S-a terminat seria! Azarenka, readusă printre muritori de Bartoli

Adrian Țoca | 29 martie 2012

S-a terminat seria! Azarenka, readusă printre muritori de Bartoli

Lumea tenisului poate să respire lung, să-și tragă sufletul și să se așeze la loc pe scaun, liniștită. Pericolul s-a dus, lucrurile au reintrat în normal. Dacă exista vreun risc ca Victoria Azarenka să confiște circuitul, un obicei atât de rar întâlnit în ultimii ani în agitata lume a tenisului feminin, el s-a dus. Bielorusa a cedat, în sfârșit, după aproape trei luni de la startul sezonului, 26 de victorii consecutive, marea majoritate obținută într-o manieră zdrobitoare, și patru titluri, printre care și cel de la Australian Open.

Cea care i-a pus capăt seriei a fost Marion Bartoli, care a învins-o pe Azarenka cu 6-3, 6-3, în sferturile de la Miami. Și dacă există vreun motiv de consolare pentru Vika, acela e că înfrângerea a venit într-o seară de tenis excelent, în care Bartoli a jucat pur și simplu mai bine. N-a fost unul din acele meciuri în care favorita pur și simplu prinde o zi oribilă, cu tone de greșeli neforțate, cu execuții și decizii inexplicabile sau cu lipsă de chef de joc, așa cum se mai întâmplă, uneori, prin WTA. Nu. Azarenka a jucat destul de aproape de nivelul ei obișnuit, numai că s-a lovit de o adversară în zi mare, deloc dispusă să se dea la o parte, care a găsit răspuns pentru orice a încercat Vika. Pentru fiecare atac, Bartoli a avut nu doar apărare, ci și o replică mai puternică. Pentru fiecare minge de break, Bartoli a avut răspuns. Pentru fiecare moment propice unei reveniri, Bartoli a avut o minge descurajantă. Și, la final, Marion a știut să evite colapsul, închizându-i ușa în nas cu autoritate Azarenkăi. Cam ca aici:

“S-a jucat foarte repede, parcă era tenis de masă uneori. Cu Vika nu trebuie să cedezi niciun centimetru de teren, altfel va intra și va prelua controlul. Cred că a fost important pentru mine că am intrat pe teren cu un plan de joc bine stabilit și că mi-am asumat riscul de a ataca”, a spus Bartoli.

A fost un meci de un nivel excelent. Viteză foarte ridicată, lovituri precise de o parte și de cealaltă, schimburi intense, adesea dure, cum nu vezi în fiecare zi la meciurile fetelor. Bartoli parcă aștepta de ceva vreme o astfel de ocazie să iasă la rampă. Îi place rolul de spărgător de petreceri. A mai făcut-o cu Justine Henin, la Wimbledon 2007 sau cu Serena, la același turneu, anul trecut.

Marion a început ca din pușcă, punând presiune pe adversară de la prima minge. O combinație de mingi adânci, lovite puternic, unghiuri grele găsite în cross-court, linii luate în brațe. O ploaie de revere furioase cu două mâini care au transformat atacurile Vikăi în contraatacuri tăioase. Marion a avut totul. Plus prezența de spirit. În trei game-uri pe serviciul ei a avut Azarenka șanse de break în primul set, însă Bartoli a ținut ritmul, desprinzându-se rapid la 4-0. Când o Vika tot mai frustrată a recuperat un break, era deja prea târziu. Setul îi scăpase din mână.

Un avertisment pentru coaching a dereglat-o puțin pe Marion în startul setului secund, iar Vika s-a desprins la 3-1. Moment definitoriu. Bartoli a revenit brusc, făcând iar break, și nu s-a mai uitat în urmă, fugind cu tot cu meci spre semifinala cu Radwanska și răzbunându-și cea mai bună prietenă, pe Cibulkova. Azarenka a rămas să se ascundă în prosop și, mai apoi, să plece de pe teren cu un sentiment pe care nu l-a mai simțit de anul trecut. 

“Ea a fost peste tot. Am simțit că toate mingile vin mai repede înapoi decât le-am lovit eu. Marion a jucat foarte bine azi și a meritat victoria. N-am ce zice altceva. Trebuie să mă uit înainte”, a comentat Azarenka.

Poate că, în alte condiții, Vika ar mai fi găsit și alte răspunsuri. Abia ieșită dintr-un meci în care a revenit, cumva inexplicabil, de la 1-6, 0-4, ea a părut și un pic epuizată mental, stoarsă de energie după atâtea victorii. Nu-i întotdeauna simplu să suporți presiunea de a fi ținta tuturor, de a câștiga meci de meci. E o înfrângere care, paradoxal, i-ar putea prinde bine bielorusei. Atât ei, cât și circuitului. În 2012, WTA e mai interesant decât în mulți alți ani.

Radwanska, victoria cu numărul 28 în 2012

Cu siguranță că, pe lângă Bartoli, cea mai fericită persoană din lume pentru înfrângerea Azarenkăi e Agniesza Radwanska, poloneza evitând astfel o nouă întâlnire cu Vika. Cele două s-au contrat în câteva rânduri după meciurile lor de anul acesta, nu mai puțin de 4 la număr, toate câștigate, evident, de bielorusă. Exceptând aceste patru meciuri, Aga e neînvinsă cu toate celelalte jucătoare în 2012, ajungând la impresionanta cifră de 28 în dreptul victoriilor. Ultima a fost un 6-4, 6-1 care a pus capăt parcursului lui Venus Williams, revenită după o lungă absență în circuit. “Totul a funcționat perfect azi”, a comentat poloneza, care a făcut, din nou, un foarte bun meci tactic. Cu Bartoli, adversara ei din semifinale, Radwanska a câștigat toate cele 6 meciuri directe.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi