalul sezonului (1996). Înfrângerea suferită azi de Wozniacki cu Giorgi la Tokyo, acolo unde apăra un titlu, surprinde bine situația de acum a lui Woz.

Dar discuția aceasta nu se poartă între Halep și Wozniacki, ci aici trebuie adăugată și Angelique Kerber, care deși e la distanță de Simona ( 2.636), avantajul nemțoaicei e lipsa punctelor de apărat în această parte a sezonului: cu excepția unei semifinale la Tokyo, Kerber a obținut în 2017 doar două victorii în ultimele patru turnee ale anului.

Așadar, pentru a avea, măcar o șansă, la acest loc 1, Wozniacki și Kerber trebuie să câștige totul sau aproape totul. Iar spre deosebire de adversarele ei, Simona își poate permite și mici pași greșiți, nu mulți, dar are un avantaj cât să se considere la adăpost și a termina anul pe locul 1, pentru a două oară la rând.

Dacă ne uităm în Race to Singapore, discuția se simplifică mult. Înainte de Wuhan, Simona stă pe 1, la cota 6.910. O urmează Angelique Kerber, cu 5.152. Petra Kvitova e pe 3, cu 4.250. Iar Naomi Osaka e pe 4, cu 4.146 (cu tot cu sfertul de la Tokyo). Pe 5, Wozniacki abia se vede, cu 3.983. Condiții în care devine limpede că șansele Simonei de a încheia un al doilea an la rând pe locul întâi, obiectivul declarat de antrenorul ei după Roland Garros, sunt foarte mari.

Cine se poate califica la Turneul Campioanelor, ce jucătoare sunt de urmărit

De regulă, calificarea la Singapore se joacă până la ultimul turneu, turneele europene de final de sezon (Linz, Moscova) cântărind destul de mult în ultimii ani. Dar Wuhan și Beijing joacă, totuși, rolul mai important, având în vedere punctele care sunt puse în joc. Și ce exemplu mai bun putem avea aici decât pe Caroline Garcia, care anul trecut a venit de nicăieri, a câștigat cele două titluri și și-a asigurat calificarea la Singapore, deși nimeni nu o vedea cu șanse reale înainte de startul segmentului asiatic. Deci plecăm de la premisa că absolut totul e posibil.

Până în acest moment, doar Simona Halep și Angelique Kerber și-au asigurat calificarea, dar ele sunt urmate în Top 8 de Petra Kvitova, Naomi Osaka, Caroline Wozniacki, Elina Svitolina, Sloane Stephens și Kiki Bertens. Dacă se păstrează această componență (impresionantă, putem adăuga), Turneul Campioanelor de anul acesta va arăta foarte diferit față de ultimii ani.

Bineînțeles că ele sunt, în principal, cele care trebuie urmărite cu atenție pentru că orice meci pierdut sau câștigat le apropie, sau din contra le depărtează de Singapore. E interesant, de asemenea, de urmărit cum va reacționa Garcia (în prezent pe locul 17 în Race) la apărarea celor două titluri, dacă Naomi Osaka va coborî de pe valul de încredere și formă, precum și care va fi răspunsul Karolinei Pliskova ori al Garbinei Muguruza. Ambele jucătoare, obișnuite la Singapore, au un sezon deloc grozav pentru standardele lor și sunt în pericol să piardă calificarea. În aceeași situație e și Jelena Ostapenko.

De altfel, există mai multe grupuri de jucătoare care trebuie urmărite și care ar putea face câteva victime. Există un grup al jucătoarelor tinere, care traversează una dintre cele mai bune perioade ale carierei lor, grup format din Aryna Sabalenka, Elise Mertens, Ash Barty, și chiar Daria Kasatkina – și n-ar fi exclus ca vreuna din ele să repete isprava făcută de Garcia anul trecut. Avem și un grup al jucătoarelor cu un plus de experiență, capabile să avanseze spre fazele superioare, reprezentat de Keys, Sevastova sau Goerges. Și, nu în ultimul rând un grup despre care aminteam și mai sus: de jucătoare valoroase, care nu au excelat pana acum, dar care pot ieși oricând și oricum în față, format din Pliskova, Muguruza, Ostapenko sau Garcia.

Româncele

Din păcate, o mare parte din românce se află în acea categorie a jucătoarelor despre care vorbeam în prima parte; cele care ar putea folosi aceste turnee pentru a-și reclădi încrederea, moralul și bineînțeles clasamentul, după un sezon 2018 care le-a adus accidentări, căderi în clasament, iar victoriile au venit atât de greu.

În cazul Mihaelei Buzărnescu, lucrurile sunt total diferite de restul româncelor pentru că anul ei, deși umbrit de acea accidentare suferită la Montreal, rămâne unul fabulos, de referință. Pe când la Monica, Sorana, Irina și Ana lucrurile n-au arătat grozav mai niciun moment anul acesta – accidentări, pauze, înfrângeri dese. Dar partea bună e că mai au încă șanse să întoarcă totul în favoarea lor: Irina a început deja cu dreptul la Seoul și mai poate obține alte puncte prețioase la Tashkent (unde e favorită principală) și Tianjin, Mihaela Buzărnescu este în continuare înscrisă la Beijing, Tianjin și Moscova, în timp ce Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Ana Bogdan sunt în calificări la Wuhan și Beijing, și de asemenea sunt înscrise, deocamdată, la Hong Kong (Ana, Moni) sau Luxemburg și Linz (Sorana).

 

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Aproape SOLD-OUT

Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să folosești negativitatea ca motivație suplimentară

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Comandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi