România își ține serviciul la Cluj, câștigă contra Portugaliei în Cupa Davis

Radu Marina | 19 septembrie 2021

Marius Copil și-a regăsit la Cluj jocul bun de indoor, iar cele două victorii reușite de el au contribuit decisiv la succesul României cu Portugalia. Își va continua el momentul și în restul sezonului?

La Cluj, în Sala Sporturilor Horia Damian, echipa României de Cupa Davis a obținut o victorie foarte bună cu Portugalia, întâlnire ce contează pentru turul 1 al Grupei Mondiale. Scorul general a fost 3-1 pentru România, după ce Marius Copil și-a câștigat ambele meciuri la simplu și, alături de Horia Tecău, a obținut o victorie esențială în meciul de dublu. 

Echipa României, coordonată de Gabriel Trifu, a fost formată din Marius Copil (250 ATP), Filip Jianu (317 ATP), David Ionel (440 ATP), Nicolae Frunză (631 ATP) și Horia Tecău (15 ATP, dublu). În partea cealaltă, echipa Portugaliei a venit cu o echipă o idee mai valoroasă prin prisma clasamentului: Joao Sousa (150 ATP, 137 dublu), Frederico Silva (184 ATP simplu) Gastas Elias (215 ATP). 

În prima zi a competiției, calculele hartiei s-au respectat: mult mai experimentatul Joao Sousa l-a învins în două seturi (6-3, 7-5) pe Filip Jianu, aflat la al doilea său meci pentru România la Cupa Davis. Marius Copil a restabilit egalitatea după ce s-a impus, 6-4, 6-3 în fața lui Gastao Elias, într-un meci în care Marius a servit 11 ași și a pierdut doar trei puncte (!) cu serviciul. 

Forma bună pe care Marius a arătat-o în primul meci s-a menținut și în ziua a doua, când a reușit două victorii foarte importante pentru el, dar și pentru încrederea lui. Prima a venit la dublu, în meciul al treilea, unde alături de Horia Tecău i-au învins, 6-4, 6-3, pe Nuno Borges și Joao Sousa. Iar a doua, și mai mare, a venit în meciul care s-a dovedit a fi decisiv pentru această întâlnire, pentru că a adus punctul de care România mai avea nevoie pentru a câștiga această confruntare și a evitat emoțiile unui meci 5 decisiv: 6-2, 2-6, 6-4 cu Joao Sousa. 

Acest ultim meci a fost și cel mai intens și chiar spectaculos pe alocuri, cu Marius având și de această dată serviciul alături: 70% puncte câștigate cu primul serviciu, 11 ași și, foarte important, 90% (!) puncte câștigate cu serviciul doi. 

După două seturi oarecum în oglindă, decisivul i-a găsit pe amândoi într-o perioadă bună de joc, ceea ce a sporit echilibrul: până la 3-3 nu a existat nicio minge de break. În game-ul șapte Marius a făcut break-ul decisiv, pe care a reușit să-l confirme până la final grație serviciului. 

Înainte de a fi o victorie foarte importantă pentru România în această competiție este și o gură imensă de aer pentru Marius Copil, cel care a pus umărul serios la această calificare. După revenirea la normalitate post-pandemie, Marius a avut un sezon sub așteptările lui, fragmentat, cu multe înfrângeri și victorii izolate. 

Momentul acesta de la Cluj, cu trei victorii din trei (20 în total pentru echipa României), ar putea funcționa pentru el, mai ales că urmează o parte de sezon preferată de el (hard indoor) și ar putea construi pe încrederea și forma bună căpătată în acest weekend la Cluj. 

CE URMEAZĂ. Au fost programate 12 întâlniri în Grupa Mondială I. Câștigătoarele vor fi ordonate în funcție de clasamentul Davis Cup valabil mâine. Primele opt clasate vor merge la meciurile de calificare din 2022, iar cele mai slab clasate patru țări vor merge la un baraj suplimentar, în noiembrie. Câştigătoarele acestui baraj vor merge și ele în calificările din 2022, iar învinsele vor evolua în play-off-ul Grupei Mondiale I.

Fotografii: Ramona Toderaș

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi