România – Rusia | Gabriela Ruse pierde partida cu Alexandrova: „Mi-am dorit atât de mult să câștig, încât am uitat să mă bucur de ocazie”

Treizecizero | 7 februarie 2020

Meciul a reflectat onest diferența de experiență și de valoare dintre cele două. Tenisul Gabrielei poate răni pe oricine, și am văzut asta în setul doi, când a recuperat break-ul și a avut șansa de a egala. Însă combinația dintre emoțiile debutului și adversara în mare formă a dus la un meci relativ dezechilibrat

Ramona Toderaș (Cluj)
Radu Marina

Gabriela Ruse a pierdut primul ei meci în Fed Cup, contra Ekaterinei Alexandrova, o adversară mult mai experimentată și mai în formă (6-1, 6-4).

Gabriela: „Sunt foarte supărată, nu știu dacă o să dorm bine la noapte. Mi s-a spus să nu fiu dezamăgită, capul sus. Și mâine va fi o zi.”

Gabi, despre meci:

„Având în vedere că a fost primul meu meci în Fed Cup, cred că a fost destul de bine. Am avut emoții mari, am încercat să mă bucur de toată atmosfera creată de suporterii care au venit să ne susțină, însă cred că nu am arătat cel mai bun tenis al meu. Sper să fie mai bine mâine și sa nu mai fiu atât de copleșită.” 

Despre ce ar fi vrut să audă în momentele cruciale:

„Cred că totul pleacă de la mine. Nu cred că cineva ar fi trebuit să-mi spună ceva. Mi-am dorit foarte mult să câștig și poate de asta am fost atât de agitată, dar sper ca Ana să câștige astăzi. Sunt foarte supărată, nu știu dacă o sa dorm foarte bine la noapte. Sper totuși să arăt un tenis mai bun mâine. Am fost foarte aproape și în primul set, chiar dacă a fost 6-1. Am avut foarte multe avantaje pe care nu le-am jucat atât de bine. Și adversara a jucat destul de constant și nu mi-a dat foarte multe șanse.” 

Despre mingile de break

„Da, am avut multe mingi de break. Probabil și experiența a contat foarte mult. Echipa mea m-a susținut foarte mult și vreau să le mulțumesc. Toți au încercat să mă facă să scap de emoții. În setul doi am mai scăpat de ele și cred că s-a văzut asta.” 

Despre ce i s-a spus după meci

„Să nu fiu dezamăgită, capul sus. Și mâine va fi o zi.” 

Despre ce ar schimba:

„Să mă bucur mai mult pe teren. Am uitat că eu am muncit atâția ani pentru a ajunge aici. M-am străduit atât de mult sa câștig, încât am uitat să mă mai bucur și sa mă simt bine pe teren.” 

Despre adversară:

„Și Alexandrova este o jucătoare foarte puternică. Mi-a fost greu să atac mai mult, pentru că a jucat foarte lung, iar de multe ori m-a prins și nu aveam cum sa mai returnez. Este o jucătoare solidă, pe stilul meu, dar nu am jucat cel mai bun tenis al meu.” 

Despre momentul imnului:

„M-am simțit foarte bine, în clipa aceea am vizualizat toți anii de muncă. Au fost niște ani grei. (cu lacrimi în ochi) Vreau să le mulțumesc părinților pentru că fără ei nu aș fi ajuns până aici.”

Cum a fost meciul | Încordată, Gabriela n-a avut șanse în fața unei adversare mai experimentată

Fiind o confruntare între două jucătoare foarte agresive, avantajul a fost de partea celei care a reușit să găsească un dozaj mai bun al loviturilor. Că Ekaterina Alexandrova a fost aceea nu e de mirare; e e cea mai în formă jucătoare dintre cele prezente la Cluj, câștigând în urmă cu o lună primul titlu WTA al carierei la Shenzhen și intrând, în premieră, în top 30. Și, poate cel mai important, ea are de partea ei experiența meciurilor mari, la nivel înalt, cu multă încărcătură – experiență care Gabrielei îi lipsește. 

Nu trebuie să surprindă nici scorul și nici deznodământul acestei partide. Realitatea din clasament, respectiv al formei și al nivelului de joc al fiecăreia la momentul actual s-a reflectat și pe teren.

Timp de un set, Gabriela a fost foarte agresivă și a pus totul în fiecare lovitură, ceea ce a dus la winnere explozive, dar și la serii de erori neforțate, comise în încercare de a termina punctul din maxim două lovituri. Pe când Alexandrova a fost și ofensivă și foarte stabilă ca nivel de agresivitate. Și, desigur, și mult mai experimentată: Alexandrova a jucat impecabil toate punctele importante, inclusiv o minge de break pe care Gabi a avut-o la 0-3; Ruse a făcut duble greșeli în astfel de momente. 

Cele două duble greșeli consecutive pe care Gabriela le-a făcut în chiar primul game al întâlnirii, după ce anterior salvase trei mingi de break, au costat-o și, probabil, au și afectat-o – pentru că de acolo, întreg jocul ei a căzut, începând cu serviciul, pe care și l-a mai pierdut de două ori, tot după duble greșeli consecutive. 

Abia la 0-5, Gabi a dat mici semne de revenire, a părut mai liniștită și asta i-a adus și primul game și primul break al partidei. Totuși, avantajul luat de Alexandrova a fost mult prea mare pentru a mai putea fi recuperat de Gabi, care a continuat să alterneze, atât la serviciu (dublă greșeală urmat de as), cât și la jocul din teren (lovitură spectaculoasă urmată de o eroare ușoară, punct bine construit, urmat de un retur ratat). Astfel că, după doar 28 de minute, Alexandrova câștiga primul set cu 6-1. 

Încordarea și rigiditatea din primul set pe care Ruse le-a arătat au dispărut pentru o vreme în setul doi iar asta i-a permis să lege mult mai bine loviturile. Nu a mai riscat pe absolut pe fiecare minge, a construit răbdător în câteva rânduri, a rezistat mai bine în schimburile de mingi mai dure de pe linia de fund. Dar asta nu a schimbat considerabil dinamica meciului; i-a adus câteva game-uri în plus, dar Alexandrova s-a dovedit a fi mult prea puternică, cu prea multe soluții. 

De fapt, meciul a reflectat, din păcate, experiența și valoarea la acest moment ale celor două. În mod evident, tenisul Gabrielei poate răni pe oricine, și am văzut asta în setul doi, de la 2-5 la 4-5, când a recuperat break-ul și și-a oferit o oportunitate de a egala. Însă combinația dintre emoțiile debutului și adversara în mare formă, aflată pe un val de încredere (primul titlu WTA câștigat în acest sezon, intrare în Top 30 în premieră) a dus la un meci relativ dezechilibrat, în care plusul de experiență al Alexandrovei, pe care a căpătat-o după meciuri dure în circuitul WTA, a cântărit de fiecare dată. Reacția rusoaicei după ce și-a pierdut serviciul la 3-5 e elocventă; ea a reușit să închidă socotelile în game-ul următor cu returul, presând și agresând. 

Foto: Ramona Toderaș | 30-0

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi