Se întâmplă! Danielle Collins își face loc în finala Australian Open

Treizecizero | 27 ianuarie 2022

Finala Australian Open 2022 ar putea cu greu să propună o discrepanță mai mare, atât ca stiluri, cât și ca personalități: Barty vs Collins.

Danielle Collins își va face debutul într-o finală de Grand Slam la 28 de ani!

Americanca a trecut de Iga Swiatek, 6-4, 6-1, într-o demonstrație de forță la care jucătoarea poloneză nu a avut vreun cuvânt de spus. Collins se califică astfel în prima finală de Grand Slam a carierei și va intra, de asemenea, în Top 10 WTA după acest turneu.

Finala Australian Open e acum stabilită: Ashleigh Barty vs Danielle Collins. Barty conduce în H2H cu 3-1, dar Collins este chiar ultima jucătoare la care a pierdut pe pământ australian, anul trecut, la Adelaide.

Nu e nimic întâmplător în calificarea lui Collins în finala Australian Open. Americanca avea și precedente bune în Australia – semifinala din 2019 de la AO, plus alte rezultate bune la Antipozi. Și avea și o formă excelentă în ultima jumătate de an. Din iulie încoace, Collins a câștigat 32 din 39 de meciuri.

Am văzut azi câteva motive pentru care această serie a fost posibilă, chiar dacă a trecut cumva pe sub radar. Cu o agresivitate peste medie – nu la figurat, ci la propriu, pentru că Danielle a lovit mai puternic azi decât media loviturilor ei în restul turneului -, americanca nu i-a dat speranțe lui Swiatek. 27 de lovituri direct câștigătoare, la pachet cu doar 13 erori neforțate, și un asediu continuu pe serviciul secund al polonezei, pe care a câștigat 86 la sută!

Tenisul first-strike al lui Danielle a fost copleșitor pentru Swiatek, care n-a putut ieși din corzi, acolo unde Collins a aruncat-o încă de la primele puncte ale meciului cu retururi extrem de puternice, în special de pe rever.

Iga a strâns, ce-i drept, scorul, recuperând după start dezastruos; a fost condusă cu 4-0, și a strâns de la 5-2 la 5-4, salvând trei mingi de set pe parcurs. Dar după ce a depășit singurul moment mai strâns al meciului și a închis cu bine primul set, Collins s-a desprins și a închis toate ușile după ea în setul al doilea, obținând a șaptea victorie a carierei la o jucătoare de Top 10.

În drum spre finală, Collins a supraviețuit unui moment critic în turul al treilea, când a dat peste inspirata daneză Clara Tauson. Clara, care tocmai ce o scosese cu un joc de asemenea ultraofensiv pe Anett Kontaveit, a condus cu set și 4-3, având și serviciul, înainte ca Danielle să câștige un punct disputat și să întoarcă de acolo meciul. Collins le-a mai învins apoi pe Mertens (de asemenea în trei seturi) și pe Alize Cornet, făcând azi poate cel mai bun meci al ei din turneu.

Context. Collins reușește rezultatul carierei la mai puțin de un an după ce se opera de endometrioză și la un an după ce cădea pe teren la Australian Open din cauza durerilor puternice. Vara trecută, la câteva luni după operație, ea câștiga primele două titluri ale carierei.

Ce urmează. Ne așteaptă, așadar, o finală oarecum asemănătoare cu cea de anul trecut: pe de o parte, marea favorită a turneului, jucătoarea în vervă a momentului (anul trecut Osaka, acum Barty); pe de altă parte, o americancă în ascensiune, în ambii ani fiind vorba de o jucătoare venită pe filiera tenisului din colegiile americane (Brady anul trecut, Collins acum).

În mod remarcabil, 6 din cele 7 victorii vs Top 10 din cariera lui Collins sunt reușite în Australia. Una dintre ele? Chiar în fața lui Barty.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486663610982150145?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486666749223313408?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi