Scena e pregătită: Cehia – România în Fed Cup 2019

Treizecizero | 24 iulie 2018

„De ce nu ar fi un vis devenit realitate să batem Cehia, la ea acasă, în primul tur al Gupei Mondiale, pentru ca apoi să câștigăm titlul. Dacă îți dorești să fii cel mai bun din lume, trebuie să îi învingi pe cei mai buni.” – Alina Tecșor

Revenirea României în Grupa Mondială a Fed Cup se va face printr-un meci de cinci stele, probabil cea mai dificilă situație pe care echipa noastră ar putea-o întâlni: Cehia în deplasare.

Cehia este o forță a acestei competiții, dar cuvântul mai potrivit ar fi „specialistă”. Pentru că reușesc să aducă mereu o variantă de echipă competitivă, pentru că au mereu o jucătoare care se ridică și preia greutatea întâlnirii respective și pentru că au numeroase soluții pentru perechile de dublu.

Dar toate astea se pot spune și despre România, așa că se anunță o confruntare explozivă la începutul lui 2019.  Va fi și o ocazie de revanșă, după ce în 2016 Cehia ne-a învins la Cluj, de asemenea în prima rundă a Grupei Mondiale. Ulterior, România a pierdut și cu Germania, retrogradând, dar a promovat din nou prin cele două victorii de anul acesta, cu Canada și cu Elveția.

Cu Kvitova, Pliskova, Safarova sau Strycova în linia întâi, Cehia a câștigat cinci din ultimele șapte ediții, iar anul acesta este din nou în finală, unde va întâlni Statele Unite.

Evident, e mult prea devreme pentru alte discuții despre această întâlnire, pentru că situația de la începutul anului viitor va fi, probabil, mult diferită față de cea de acum. Însă mai e de notat că din 2019 Fed Cup va testa formule de echipă de 5 jucătoare, ceea ce adaugă mai multă flexibilitate în formulele de start.

Celelalte meciuri din turul 1 al Grupei Mondiale sunt Belgia – Franța, Germania – Belarus, SUA – Australia. Învingătoarele merg în semifinale, în vreme ce învinsele vor juca un baraj pentru menținerea în Grupa Mondială.

*

Florin Segărceanu, căpitanul-nejucător al echipei de Fed Cup a României: „Din cele patru variante posibile aceasta era singura pe care nu ne-o doream. Întotdeauna îți dorești să joci acasă, când este vorba despre Fed Cup, iar după ultimele evenimente reușite de la Cluj-Napoca ne doream și mai mult să jucăm pe teren propriu. Este rău că jucăm la ei, dar și că lotul lor este foarte puternic, au jucătoare bune și la simplu și la dublu. Dar Cupa Federației este Cupa Federației. Așa cum au câștigat ele la noi acum doi ani, așa putem și noi să câștigăm la ele. Dacă fetele vor fi sănătoase este clar că avem o șansă bună. Avem atâtea jucătoare între cele mai bune 100 din lume, și o avem pe Simona Halep.

În fine, faptul că putem avea cinci jucătoare în echipă este un avantaj pentru națiunile care au multe jucătoare valoroase. Pentru acest meci este un avantaj și pentru noi, dar și pentru Cehia. Poți să alegi mai ușor cea mai bună echipă”.

Alina Tecșor, antrenorul echipei de Fed Cup a României: „Nu este exact ce ne-am dorit, pentru că nu este ușor să joci în primul tur cu cea mai titrată echipă a ultimului deceniu, mai ales când erau și alte opțiuni, mai accesibile, dar o să ne regrupăm, și pentru că avem experiența unei întâlniri recente cu Cehia, știm ce e de făcut. Noi avem o echipă puternică, și chiar dacă faptul că jucăm în deplasare este o experiență nouă pentru această națională, sper să facem față cu brio acestei provocări. De ce nu ar fi un vis devenit realitate să batem Cehia, la ea acasă, în primul tur al Gupei Mondiale, pentru ca apoi să câștigăm titlul. Dacă îți dorești să fii cel mai bun din lume, trebuie să îi învingi pe cei mai buni.

În privința faptului că putem avea cinci jucătoare în echipă, mă bucură această deschidere, această schimbare anunțată de ITF, și cred că ne va avantaja și pe noi”.

George Cosac, președintele FRT: „Din punctul meu de vedere acesta este cel mai puternic adversar. Acum doi ani ele ne-au bătut la Cluj-Napoca și este momentul să ne luăm revanșa. Jucăm cu echipa care a câștigat cinci din ultimele șapte finale Fed Cup și care este din nou în finală, dar dacă vrem să câștigăm trofeul, iar fetele noastre și-au propus acest lucru, atunci trebuie să-i învingem pe cei mai buni. Chiar dacă drumul este lung și anevoios până la câștigarea trofeului, consider că aceasta este, de fapt, finala competiției. Presiunea va fi pe ele, pentru că se joacă la ele acasă, iar noi, să nu uităm, avem în acest moment o echipă foarte valoroasă, și o avem pe Simona Halep, nr. 1 în lume”.

 

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee!

Vara asta, răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e soare și bine.

Vara asta, topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi