România se întoarce în Grupa Mondială a Fed Cup! La anul fetele vor avea o șansă la trofeu

Codruț Baciu | 22 aprilie 2018

Simona Halep a învins-o pe Patty Schnyder cu 6-2, 6-1, aducând punctul trei pentru România în confruntarea cu Elveția, meci decis astfel în favoarea echipei noastre. România câștigă așadar barajul pentru Grupa Mondială a Fed Cup și va reveni în elita competiției după doi ani de la precedenta prezență.

Simona Halep a învins-o pe Patty Schnyder cu 6-2, 6-1, aducând punctul trei pentru România în confruntarea cu Elveția, meci decis astfel în favoarea echipei noastre. România câștigă așadar barajul pentru Grupa Mondială a Fed Cup și va reveni în elita competiției după doi ani de la precedenta prezență.

După șapte victorii și două promovări consecutive între 2014 și 2016, România a pierdut, acum doi ani, la Cluj cu Cehia și Germania, retrogradând în Grupa Mondială 2. Anul trecut, eșecul cu Belgia de la București ne-a adus în fața unui baraj cu Marea Britanie, jucat la Mamaia, cu miza fiind evitarea retrogradării în grupele zonale. De acolo, fetele noastre au legat trei victorii consecutive, cu Marea Britanie, Canada și, acum, cu Elveția.

Simona ar fi trebuit să o întâlnească pe Timea Bacsinszky, dar Elveția a făcut o modificare de ultim moment. Ziua a doua la Cluj se va încheia cu meciul de dublu, a cărui miză e doar pentru palmares.

*

Vizitele scurte sunt cele mai frumoase. Așa spune un vechi proverb românesc dat lumii, probabil, de o gazdă luată pe nepregătite. Zicerea poate fi foarte ușor aplicată meciurilor de tenis, atâta vreme cât câștigă cine trebuie. Meciurile rapide, în care favoriții sau favoritele noastre le bifează fără set pierdut, fără emoții, fără dramă – astea sunt cele mai sănătoase. Dacă ești iubitor de tenis, de obicei nu umbli cu jumătăți de măsură. Chiar și dacă ai descoprit sportul ăsta acum 3 luni, tot ai apucat să suferi la un meci al Simonei sau al lui Federer. De Nadal ce să mai spunem, omul e tot numai o suferință. Așadar, de ce să nu ne dorim meciuri expeditive, în dauna dramelor care ne termină?

Adversara Simonei ar fi trebuit să fie Timea Bacsinszky, însă aceasta a avut (din nou) problelme la aductori, astfel că, în ultima clipă, Patty Schnyder a fost aleasă de elvețieni pentru meciul trei. Nu a fost o veste care i-a convenit prea tare Simonei, dar nici elvețianca nu a fost peste măsură de bucuroasă.

Senzația, însă, a fost că nu ar fi contat oricum cine joacă împotriva Simonei astăzi. Față de ieri, când emoțiile au sabotat-o în fel și chip, astăzi a fost mult mai bine. A și spus-o imediat după meci. Iar ziua în plus de concurs a ajutat-o să-și câștige meciul cu Patty destul de ușor.

Primul set a început cu mesajul destul de clar al Simonei că, în ciuda atmosferei frumoase, nu are de gând să stea prea mult pe teren. Mesaj transmis cu forehandul, în primul rând. Un game lung pe serviciul elvețiencei, urmat de un hold rapid au dus-o rapid la 2-0. Apoi, tot ce a putut face Patty a fost să încerce să țină aproape. Nu i-a reușit decât în următoarele 5 minute, când a izutit să-și țină, pentru prima și ultima dată în set, serviciul. Un serviciu, în majoritatea cazurilor, destul de previzibil și lipsit de forță.

Patty, așa cum spunea și la conferința de presă, a încercat să rupă ritmul Simonei; un ritm pe care, mai spunea ea, românca a reușit să și-l păstreze din 2010 încoace. Atunci s-au văzut singura oară, în calificările de la Fes; paradoxal, primul turneu la care Simona a jucat vreodată o finală. E o declarație destul de interesantă, în contextul în care majoritatea fetelor din circuit spun că inclusiv cadența Simonei la lovituri s-a îmbunătățit incredibil de mult în ultimii ani. Iar acest ritm a încercat să-l rupă prin scurte, slice-uri și lovituri înalte. Combinația însă, a fost departe de a fi suficientă.

42 de minute mai târziu, setul se termina, iar lumea număra deja game-urile până la Grupa Mondială. Diferența a făcut-o, în primul rând, primul serviciu. Simo a avut un procentaj de 67%, în timp ce elvețianca, mai puțin de jumătate, adică 32%. Este acea lejeritate în braț despre care Halep vorbea la conferința după meci și care, conform spuselor ei, în prima zi i-a lipsit în multe momente.

După numai o oră de joc, meciul părea decis, pentru că, în setul al doilea, Simona a pornit ca din pușcă și s-a desprins la 4-0. Puține lucruri se pot povesti despre această perioadă. Așa cum Patty a recunoscut cu umor și generozitate apoi, este suficient să îi dai Simonei șansa a două-trei puncte bune și apoi uită să mai greșească. Nici mingile înalte, și nici drop-shoturile, arme de care nu poți abuza, nu o pot scoate din ritmul său muncit și exersat.

La 4-0, Simo a simțit, parcă, presiunea unui astfel de moment mare, sub privirile câtorva mii de fani, iar asta a făcut-o să greșească ceva mai mult. S-a făcut 4-1, însă momentul de panică a fost light și trecător, astfel că meciul și-a continuat cursul spre victoria românească.

Însă nu greșelile neforțate au decis soarta meciului (scor strâns aici – 21-19 ”pentru” Schnyder), ci loviturile câștigătoare, unde Simona a performat de două ori mai bine decât adversara (21 la 10). 6-2, 6-1 este un scor care liniștește pe toată lumea. România merge în Grupa Mondială oarecum fără emoții, în compania unui public implicat și iubitor de tenis. Pe de altă parte, sunt primele două meciuri pe zgură sezonul acesta pentru Simona și s-au desfășurat cât se poate de fericit: un test în care și-a stăpânit emoțiile și o adversară incomodă, urmat de un galop de sănătate care-i va da, poate, încredere pentru Stuttgart și mai departe. Din păcate, nu am apucat să vedem la simplu decât două jucătoare din patru, însă până când Fed Cup nu se va juca în sistem ”5 din 7”, vom tot avea dezamăgiri de genul acesta. Ce este de punctat e faptul că antrenorii au nimerit, din nou, formula câștigătoare, iar asta este cel mai important. Privit cu reticență de mulți (și mă includ aici, într-o oarecare măsură), cuplul Tecșor-Segărceanu a confirmat că știe ce are de făcut și că e cel potrivit, în momentul de față, pentru România.

În ultimul meci al zilei, perechea Sorana Cîrstea – Mihaela Buzărnescu a pierdut, astfel că scorul pentru statistici va rămâne 3-1.  Meciul a avut un scor destul de ciudat, cu două seturi terminate la zero, urmate de un super tie-break luat de Golubic și Teichmann: 6-0, 0-6, 6-10.

Așadar, suntem în Grupa Mondială din nou, după doi ani. Să ne bucurăm un pic înainte să începem iarăși calculele. Bravo, fetelor! Bravo, Cluj!

Cu cine în Grupa Mondială

Componența Grupei Mondiale 2019 va fi: Cehia, SUA, Franța, Belarus, Germania, Australia, Belgia, România.

Cum capii de serie la tragerea la sorți vor fi alcătuiți în funcție de rankingul Fed Cup, lista lor e deja decisă: Cehia, SUA, Franța și Belarus.

Ultimele confruntări ale României cu SUA, Franța, Belarus au fost pe teren neutru, ceea ce înseamnă că locul de desfășurare se va decide prin tragere la sorți. Dacă vom juca împotriva Cehiei, atunci vom juca în deplasare.

Foto: Mihaela Bobar/SportPictures

*

Scurt și cuprinzător. Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi