Zverev obține cea mai semnificativă victorie a carierei, îl învinge pe Federer la Londra. Finală cu Novak Djokovic!

Radu Marina | 17 noiembrie 2018

Duminică, Zverev va avea cea mai grea misiune din tenis la momentul actual: să găsească o soluție la dominația brutală a lui Novak Djokovic, care caută al șaselea triumf la ATP Finals. Dacă îl va obține, va egala astfel recordul deținut de Roger Federer.

Alexander Zverev și Novak Djokovic sunt finaliștii Turneului Campionilor 2018; în vreme ce Djokovic va căuta al șaselea său titlu din șapte finale la competiția de elită a circuitului ATP, Zverev va juca prima lui astfel de finală.

Cei doi au ajuns în meciul pentru trofeu pe căi diametral opuse. Djokovic a continuat seria victoriilor foarte clare, învingându-l pe Kevin Anderson cu autoritate, 6-2, 6-2. Sascha, în schimb, s-a calificat după o victorie strânsă, 7-5, 7-6 (5) cu Roger Federer, în cel mai bun meci al turneului de până acum.

Dacă mai exista vreun dubiu că Sascha Zverev n-ar fi un jucător cu un potențial imens, astăzi am mai primit încă o confirmare că el chiar ar putea fi acel jucător capabil să domine tenisul mondial în următorii ani.

Într-unul din cele mai importante meciuri ale carierei sale, jocul lui Zverev a fost la înălțimea momentului. Un tenis echilibrat, susținut de o ofensivă cvasipermanentă și suficient curaj  – cât să depășească momentele de maximă încărcătură – au fost principalele arme pe care neamțul le-a pus azi pe masă și datorită cărora a și reușit să facă diferența, ținându-l constant la distanță pe elvețian.

A fost o evoluție fără cusur din partea lui Zverev. Și, poate cel mai important aspect în fața unui astfel de adversar, n-a clipit și n-a dat semne de slăbiciune: foarte stabil, foarte calm, foarte curat și precis în execuții. Pe scurt, tipul de prestație pe care ți-ai dori-o să o vezi cât mai des la orice favorit de-al tău.

Nu același lucru se poate spune despre Roger Federer. Elvețianul nu doar că n-a făcut cel mai strălucit meci al său, dar nu a dat nicio secundă impresia că ar putea prelua controlul meciului. Desigur, a fost mai bine decât în acel meci ratat cu Nishikori, s-a străduit să revină, a transmis semnalele corecte spre adversar de fiecare dată, dar n-a putut executa așa cum și-ar fi dorit.

Faptul că execuția nu i-a reușit a stat, ca întotdeauna, în jocul de picioare. Federer este unul din jucătorii la care această lipsă a jocului de picioare se observă cel mai bine și cel mai repede, tocmai pentru că el a excelat dintotdeauna la acest capitol și foarte rar se întâmplă să dea impresia de “picioare de plumb”.

Astăzi n-am mai avut acel Federer mereu pe vârfuri și cu pași rapizi care-l fac să ajungă de fiecare dată în poziția optimă de lovire, ci mai degrabă un jucător care așteaptă ca mingea să vină spre el. Zverev i-a îngreunat situația. S-a năpustit asupra lui și nu i-a oferit momente de respiro; l-a atacat continuu și a rezistat tare bine în schimburile de rever, dar mai ales în cele de forehand – lovitura pe care toată lumea s-a găsit să i-o critice recent.

Elvețianul a simțit că Zverev este jucătorul mai proactiv încă de la începutul meciului, așa că a trecut destul de repede la planul B. Un exemplu în acest sens este chiar game-ul de la 2-3 din primul set: Zverev câștigă un raliu de 19 lovituri lovind sănătos și venind peste Federer, urmând ca apoi elvețianul să-și adjudece următoarele trei puncte cu o scurtă, o venire la fileu inspirată și un voleu câștigător. Era primul semn că Federer nu e dispus să mai ofere ritm – din care Zverev s-a hrănit o vreme îndelungată – , dar mai ales că nu se simte în stare să se ia la trântă cu Sascha de pe linia de fund.

Acest plan B, bazat pe slice-uri de rever dese și lovituri mai rotunde i-a adus câștig de cauză, dar doar temporar. L-a ajutat să rămână aproape, dar n-a putut trece de serviciul lui Zverev, care a fost la un nivel extraordinar astăzi, și ca viteză, și ca plasament. 

La 5-6, când a servit a doua oară pentru a rămâne în set, mixul său de lovituri s-a dovedit complet ineficient în fața unui Zverev curajos, care a făcut un game de retur pur și simplu impecabil, fără prea multe lucruri de reproșat pentru Roger: winnere fulgerătoare din alergare, retururi grele, lovituri foarte lungi, greu de controlat.

O altă problemă pentru elvețian, care a plecat tot de la deplasarea greoaie, a fost selecția loviturilor. Intențiile lui au fost bune, a știut în fiecare moment ce trebuie făcut în fața neamțului, doar că picioarele nu l-au ajutat să dea lovitura decisivă. Un exemplu: când a reușit, în fine, să ajungă la serviciul lui Zverev și să facă break la 1-1 în setul doi, s-a împotmolit imediat pe propriul serviciu după câteva erori neforțate, venite după schimburi pe care le-a condus, le-a controlat, dar nu le-a putut finaliza. 

Și tot o eroare usturătoare și decisivă pentru soarta meciului s-a petrecut în tiebreak, la 4-5, când Federer, care servea sub presiune, părea să-și fi asigurat punctul, când o minge pregătitoare l-a izolat într-un colț pe Zverev, doar că elvețianul a greșit voleul de încheiere, trimițându-l în fileu.

Până să se ajungă acolo însă, avusesem parte de momentul controversat al tiebreak-ului, la 4-3 pentru Roger, pe serviciul lui Sascha.  Germanul a cerut (și primit) oprirea unui punct, după ce un copil de mingi a scăpat o minge din mână, în timpul schimbului. Situația s-a petrecut în raza vizuală a lui Zverev, dar în spatele lui Federer, care nu a văzut nimic. Elvețianul părea oarecum în controlul acelui schimb. La rejucare, după un net, Zverev a servit un as, egalând pentru 4-4.

Probabil că Federer, care dicta în acel schimb, ar fi avut o șansă să ducă scorul la 5-3. Doar că Zverev a acționat conform regulamentului și nu i se poate reproșa absolut nimic.

La interviul de după teren, Zverev a fost huiduit de o parte a publicului înainte să apuce să dea vreun răspuns. Germanul și-a luat câteva secunde să se adune, vizibil afectat, apoi și-a cerut în repetate rânduri scuze, spunând că nu a vrut să supere pe nimeni, ci a respectat regulile. Annabel Croft, cea care a făcut interviul, a avut și ea o intervenție aproape fără precedent, spunând publicului să arate mai mult respect, pentru că regulile au fost în mod clar urmate. Sascha a gestionat excelent momentul, reușind să ducă la capăt foarte bine și decent interviul, adăugând alte câteva scuze și explicații despre situația respectivă.

Faptul că germanul a reușit să gestioneze cu tact atitudinea ostilă a publicului și că a rămas calm într-un astfel de moment sensibil e un alt lucru grozav pentru el la trasul liniei. O victorie mare, cu adevărat edificatoare pentru cine e și cine poate deveni Sascha Zverev, o victorie care îl duce în cea mai importantă finală a carierei sale.

Federer își încheie astfel sezonul, unul în care a câștigat un Slam, la Australian Open, și alte trei titluri, la Rotterdam, Stuttgart și Basel. A mai jucat alte trei finale și, de asemenea, a avut momentul de vârf al revenirii pe locul 1. Bilanțul său final este de 48-10.

Duminică, Zverev va avea cea mai grea misiune din tenis la momentul actual: să găsească o soluție la dominația brutală a lui Novak Djokovic. Victoria sârbului cu Kevin Anderson îi îmbunătățește bilanțul de la Wimbledon încoace la un incredibil 35-2. N-a fost nicio clipă în dubiu. Novak a absorbit grozav presiunea pe care a încercat să o aplice Kevin, neutralizându-i încercările de lovituri direct câștigătoare. Djokovic i-a anihilat ușor și serva sud-africanului, adăugându-și fără emoții a opta victorie din nouă meciuri cu Kevin. În plus, sârbul e cel care servește acum impresionant: de-a lungul turneului, el a pierdut doar 19 puncte pe primul serviciu și doar 13 pe serviciul doi.

În 36 de game-uri jucate la Londra, Nole nu și-a pierdut serviciul, având de salvat doar două mingi de break în patru meciuri.

În grupe, Djokovic și Zverev s-au întâlnit în etapa a doua, și sârbul s-a impus, 6-4, 6-1, în numai o oră și 17 minute. Cu acea victorie, el a preluat conducerea în H2H cu Zverev, 2-1.

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1063926060990062592

https://twitter.com/ATPWorldTour/status/1063944961773748224

 

***

Un Black Friday limpede și frumos, 30-0 style! 

Până duminică, 18 noiembrie, ai 30 la sută reducere la absolut orice produs din Shop 30-0: folosește cu încredere codul 30-0BF în căsuța de voucher de pe pagina de check-out, după ce ți-ai ales produsele favorite! Ultima șansă pentru o serie de produse!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi