România trece de Maroc. Cu Nadal revenit, Spania bate Germania, într-un meci dramatic. Patru momente relevante din etapa de Cupa Davis

Radu Marina | 8 aprilie 2018

Spania lui Rafa Nadal și David Ferrer a câștigat meciul de poveste al acestui weekend de Cupa Davis, trecând într-o atmosferă superbă de Germania, la Valencia. Spania va întâlni Franța în semifinale, în vreme ce SUA va juca împotriva Croației. România se pregătește să primească Polonia, în septembrie, având șansa de a repromova în Grupa EuroAfricană.

România câștigă cu Maroc, e la o victorie distanță de promovarea în grupa I Euro-Africană

Echipa României de Cupa Davis a învins Marocul la Cluj cu 5-0 la general și s-a calificat în turul trei al Grupei a II-a, zona Euro-Africană. Ca și precedenta, cea cu Luxemburg, întâlnirea de la Cluj a fost fără emoții și nicio clipă sub semnul întrebării pentru România. În fața unei echipe a Marocului formată din jucători clasați în afara topului 500 sau fără clasament, Marius Copil și Adrian Ungur și-au câștigat categoric meciurile în prima zi, iar astăzi, dublul Florin Mergea/Marius Copil a adus al treilea punct, cel decisiv.

În primul meci, Marius l-a învins cu 6-0, 6-1 pe Amine Ahouda, în 39 de minute, după o partida dominată în mod clar de român, marocanul izbutind doar 16 puncte în tot meciul. Ziua de sâmbătă a fost încheiată cu încă o victorie, Adrian Ungur învingându-l, 6-0, 7-6 pe Ouahab Lamine (571 ATP), cel mai bine clasat jucător al echipei Marocului.

A doua zi a întâlnirii a început cu meciul de dublu dintre Marius Copil/Florin Mergea și Yassine Idmbarek/Ouahab Lamine. A fost 6-1, 6-2 pentru echipa Mergea/Copil, în sub o oră de joc, victorie care a calificat România în turul trei al grupei a II-a Euro-Africană.

Ultimele meciuri al zilei au fost Dragoș Dima – Soufiane El Meshabi, Edris Fetisleam – Yassir Kilani, meciuri fără implicații. Victoriile obținute de Dragoș (6-0, 6-4) și de Edris Fetisleam (6-2, 6-0; foto, via SportPictures) în fața marocanilor rămân însă notabile pentru cei doi: amândoi au bifat primele victorii în Cupa Davis pentru echipa României.

Pentru România urmează meciul care ar putea-o duce din nou în Grupa I Euro-Africană. În perioada 15-16 septembrie, România va juca în turul trei și pentru promovarea în Grupa Euro-Africană împotriva Poloniei, care a trecut acasă cu 4-1 de Zimbabwe. Polonezii au folosit o echipă de top la dublu, Kubot/Matkovski, și pe Kamil Majchrazk, David Michalski și Michal Przysiezny la simplu, ultimul fiind și singurul care a pierdut.

Cum cea mai recentă dispută dintre cele două țări s-a jucat în Polonia (1991, 5-0 pentru polonezi, contra unei formule românești cu Marcu, Pescariu la simplu și Cosac/Segărceanu la dublu), meciul se va juca în România.

SUA revine în semifinalele Cupei Davis după șase ani, se luptă cu Croația pentru finală

Într-una dintre cele mai dezechilibrate întâlniri din sferturile de finală ale Cupei Davis, SUA învinge Belgia cu 3-0 și se califică în semifinale pentru prima dată din 2012. Fără David Goffin sau Steve Darcis în echipă, finalista de anul trecut a fost nevoită să se bazeze pe patru jucători fără prea multă experiență, clasați în afară topului 100 la simplu. Chiar și așa, în ciuda disproporției între cele două echipe, belgienii s-au ținut tare: Joris de Loore l-a dus pe Isner în patru seturi, iar la dublu, Gilles Sander și Joran Vligen (amândoi în top 100 la dublu) au pierdut la limită, în patru seturi în fața echipei Jack Sock/Ryan Harrison.

În semifinale, SUA va întâlni Croația lui Marin Cilic, care a învins Kazakhstan cu 3-1, singurul punct al kazahilor fiind adus de Mihail Kukushkin la simplu, în meciul cu Borna Coric. Însă fără Coric, Croația nu ar fi ajuns aici; el a contribuit semnificativ la calificarea Croației în sferturi prin cele două victorii obținute în fața Canadei, în februarie.

Campioana en titre Franța învinge Italia la ea acasă, revine în semifinale

Așa cum era de așteptat, Italia a opus rezistență în fața Franței, dar nu cât să și producă surpriza. Cu o echipa mult mai omogenă și mai valoroasă, Franța a învins cu 3-1 Italia, chiar dacă, per total, nu i-a fost ușor. Lucas Pouille a avut nevoie de cinci seturi în primul meci cu Andreas Seppi pentru victorie, Fabio Fognini s-a revanșat pe Chardy în rivalitatea lor personală, plină de orgolii, iar după prima zi era egalitate. A urmat dublul, unde Fognini și Bolelli nu au găsit niciun răspuns în fața echipei Mahut/Herbert, urmând ca în meciul patru Franța să-și asigure calificarea în semifinale prin victoria lui Pouille la Fognini în patru seturi.

Împotriva lui Pouille, Fognini a avut trei mingi de set în setul trei; două au fost salvate de francez cu ași, iar ultima, ratată de italian după un rever ieșit mult în out. După acest moment, Fognini a căzut, a aruncat rachete, a primit atenționări de la arbitru și nu a mai părut că se concentrează la ce are de făcut; în timp ce Pouille și-a văzut de treabă, a contabilizat punct cu punct și a ieșit în cele din urmă victorios, reușind să ducă Franța în semifinalele Cupei Davis pentru a treia oară consecutiv.

Rafa arată bine la revenire, duce Spania în semifinale împreună cu David Ferrer

Unul din punctele de interes la meciul Spania – Germania a fost revenirea lui Rafa. Nadal nu mai jucase un meci oficial de peste două luni, de la Australian Open, când s-a retras în sferturi, fapt ce a dus la apariția câtorva dubii în ceea ce privește forma fizică a spaniolului. Dubiile aveau să fie înlăturate rapid de Rafa la Valencia, într-o atmosferă superbă: 6-2, 6-3, 6-2 cu Philipp Kohlschrebier, egalând astfel Germania, după ce în primul meci Zverev trecuse clar de David Ferrer.

,,Accidentarea nu mă mai deranjează, nu simt nimic. Dar întotdeauna există unele riscuri atunci când revii, unele îndoieli. Am fost inactiv fizic din cauza accidentării, iar asta nu mi-a permis să mă antrenez. Primul punct pe care l-am jucat de la Acapulco încoace a fost luni, deci meciurile acestea sunt foarte utile pentru mine”, a spus Rafa după meciul împotriva lui Kohlschreiber.

O altă confirmare a faptului că Rafa se simte bine a venit în meciul cu Sascha Zverev. Având în față un adversar de calibru și într-o situație cu spatele la zid pentru Spania, Nadal s-a ridicat exemplar la nivelul așteptărilor: a lovit cu poftă, s-a mișcat bine și nu i-a dat nicio șansă neamțului. A fost 6-1, 6-4, 6-4 pentru Rafa, al cărui weekend a fost suficient pentru a-l propulsa deja în postura de mare favorit pentru sezonul de zgură.

Meciul cu Zverev devenise decisiv pentru Spania după ce ieri, echipa de dublu a Germaniei, Struff/Puetz i-a învins dramatic, în cinci seturi pe Marc Lopez și Feliciano Lopez – un meci specific Cupei Davis: spectaculos, intens, reveniri improbabile, atmosfera grozavă. „Una dintre cele mai grele înfrângeri pentru mine în Cupa Davis” spunea Feliciano Lopez despre eșecul în 5 (6-3, 6-4, 3-6, 6-7, 7-5).

În meciul decisiv al întâlnirii, eroul local David Ferrer l-a învins pe Philipp Kohlschreiber, 7-6, 3-6, 7-6, 4-6, 7-5, reușind astfel să ducă Spania în semifinale, după o luptă imensă de cinci ore, cinci seturi, pe parcursul căreia s-a apropiat la un moment dat la două puncte de înfrângere. Kohlschreiber, prea des în postura de dezamăgit la capătul unor astfel de meciuri-thriller, n-a putut să facă pasul decisiv, deși a avut 5-4 în setul 5.

O victorie glorioasă pentru David, mai ales la el acasă; după ani în care Spania n-a mai putut alinia formula ei clasică Nadal – Ferrer, a fost și o șansă pentru public, dar și pentru cei doi să retrăiască un weekend captivant în această formulă.

Meciul lui David și Phillip, ca întreaga întâlnire de altfel, a fost încă o dovadă a ceea ce înseamnă un meci de Cupa Davis și de ce rămâne actualul format rămâne unul special; într-o atmosferă fantastică, amândoi au tras cu dinții de fiecare punct, au refuzat să piardă și au luptat până la ultima picătură.

https://twitter.com/DavisCup/status/983026966570860544

https://twitter.com/DavisCup/status/983026235201777665

https://twitter.com/DavisCup/status/983027222230511617

https://twitter.com/DavisCup/status/982998024602509312

https://twitter.com/DavisCup/status/983029751861383168

https://twitter.com/DavisCup/status/982934627873705984

https://twitter.com/TheBorisBecker/status/983030905508913152

https://twitter.com/Stroppa_Del/status/982666085357977600

În semifinale, Spania va întâlni Franța, iar întâlnirea se anunță extrem de interesantă și promițătoare, dacă ambele echipe reușesc să aducă la start cei mai valoroși jucători.

*

Scurt și cuprinzător: primește primăvara cu reducerile de săptămâna asta: până la 40 la sută la produsele selectate din Shop! Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi