Scandalul Sharapova: ce se vede după cel mai mare caz de doping din tenis

Camelia Butuligă | 8 martie 2016

MashaGate nu arată deloc bine, indiferent de unghiul din care ne uităm. Indiferent ce sentință dă tribunalul pentru Maria Sharapova, datele scandalului riscă să rămână suficient de puternic în memoria opiniei publice pentru a-i afecta drastic imaginea

E ironic; scriu un articol despre beneficiile somnului suficient și apoi mă culc la 2 noaptea din cauza haosului provocat de anunțul că Sharapova a fost depistată pozitiv. Acum sunt năucă, am o vagă și enervantă durere de cap și atâtea sentimente amestecate că nu știu de unde să încep.

Imediat după conferința ei, eram destul de sigură că a fost o greșeală onestă. I-a fost prescris un medicament care conținea o substanță recent introdusă pe lista interzisă, nu a verificat lista, a ieșit pozitiv în ianuarie. În favoarea ei erau faptul că a recunoscut public prima, și-a asumat responsabilitatea și nu a contestat rezultatul pozitiv.

Apoi, însă, au început să apară din ce în ce mai multe detalii, în special despre această substanță, meldonium. Și pe măsură ce apăreau, situația devenea din ce în ce mai confuză. În primul rând, New York Times a publicat părerea unui doctor cardiolog american, care a spus că acest medicament era pentru afecțiuni serioase, recomandat oamenilor care făcuseră infarct sau aveau alte probleme grave cu inima. Motivele listate de Maria pentru care primise acest medicament sunt: răcea des, deficiențe de magneziu, EKG-uri cu rezultate neregulate și o predispoziție genetică pentru diabet.

Aici este locul esențial unde ancheta va trebui să facă lumină: cât de serioase erau aceste simptome? Suficient de serioase pentru a justifica acel medicament? Apoi, alte aspecte sunt dozajul și frecvența cu care a luat aceste pastile. La conferință, a spus că le ia de 10 ani în mod ”regulat”. Ce înseamnă regulat: în fiecare săptămână, lună, odată pe an? Apoi, câte pastile și în ce concentrație? Și repet: au fost toate acestea justificate de seriozitatea simptomelor? Aceste aspecte vor cântări în sentința finală. De suspendat, va fi suspendată, dar contează cât timp. Și, mai ales, contează să se determine dacă a luat medicamentul cu bună credință pentru o problemă reală de sănătate și nu pentru că o ajuta pe teren.

Pentru că, de ajutat, acest medicament ajută. De fapt, toate medicamentele ajută, ăsta e scopul lor. Aceasta substanță, de exemplu, ajută mușchiul inimii să metabolizeze mai bine oxigenul și crește rezistența la efort. Medicul leton care l-a inventat a declarat într-un interviu recent pentru un ziar suedez că ”îi ajută pe atleți să se antreneze mai mult”, dar, în același timp, a susținut că nu trebuie interzis, că nu există un motiv pentru a fi interzis. Ideea lui era că și hrana te ajută să te antrenezi mai bine, deci ce facem acum, să interzicem hrana ca să nu-și ofere sportivii un avantaj? Da, dar ideea este cât de mult te ajută acest medicament comparat cu un fresh de portocale sau o salată de legume? Și se pare că te ajută suficient de mult, de vreme ce anul trecut acest medicament a fost depistat în mostrele de urină ale tuturor sportivilor testați de WADA în proporție de 2,2%, de două ori mai des decât orice altă substanță. Dublu față de orice altă substanță. Meldonium era, se pare, mult mai popular decât broccoli. În mostrele sportivilor ruși, meldonium apărea într-o proporție și mai bătătoare la ochi: 17%.

Asta explică numărul de sportivi suspendați anul trecut și anul acesta din cauza lui, 55 la număr, după unele surse: printre cei prinși, alergători de cursă lungă din Etiopia, o patinatoare artistică din Rusia, un ciclist, alt atlet și niște luptători, toți din fostul spațiu sovietic. Și lista va continua zilele acestea, am o bănuială, cu accent pe sportivi din fostul spațiu sovietic. Da, pentru că acest medicament nu este certificat pentru vânzare în Vest, doar în țările din fostul URSS. De altfel, lista ar putea să se mărească: 

Alt aspect foarte important care va cântări în judecarea cazului Sharapova a fost semnalat pe Twitter de fosta atletă de performanță Kelly Sotherton. Ea spune că dacă iei medicamente trebuie să le menționezi pe formularul anti-doping atunci când ești controlat. Dacă Sharapova a menționat sau nu vreodată acest medicament când era controlată va conta semnificativ în decizia finală a tribunalului.

În orice caz, de oriunde ne uităm, tot acest MashaGate nu arată deloc bine. Oricât de smart a gestionat ea evenimentul din punct de vedere al PR-ului, indiferent cât de vinovată sau de nevinovată este, problema rămâne foarte problematică. Ca dovadă, efectele de imagine n-au întârziat să apară: Nike și Tag Heuer i-au suspendat azi contractele, iar Porsche a amânat toate activitățile promoționale programate cu ea în perioada următoare. Rapiditatea cu care au aruncat-o peste bord este uluitoare.

Indiferent ce sentință dă tribunalul, datele scandalului vor rămâne suficient de puternic în memoria opiniei publice pentru a-i afecta drastic imaginea. Or, imaginea ei, percepută ca superprofi și dedicată, era principalul motiv pentru care Sharapova a fost ani de-a rândul cel mai bine plătită sportivă din lume. Asta și picioarele ei lungi, bineînțeles. Dar și cele mai frumoase picioare din lume pălesc pe lângă eticheta de ”depistată pozitiv pentru un medicament care nu se vinde decât în Rusia și pe care l-a luat timp de 10 ani”. Multe, multe probleme în această sintagmă.

Efectele vor fi semnificative, mai ales pe termen lung, în condițiile în care voia să clădească un imperiu de afaceri bazat pe numele ei. Acest nume nu mai va mai fi apetisant pentru sponsori, poate dimpotrivă. Însă, dincolo de viitorul ei personal, cum va fi tenisul feminin afectat? Păi, va fi. Cel mai clar exemplu este faptul că site-ul WTA tace mâlc în legătură cu subiectul: nu există decât un titlu vag despre ”Anunțul Sharapovei” pierdut în scrollul știrilor, în condițiile în care toată presa mondială vuiește despre asta pe prima pagină. WTA este probabil încă în stare de șoc: principala lor gâscă de aur a dispărut. Sharapova era trofeul scos în față de marketingul WTA pe toate covoarele roșii, iar ea era mai mult decât fericită să joace acest rol, pentru că se potrivea perfect cu planurile ei de viitor. Acum, oamenii din birourile WTA sunt debusolați: dacă bijuteria coroanei se dovedește că este, de fapt, un plastic ieftin, cu ce o vor înlocui pe bannere și pe afișe? Pierderea e imensă. 

Apoi, mai este problema dezamăgirii publicului. Eu una mă declar dezamăgită profund de toată tărășenia. Nu eram o fană a Mariei, dar o credeam o persoană onestă și serioasă. Acum, nu mai știu. Probabil multă lume se simte la fel ca mine: dacă te trezești că Sharapova, care părea un monument de profesionalism și exactitate, ia timp de 10 ani un medicament care este acum suficient de dubios pentru a fi banat și, colac peste pupăză, zice că a uitat să verifice lista actualizată cu substanțele interzise în 2016, atunci ce pretenții să ai de la restul jucătorilor, mai ales de la cei care se vede de la o poștă că sunt zăpăciți sau dubioși? Efectele de imagine pe care le va avea pe termen lung acest scandal, atât asupra publicului, dar mai ales a sponsorilor, sunt îngrijorătoare. Dacă mai cade un cap încoronat și de la băieți, gata, putem să ne facem toți bagajele și să plecăm acasă.

E ceva pozitiv în tot dezastrul ăsta? Culmea, da. Autoritățile anti-doping încep să-și mai spele din păcate și, iată, dovedesc că vechea acuzație, cum că nu prind decât peștii mici, nu mai este adevărată. Sharapova este, ca imagine, popularitate și vizibilitate, cel mai mare pește din WTA, și a căzut. Și cu ce zgomot a căzut. Anul acesta, început la Australian Open cu scandalul trucării meciurilor, continuă în aceeași notă destabilizatoare. Dacă o ținem tot așa, în curând vom avea și noi nevoie de niște meldonium.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi