România încearcă să obțină calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup contra Ucrainei

Treizecizero | 12 aprilie 2024

Lesia Tsurenko vs Ana Bogdan și Elina Svitolina vs Jaqueline Cristian sunt primele meciuri ale confruntării.

Echipa României de Billie Jean King Cup încearcă din nou calificarea la turneul final al BJK Cup; de data asta, Ucraina ne stă în față, într-un meci de baraj care are loc pe teren neutru, în Florida, la Fernandina Beach, în condițiile în care echipa ucraineană nu poate găzdui competițiile sportive în propria țară din cauza conflictului armat cu Rusia.

Contextul acestui meci

România revine în arena BJK Cup după ce precedenta participare, din 2023, a fost una cu emoții mixte. Barajul de calificare de acum 12 luni, contra Sloveniei, a fost unul dramatic, cu România conducând în deplasare cu 2-0 și fiind foarte aproape și de punctul decisiv, înainte ca echipa slovenă să reușească o revenire dramatică. Ulterior, Slovenia a mers până în semifinale la turneul final din toamna trecută. Ajunsă apoi la barajul de menținere, România a răspuns apoi cu o victorie concludentă, 4-0 cu Serbia.

Ucrainencele au avut un traseu asemănător anul trecut, diferența fiind că ele au pierdut ceva mai clar barajul de calificare, 1-3 cu o puternică echipă a Rusiei. Mai apoi, Ucraina și-a asigurat menținerea în Grupa Mondială câștigând cu 3-1 contra Olandei.

Ucraina și România s-au mai întâlnit în această competiție în patru ocazii, echipa noastră câștigând de trei ori, cel mai recent într-un turneu de calificare din 2014 de la Budapesta, când cele două puncte obținute de Simona Halep și de Sorana Cîrstea au adus un 2-0 pentru România.

Pentru ambele, calificarea ar fi o premieră de când BJK Cup și-a schimbat formatul de desfășurare.

Ce e pe masă

Câștigătoarea acestei confruntări se califică la turneul final al BJK Cup, organizat în toamnă, la Sevilla, între 12-17 noiembrie. Respectiva competiție va avea la start 12 echipe împărțite în patru grupe, ale căror câștigătoare merg mai departe în semifinale.

Opt dintre cele 12 echipe se decid în acest weekend, în aceste meciuri de calificare printre care se numără și Ucraina – România. Învinsele acestui weekend vor disputa meciurile de menținere în Grupa Mondială.

Calificate direct sunt deja campioana de anul trecut Canada, finalista Italia, țara gazdă Spania și Cehia, posesoare a unei invitații.

Cum arată echipele

Ucraina aduce o formulă condusă de Elina Svitolina, cea mai titrată jucătoare din țara vecină, lângă care le mai găsim pe Lesia Tsurenko, Liudmyla Kichenok, Nadiia Kichenok și Yuliia Starodubtseva. România răspunde cu Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Anca Todoni și Mara Gae. Inițial, Simona Halep fusese anunțată ca parte din echipă, dar cum fostul lider mondial este încă în procesul de recuperare a nivelului sportiv și fizic necesar pentru tenisul de top și a mai întâmpinat și probleme fizice după prezența la Miami, ea s-a retras din această confruntare.

Care e programul

Într-o confruntare desfășurată pe zgură, Lesia Tsurenko vs Ana Bogdan va fi primul meci, vineri seara, de la ora 20:00, ora României. E o primă întâlnire între cele două de la meciul epic din turul al treilea de la Wimbledon de anul trecut, câștigat dramatic de Tsurenko cu 7-6 în decisiv, într-un tiebreak decis cu 20-18.

Meciul al doilea de vineri seara e o confruntare în premieră între Elina Svitolina și Jaqueline Cristian; Jaq vine într-o formă foarte bună la ora acestei confruntări, ea câștigând două dueluri cu jucătoare de Top 20 recent, la Charleston.

Sâmbătă se întâlnesc Svitolina cu Bogdan și Tsurenko cu Cristian, eventualul meci de dublu urmând să decidă confruntarea în cazul unui scor de 2-2.

Ce a spus Horia Tecău

„E o responsabilitate diferită și foarte mare să fii căpitan. Învăț cum să le fac pe fete să joace tenisul lor cel mai bun. Trebuie să înțelegi ce preferă fiecare dintre ele și cum să le ajuți să fie cât mai pregătite pentru o confruntare.

Fetele noastre sunt un model pentru românii care se uită la tenis și iubesc acest sport. Vreau să le văd concurând cu multă intensitate, cu fair play și să câștige meciul”.



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi