România se trezește din amorțeală, câștigă cu Zimbabwe. Filip Jianu reușește prima victorie în Cupa Davis

Radu Marina | 6 aprilie 2019

După o primă zi care ne-a lăsat cu sentimente amestecate, echipa României de Cupa Davis a șters impresia lăsată ieri și a câștigat cu Zimbabwe, la Piatra Neamț.

A fost 4-1 la general, punctele importante fiind aduse de echipa Horia Tecău/Florin Mergea și Marius Copil.

Tecău/Mergea au învins clar echipa Benjamin Lock/Courtney Lock, Marius Copil a adus punctul care trimite România în turul doi al grupei a II-a a zonei Europa-Africa, după victoria obținută în fața lui Takanyi Garanganga. Iar Filip Jianu a debutat în Cupa Davis cu o victorie frumoasă, după 6-3, 7-5 cu Sibanda Mehluli Don Ayanda.

În primul meci al zilei a doua, Horia Tecău și Florin Mergea au dominat categoric echipa fraților Benjamin Lock/Courtney Lock, aducând al doilea punct pentru România, după 6-1, 6-4. O victorie de rutină, fără complicații inutile, obținută în puțin peste o oră de joc. Mai experimentați, dar și mult mai valoroși, Horia și Florin, medaliații cu argint în proba de dublu masculin la Jocurile Olimpice în 2016, și-au respectat statutul, câștigând cu autoritate în fața unei echipe fără prea multă experiență, dar destul de bine sudată.

Tecău și Mergea au început partida cu o serie de 11 puncte câștigate la rând, iar până la finalul primului set au cedat doar nouă puncte. A fost o mică demonstrație de forță, binevenită după ziua de ieri: niciunul nu a lăsat să-i scape vreun punct pe primul serviciu și au dat constant impresia că se completează impecabil, atât la jocul de pe linia de fund, cât mai ales în apropierea fileului. Setul doi a fost o idee mai echilibrat, dar cu toate astea lucrurile au rămas sub control. În continuare, fraților Lock le-a fost imposibil să se apropie de serviciul echipei Tecău/Mergea, aceștia pierzând doar un singur punct pe tot parcursul setului doi, și acela pe serviciul doi. Astfel că a fost doar o formalitate pentru cei doi să confirme break-ul reușit încă din primul game al setului.

Punctul decisiv, care a calificat România în turul următor al grupei a II-a, zona Europa-Africa a venit de la Marius Copil, care și-a ținut promisiunea de “a îndrepta greșeala” de ieri, din meciul cu Benjamin Lock. La finalul acelui meci, Marius a confirmat că trece printr-o perioadă dificilă și că se simte într-un regres de la începutul anului. Dar azi, Marius s-a adunat, suficient cât să obțină o victorie relativ facilă (6-4, 7-5) în fața lui Takanyi Garanganga, cel mai bine clasat jucător din echipa Zimbabwe, la simplu. Nu i-a fost ușor, dar a făcut, pe cât posibil, să pară așa.

Diferența majoră astăzi a fost că Marius a avut acel plus de răbdare care i-a lipsit cu Lock: a construit mai mult, a așteptat mai mult, a forțat mai mult eroarea. Tenisul lui încă suferă, e vulnerabil și se simte lipsa de încredere atunci când e într-o poziție avantajoasă și trebuie să finalizeze punctul. Dar, există și o veste bună: Marius e optimist. „Fac tot posibilul să mă regăsesc şi să joc din nou la capacitate maximă. Aştept cu optimism victoriile şi sunt sigur că vor apărea curând”, a spus el.

Ziua a fost încheiată de Filip Jianu, semifinalistul de la Australian Open juniori din acest an și unul dintre cei mai promițători juniori români. Filip, în vârstă de 17 ani, a debutat în Cupa Davis cu o victorie frumoasă, 6-3, 7-5 în fața lui Mehluli Don Ayanda Sibanda, un jucător de 19 ani, clasat pe locul 924. O experiență utilă pentru Filip, unul dintre cei care sunt așteptați să vină cu întăriri pentru echipa României de Cupa Davis în anii viitori.

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos, format din trei modele complementare.

Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi