Preview Birmingham, cu trei românce la start; Florin joacă o nouă finală, Monica, semifinale la Nottingham

Treizecizero | 13 iunie 2015

Monica Niculescu o întâlnește azi pe Agnieszka Radwanska, iar dacă va câștiga, va juca tot azi și finala de la Nottingham. Între timp, Florin Mergea atacă primul trofeu pe iarbă pentru români, iar turneul de la Birmingham, cu Simona Halep ca favorită 1, și-a stabilit draw-ul.

Chiar dacă o idee mai lung anul acesta, sezonul pe iarbă rămâne la fel de concentrat și de intens. Șansele de acomodare cu suprafața sunt puține, așa că, afară de câteva excepții notabile, majoritatea elitei celor două circuite se înghesuie pe entry-list-urile turneelor săptămânii viitoare. 

Birmingham va fi cel mai important turneu pre-Wimbledon din circuitul WTA, iar Simona Halep este favorita principală a Aegon Classic, turneu din categoria Premier. Iar prima adversară a româncei de după eliminarea suferită în turul al doilea la Roland Garros se va alege dintre britanica Naomi Broady (224 WTA), posesoarea unui wildcard, și croata Ajla Tomljanovic, numărul 79 în această săptămână. Indiferent cine va câștiga meciul celor două, va fi o adversară în premieră pentru Simona. 

Croata a pierdut în primul tur la ediția de anul trecut și în turul secund la cea de acum doi ani, în vreme ce la Wimbledon a pierdut în ambii ani de la primul meci, în 2013 ea intrând pe tabloul principal via calificări. 

Nici sezonul actual de iarbă n-a început mai grozav, ea pierzând în trei seturi la Nottingham, cu Lauren Davis. Per total, Tomljanovic, o jucătoare de forță, are un bilanț de 11-13 în 2015, finala pierdută la Pattaya, cu Daniela Hantuchova, fiind cel mai bun rezultat al ei. 

Broady, 25 de ani, a jucat anul acesta exclusiv în turnee de rang inferior, ea reușind recent o semifinală în turneul ITF de la Surbiton. Anul trecut, ea a trecut un tur la Wimbledon, fiind apoi eliminată de Caroline Wozniacki.

Coco Vandeweghe, Caroline Garcia și două jucătoare din calificări; aceasta este componența grupului din care se va alege adversara Simonei din turul al treilea. Vandeweghe (34 WTA) i-a urmat Simonei Halep pe lista campioanelor de la Hertogenbosch, turneu pe care l-a câștigat în 2014 și la care a jucat sferturi săptămâna aceasta, învingând-o pe Andreea Mitu în primul tur. La rândul ei, Garcia a jucat două finale anul acesta, dar iarba n-a fost tocmai suprafața ei cea mai bună de când a intrat în circuit; a făcut, totuși, un tur III anul trecut, la Wimbledon.

Dacă totul merge bine până aici, Simona își va afla adversara pentru sferturi dintr-un grup compact de jucătoare, câteva dintre ele competente pe această suprafață: Barbora Strycova, Eugenie Bouchard, Kiki Mladenovic, Lucie Hradecka, Alison Riske sunt toate aici, la fel ca Monica Niculescu, semifinalistă în această săptămână, la Nottingham. Ar fi, de asemenea, posibilă un rematch cu Lesia Tsurenko, o jucătoare cu care Simona a avut emoții mari în turul al doilea de la Wimbledon.

În fine, în semifinale, cele mai probabile adversare ar fi Victoria Azarenka, Karolina Pliskova, Carla Suarez Navarro, Heather Watson, Camila Giorgi sau Zarina Diyas. 

Una peste alta, un traseu echilibrat pentru Simona și șansa unui test excelent înainte de Wimbledon. Prin natura lui, circuitul de iarbă pre-Slam rămâne cel mai imprevizibil, astfel că este, probabil, suprafața în care contează cel mai puțin rezultatele din turneele pregătitoare. În 2013, Simona a câștigat titlul la Hertogenbosch, dar a cedat în turul al doilea la Wimbledon, în vreme ce anul trecut s-a oprit devreme în Olanda, dar a ajuns până în semifinalele turneului londonez. În ultimii trei ani, niciuna dintre campioanele de la Wimbledon nu a făcut mai mult de un sfert de finală într-un turneu pregătitor. Kvitova, campioana din 2011, a jucat însă o finală în săptămâna premergătoare, la Eastbourne.

Cele mai importante nume de pe jumătatea inferioară a tabloului sunt Ana Ivanovic, favorita 2 și campioana en-titre, Angelique Kerber, Garbine Muguruza și Sabine Lisicki. 

La rândul ei, Irina Begu are un test interesant cu Daniela Hantuchova, o jucătoare experimentată și cu rezultate foarte bune pe iarbă, în trecut. Hantuchova, de altfel, este campioana din 2013 de la Birmingham, turneu la care a mai jucat și finala în 2011, dar și o semifinală în 2001. Va fi prima întâlnire directă între cele două.

Tabloul complet, aici.

  

Florin Mergea joacă azi pentru al doilea titlu al anului

Campioni împreună la Madrid, pe zgură, Florin Mergea și Rohan Bopanna au șansa unui al doilea titlu împreună, de data asta pe iarba de la Stuttgart. Contra lui Peya/Soares va fi deja a cincea finală a anului pentru Florin și a treia în actuala formulă. Florin i-a învins pe adversarii din finala de duminică și anul trecut, într-o altă finală jucată în Germania, la Hamburg.

În drumul spre finală, Florin și Rohan au trecut de Cilic/Moser, Venus/Pavic și, în reeditarea finalei de la Madrid, de Zimonjic/Matkovski. Cu o victorie azi, ei ar intra în Top 8 în Race to London, profilându-se astfel drept una dintre perechile cu șanse reale de calificare la competiția de final de an.

În schimb, după cinci ani consecutivi în care a jucat finala la Hertogenbosch (4-1), Horia Tecău s-a oprit de data asta în semifinale, învins, alături de Rojer, de Karlovic/Kubot, cei care au și câștigat turneul. 

Monica Niculescu, întârziată de ploaie

O zi de odihnă în plus n-are cum să-i strice Monicăi Niculescu, al cărui program a fost foarte încărcat în ultimele zile: după ce a câștigat titlul în turneul ITF de 100k de la Marseille (6-2, 7-5 în finala cu Pauline Parmentier), Monica a făcut cu succes trecerea pe iarbă, câștigând, pe rând, meciurile de la Nottingham cu Lepchenko, Govortsova și Konta, de fiecare dată în trei seturi. Ar fi trebuit să joace sâmbătă semifinala cu Agnieszka Radwanska, dar meciul a fost amânat pentru duminică, din cauza ploii. În caz de victorie, Monica va juca tot azi și finala. Aici, lucrurile sunt mai complicate, pentru că pe partea opusă de tablou încă nu s-au încheiat sferturile: Vickery și Konjuh sunt programate de dimineață, apoi învingătoarea dintre ele va juca împotriva lui Alison Riske, în semifinale.

Monica a pierdut singurul ei meci direct cu Aga, poloneza care a profitat de revenirea pe iarbă pentru a-și îndrepta un pic bilanțul acestui an. Dacă va câștiga meciul, Monica va juca o finală de WTA la simplu pentru al cincilea an consecutiv (2-2 bilanțul ei anterior). 

Finalele de azi: Rafa are șansa unui al patrulea titlu pe iarbă

Nici că s-ar fi putut un rezultat mai bun pentru spaniol, la prima apariție după eliminarea de la Roland Garros: o finală la Stuttgart, pe iarbă, suprafață pe care Nadal este perceput acum mai vulnerabil ca oricând. Un rezultat nemaipomenit pentru încrederea lui Rafa, care intră într-o a doua jumătate de an cu multe incertitudini și întrebări de răspuns, dar și cu un revers al medaliei foarte avantajos: presiunea și așteptările sunt zero, ceea ce i-ar putea grăbi revirimentul spaniolului, după ce forma sa a întârziat să apară în primele șase luni ale anului.

Rafa a mai câștigat de două ori turneul de la Stuttgart, pe când acesta era disputat pe zgură, și va încerca tripla în fața lui Viktor Troicki. Nadal a ajuns în finală după victorii în trei seturi la Baghdatis și Tomic și o alta mult mai clară, cu Gael Monfils, în semifinale. 

Nadal n-a mai jucat din 2011 o finală pe iarbă și, în caz de victorie cu Troicki, ar reuși al doilea său trofeu în acest sezon, după Buenos Aires. “E un sentiment extraordinar să fiu iar într-o finală. Victoriile înseamnă energie. Mă bucur de antrenamente, mă bucur de joc, ceea ce nu am reușit mereu în prima parte a anului. Simt că sunt mult mai relaxat acum”, a spus Rafa, care a câștigat toate cele patru meciuri directe cu Troicki. Ultima datează însă din 2010.

La Hertogenbosch, David Goffin și Nicolas Mahut sunt cei doi candidați la titlu, iar finala feminină se joacă între Belinda Bencic și Camila Giorgi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi