„Se pare că am suficientă putere în interior să mă lupt cu orice”. După a treia finală, Simona promite să se întoarcă

Adrian Țoca | 27 ianuarie 2018

“Da, m-am simțit pregătită azi. Dar corpul n-a fost. Pentru că am avut atâtea meciuri lungi. Mușchii erau obosiți. Picioarele n-au fost la nivelul la care ar fi trebuit. Dar mental am fost pregătită. Simt că pot face față oricărei provocări. Că pot să joc împotriva oricui. Că pot să câștig împotriva oricui. Doar că uneori nu poți să faci ce vrei pentru că nu ești fizic în stare.”

 

“Pot zâmbi și acum”.

Simona chiar zâmbește, în vreme ce zeci de perechi de ochi iscoditori din sala de conferințe de presă o scrutează cu atenție, în căutarea unor urme de lacrimi. Ca și cum le-ar fi înțeles gândurile tuturor, Simona se apleacă un pic spre microfon și le-o ia înainte.

“Am plâns, dar acum zâmbesc. E în regulă.”

Ce diferență față de celelalte două momente similare, trăite la Paris. Simona nu doar că spune toate lucrurile corecte, dar le mai și crede.

“La finalul zilei, e doar un meci de tenis. Da, sunt foarte tristă că nu l-am putut câștiga. Am fost din nou aproape, dar la final am rămas fără gaz. E a fost mai bună. Mai proaspătă. De fapt, ea a avut mai multă energie la final.”

În valul de gânduri de după finalul aprins al meciului, se strecurase unul. Oare chiar crede ce a zis ieri? Oare va putea suporta și acest eșec, va putea merge înainte, la fel de pozitivă cum a fost până acum?

Răspunsul este da, pentru că Simona știe că a dat totul azi, și ceva în plus. Și nimeni și nimic nu-i poate lua asta. Azi a plătit factura meciurilor epuizante dintr-un turneu pe care n-avea nicio treabă să-l ducă atât de bine, după cum îl începuse. S-o auzi explicând cu detalii e aproape dureros.

“Cu siguranță că am simțit efectul acelor meciuri, am fost foarte obosită. Am avut multe probleme la picioare, dureri peste tot.” Dă detalii. “Piciorul drept e umflat. Ambele-s terminate, acum“. Piciorul drept se resimte pentru că a compensat pentru glezna stângă. O să-și facă un RMN nu numai la stângul, ci și la dreptul.

“Dar cred că, ținând cont de toate cele, m-am descurcat foarte bine. După primul set am fost out, nu știu ce s-a întâmplat. Nu mai aveam energie, forță. Dar mi-am zis că trebuie să lovesc fiecare minge și am putut să iau astfel setul al doilea. Am revenit și în al treilea, dar când a trebuit să servesc pentru 5-3, resursele s-au dus, și nu am mai putut să mai fac nimic.”

Pauza de căldură a fost foarte bună, spune Simona, pentru că a putut să se liniștească un pic la vestiar, la aer condiționat. “Deși s-ar putea să mă fi tăiat un pic momentul acela. Dar aveam nevoie de el, aveam nevoie să-mi reglez respirația, pentru că am avut dureri de cap în timpul meciului. Este o regulă bună. Da, am avut amețeli și dureri de cap.”

Și reia: “E un pic trist. Dar sunt mândră de cum am luptat. Am dat 100 la 100, am făcut tot ce puteam face azi. Din punctul ăsta de vedere pot să spun că nu-s tristă. Sunt tristă că am pierdut meciul, că n-am fost eu câștigătoarea. Dar, știți, viața merge înainte. Cu siguranță, în viitor, dacă voi munci la fel și dacă voi juca la fel, voi fi din nou într-o poziție bună.”

Însă contextul o ajută. Simona subliniază că a gestionat turneul în cel mai bun mod în care l-ar fi putut gestiona.

“Dacă mi-ar fi spus cineva după primul tur că o să fiu în finală nu l-aș fi crezut, pentru că la început a fost foarte rău. Mă durea în fiecare zi. N-am putut să mă antrenez mai mult de 10, 15 minute. Zilnic, n-am făcut decât să lovesc câteva minute doar pentru feel, atât.

Nu am crezut că pot să trec prin toate aceste meciuri. Dar am vrut. Se pare că am suficientă putere în interior să mă lupt cu orice. Asta e bine. Turneul acesta a însemnat mult pentru mine.”

*

„Da, azi m-am simțit pregătită să câștig”

La Roland Garros, la ceremonia de după eșecul dureros cu Ostapenko, a spus că “poate nu am fost pregătită”. S-a simțit pregătită acum?

“Da, m-am simțit pregătită azi. Dar corpul n-a fost. Pentru că am avut atâtea meciuri lungi. Mușchii erau obosiți. Picioarele n-au fost la nivelul la care ar fi trebuit. Dar mental am fost pregătită. Simt că pot face față oricărei provocări. Că pot să joc împotriva oricui. Că pot să câștig împotriva oricui. Doar că uneori nu poți să faci ce vrei pentru că nu ești fizic în stare.”

Și totul, continuă Simona, se simte diferit față de primele două finale de Slam pierdute. “Am jucat mai bine. Nu m-am deplasat atât de bine cum mi-aș fi dorit pentru că nu am putut. Dar jocul a fost ok. Partea mentală a fost ok. Cred că am îmbunătățit mult în acest turneu. Plec din Australia cu atâtea gânduri bune, pentru că tot ce-am făcut în aceste două săptămâni n-am mai făcut niciodată în trecut.”

O ajută să știe că nume precum Kim Clijsters și Chris Evert au pierdut niște finale înainte de a-l câștiga pe primul? Simona se răzvrătește în glumă: “Da, înțeleg, dar eu vreau să câștig! Încă le pierd, încă aștept (zâmbește). Poate a patra va fi cu noroc, așa cum am spus.”

Darren i-a spus “că este foarte mândru de mine, de tot ce am reușit în acest turneu. A spus că a fost turneul în care am fost la cel mai bun nivel mental și fizic, că am luptat pentru fiecare minge, până la final. Așa că e fericit cu evoluția mea.”

A fost vreun moment în care să simtă că poate face lucrurile diferit?

“Nu tocmai. Poate în primul set ar fi trebuit să lovesc mingea cum am făcut-o în al doilea și în al treilea. Am crezut că am destulă energie. Dar poate a fost o greșeală. În tiebreak ar fi trebuit să fiu mai agresivă, dar cum am zis, energia nu a fost suficientă. De aceea poate nu m-am putut concentra și nu mi-am putut asuma riscurile.”

Însă poate turneul acesta i-a adus și altceva. O clarificare și o confirmare a felului în care vrea să joace de acum înainte.

“Da, cu siguranță că lucrurile îmi sunt mult mai clare acum despre ce trebuie să joc. Dar întâi trebuie să-mi iau o pauză. Cât de lungă? Nu vă zic. Ce mi-am propus să fiu mai agresivă. De aceea urc la fileu. Atâta doar că azi picioarele mele nu au fost acolo, nu am fost suficient de rapidă. Chiar și așa, am făcut ceva puncte acolo. Ea a alergat foarte bine, așa face mereu, așa că îi dau mult credit. Dar sunt ok cu felul în care am jucat. Cu puțin mai multă energie și putere, aș fi putut câștiga și acest meci.”

A afectat-o pauza de la 4-3 din decisiv? “Da, poate mi-am pierdut momentumul un pic, revenind de la 1-3 la 4-3. Poate acele trei momente au fost un pic cam greu de depășit. Dar știți cum, regula e regulă. Nu mă plâng”, spune Simona, care a scos un “nuuuuu” prelungit și hilar atunci când a fost întrebată dacă merge la St.Petersburg. Despre Fed Cup, în schimb, a spus în română că „este în plan. Trebuie să văd RMN-ul. O să am foarte mare grijă de corpul meu. După aceea vedem. Fed Cup este în plan, dar sper să fiu bine ca să pot să joc.”

*

„Nu s-a întâmplat nimic! Am pierdut un meci de tenis”

Segmentul din română, de la final? Simona oftează lung și zâmbește amar, în timp ce-și trece mâinile peste ochi. „Ce să mă mai întrebați… ”

Își deschide însă sufletul și mintea cu aceeași dezinvoltură.

„Da, văd lucrurile destul de ok, dar totodată nu e ușor. Am avut 4-3, am avut serviciul, dar energia n-a mai fost și puterea în picioare s-a dus. Mi-am dorit foarte mult, dar corpul nu a mai putut. Mi-am dorit să servesc mai bine la 4-3, să iau câteva puncte mai ușor, dar ea a stat foarte bine și e meritul ei pentru tot ce a făcut astăzi.”

Faptul că știe că nu a putut să se baze pe toate puterile ei fizice face eșecul să fie mai ușor de suportat?

„Niciun moment nu e ușor de suportat când ești atât de sus și atât de aproape să câștigi ceva ce îți dorești cu tot sufletul, dar pot să iau pozitivul din tot ce s-a întâmplat în turneul ăsta și merg înainte, nu am ce să fac. Nu pot să… Nu s-a întâmplat nimic! Am pierdut un meci de tenis.”

Am întrebat-o dacă-și mai aduce aminte de discuția cu Kim Clijsters, pe care a avut-o după Paris, anul trecut, exact cu scopul de a găsi înțelepciune și ghidare de la cineva care a trecut exact prin ce trece ea acum, înainte de a răspunde pe măsură.

„Mi-a zis că a pierdut vreo 4 finale înainte. Mai am încă una, dar sper să n-o pierd”, spune Simona și râde iar de paralela nedorită. „Știu că se poate întâmpla orice, că pot să câștig într-o zi. Nu este totul în viață să câștig un Slam; bineînțeles că e visul meu, dar viața merge înainte. Sunt sănătoasă, atât cât se poate. O să-mi revin cu accidentările și o să joc în continuare. Nu o să mă oprească un meci pierdut.”

Apropo de nume mari, Simona îmi povestește un scurt episod de după meci:

„Boris Becker m-a îmbrățișat și m-a pupat, mi-a zis că am făcut o super treabă. Ce să zic… E plăcut să aud că mă apreciază lumea pentru tot ce am dat pe teren, dar… Îmi dă și încredere, dar sunt tristă. Nu pot să acopăr ceea ce simt acum cu laudele.”

Se revine un pic la cum s-a simțit, iar Simona explică cum, printre altele, a simțit că nu a putut să coordoneze loviturile cu brațul așa cum și-ar fi dorit într-un meci mai greu fizic decât semifinala: „Am avut amețeli și un pic rău, crampe. Probabil am transpirat foarte mult de la umiditate. După atâta efort timp de două săptămâni… n-a fost ușor să gestionez. Mi-a fost greu. Probabil și acel game lung a contat (n.a. cel de 11 minute, de la începutul setului doi); fiecare punct lung a contat, am încercat cât am putut de mult să scurtez, dar a alergat foarte bine ea.”

E Australian Open un alt episod relevant din formarea ei ca persoană?

„Da, cu siguranță, sunt sigură că am progresat din mai multe puncte de vedere, mai ales ca joc, ca mentalitate. Asta-mi dă încredere că dacă o să continui așa, o să mai am multe astfel de momente.

Totul e ok și merg înainte foarte, foarte bucuroasă de ce am făcut. Sunt obosită, dar după câteva zile… săptămâni… luni…  o să-mi revin.”

Și mai râde o dată.

 

 

 

***

Ia-ți albumul Simona de păstrat!

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, este epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 12 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, acum pe stoc, aici.  De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

 

3. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi