România – Olanda 0-3 | Înfrângere amară, barajul se amână pentru alt an

Codruț Baciu | 6 aprilie 2013

România – Olanda 0-3 | Înfrângere amară, barajul se amână pentru alt an

A fost o primă zi lipsită de puncte pentru România în Cupa Davis, cu Ungur şi Hănescu pierzând ambele meciuri la simplu. Am intrat în cea de-a doua, destinată partidei de dublu, cu gândul la acea vorbă cu care filmele americane ne-au obişnuit atunci când scenariul cere să se pună de o cobeală gratuită: „Ce altceva mai poate merge prost?”. Ca urmare, în secunda următoare, imaginea hollywoodiană prezintă telespectatorului o nouă culme a nefastului, iar efectul este, de obicei, unul hilar. Haha, comediile sunt cele mai frumoase filme, nu credeţi? Ei bine, în viaţa de zi cu zi, întâmplările de acest fel nu sunt la fel de amuzante: Tecău n-a vrut să rişte o accidentare, în locul său a intrat Hănescu. Legile lui Murphy şi legile lui Pavel  ne pun aşadar în faţa unei dileme: să ieşim în parc sau să ne uităm la România – Olanda?

Mergea, neconvocat,  Ungur, aflat departe de performanţele promise anul trecut cu setul luat lui Federer la RG, Hănescu, la final de carieră, Tecău cu probleme. Plus Marius Copil, ales de căpitan să joace numai meciul de dublu. Puţine motive de optimism. Ţiriac declara înaintea meciului că e sătul să tot trăiască din amintiri. Cu alte cuvinte, ne cam lipsesc jucătorii de perspectivă, iar povestirile cu Nasty şi Ţiri au început să-i plictisească chiar şi pe ei.

Debutul meciului dintre Copil/Hănescu şi Haase/Rojer a aparţinut olandezilor şi a fost marcat de un break la scorul de 2-1. Din acel moment, setul le-a aparţinut: 6-4. Amuzant şi grăitor moment imediat după break: comentatorul partidei, care până atunci înregistrase o superioritate a alor noştri, îşi întreabă interlocutorul: „Cum de s-a întors acest meci?”. Din păcate, omul nu a apucat să-şi dea cu părerea, căci publicitatea a dat năvală în casele noastre. Delma senviş: gustoasă şi avantajoasă.

În setul doi, ai noştri au fost cei care au servit primii şi lipsa breakurilor a durat ceva mai mult decât în primul. Din păcate, a venit tot în contul olandezilor care, la 5-5 pe serviciul lui Copil, au returnat mai bine decât în tot setul şi i-au făcut pe ai noştri să rateze trei voleuri aparent simple. Olandezii au servit apoi şi au luat setul cu 7-5.  Nici setul al treilea nu părea să aducă multe motive de bucurie, după ce ai românii şi-au pierdut serviciul din nou, încă din primul game. A urmat însă rebreakul şi setul s-a consumat alert până la 4-4, fiecare echipă făcându-şi serviciul. Din păcate (acelaşi „din păcate”, laitmotivul acestui weekend), la 4-3 pentru noi am ratat două șanse de break, apoi Victor a servit nesigur la 4-4, iar breakul le-a revenit, din nou, olandezilor.  Haase a fost cel care a adus victoria echipei sale cu un forehand în cross, iar România pierde cu 3-0. Rămânem în Grupa 1 a zonei Euro-Africane.

Revenirea lui Andrei Pavel nu s-a lăsat cu o victorie

Later update: Am pierdut și ultimele două meciuri, cele pentru palmares, după ce Marius Copil a fost învins de De Bakker, 6-7, 6-7, iar Adi Ungur de către Sijsling, 6-1, 3-6, 4-6. Așadar, scor final, România – Olanda 0-5. România va avea pauză în următoarea etapă de meciuri din grupa 1 Euro-Africană. Pe partea noastră de tablou, Slovacia întâlnește Suedia, învinsa din acest meci întâlnește apoi Danemarca, într-un meci de baraj. Învinsa din acest de pe urmă meci retrogradează. Noi așteptăm acum toate aceste meciuri de baraj și noua structură a grupei ca să ne putem afla viitoarea adversară.

 

Sferturile Cupei Davis sunt echilibrate după primele meciuri

Canada – Italia

Nicio surpriză după prima zi de tenis în Vancouver. Mai întâi Seppi, după un meci de cinci seturi, l-a învins pe Popsil, un jucător de-o vârstă cu Raonic, însă la aproape 120 de locuri distanţă. Raonic, numarul 16 mondial, a intrat apoi in scenă, trecând in minimum de seturi de Fognini. Meciul de dublu se va juca la noapte între Nestor/Popsil şi Lorenzi/Braccialli. Interesantă este prezenţa lui Daniele Braccialli, un veteran care, la aproape 36 de ani, ocupă locul 25 în clasamentul de dublu ATP.

SUA – Serbia

Previzibil, Isner a pierdut la Djokovic în primul meci, în ciuda unui prim set sfârşit la tie-break. Victoria lui Nole în numai 3 seturi a fost însă neutralizată, câteva ore mai tâtziu, de cea a lui Querrey la Troicki, după o partidă terminată în decisiv cu 6-4.  Meciul de dublu Bryan/Bryan şi Bozoljac/Zimonjic (asta dacă nu cumva Nole va intra și la dublu) va stabili echipa favorită să meargă în semifinale.

Argentina – Franţa

Singurul rezultat oarecum neaşteptat al acestor prime meciuri din sferturi s-a petrecut la Buenos Aires. Cel de-al doilea meci al zilei de ieri, disputat între Simon şi Monaco, s-a încheiat cu victoria celui din urma, după numai 3 seturi. Asta după ce Tsonga a câştigat greu, în decisiv (6-1), primul meci, cel cu Berlocq. Cum mai spuneam, putem anticipa un meci de dublu foarte viu între Nalbandian/Zeballos şi Llodra/Benneteau.

Cehia – Kazahstan

Surpriza acestor sferturi, echipa Kazahstanului, părea să-şi fi încheiat aventura în Cupa Davis după prima zi de tenis. Nici Golubev, şi nici Kukushkin nu reuşiseră să îşi câştige meciurile, deși au avut în față opțiunile 3 și 4 ale deținătoarei titlului, Hajek şi Rosol. În schimb astăzi, partida de dublu i-a adus într-o situaţie care să le permită să spere din nou.  Perechea formată din Schukin, genul de jucător de pluton foarte util (34 de ani, locul 463 ATP) secondat de Golubev, i-a învins pe mai redutabilii Stepanek/Hajek.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi