România câștigă întâlnirea cu Serbia, se califică la barajul pentru Grupa Mondială a BJK Cup

Radu Marina | 11 noiembrie 2023

Este prima dată când echipa României câștigă o întâlnire fără să se poată baza în formula selectată pe niciuna dintre Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu sau Ana Bogdan.

România își asigură calificarea la barajul pentru Grupa Mondială a Billie Jean King Cup, după victoria obținută astăzi de Jaqueline Cristian contra Lolei Radivojevic, jucătoare în vârstă de 18 ani, clasată pe locul 276 WTA. A fost o victorie dificilă, muncită, obținută după trei ore de joc, 7-5, 4-6, 7-5, cu Jaqueline revenind de la 2-4 în setul decisiv (și salvând inclusiv mingi de 2-5).

Echipa României se menține, așadar, în elita acestei competiții, obținând o victorie esențială, într-o întâlnire în care era important pentru toată lumea să nu fie făcut vreun pas greșit; o înfrângere cu Serbia ar fi retrogradat România, după aproape 10 ani, în Grupa I Euro-Africană.

Asta înseamnă, înainte de orice, o șansă în plus la calificarea în Grupa Mondială. Mai înseamnă și faptul că această generație mai tânără a tenisului feminin românesc e capabilă să câștige și astfel de bătălii, chiar dacă vorbim de un adversar care a avut în echipă jucătoare foarte tinere, fără experiență la acest nivel (Ristic – 17 ani, Lola Radivojevic – 18 ani). În BJK Cup niciun meci nu e simplu însă. Este, de altfel, pentru prima dată când echipa României câștigă o întâlnire fără să se poată baza în formula selectată pe niciuna dintre Simona, Sorana, Irina sau Ana.

După înfrângerea dureroasă cu Slovenia din primăvară (România a condus cu 2-0, în meciul trei au fost multiple șanse de a câștiga întâlnirea pentru Ana Bogdan), rezultatul acesta este reconfortant: trei meciuri câștigate conform calculelor, cu două jucătoare care au arătat multă maturitate.

Nu trebuie ignorat faptul că și Gabi, și Jaq au jucat cu presiune, contra unor oponente care nu aveau absolut nimic de pierdut, și au gestionat-o foarte bine.

Punctul decisiv pentru această întâlnire a fost adus de Jaqueline Cristian, care a învins-o în trei seturi, 7-5, 4-6, 7-5 pe Lola Radivojevic, o jucătoare de 18 ani, clasată pe locul 276 WTA. A fost o victorie muncită: sârboaica s-a luptat, a stat aproape de Jaq pe tot parcursul primului set și a condus chiar cu 3-1. De la 3-1, Cristian a câștigat următoarele patru game-uri și a avut inclusiv șansa de a servi pentru set, la 5-3. Radivojevic a răspuns și ea prompt, a returnat bine, a servit și mai bine, fiind o jucătoare solidă, înaltă, cu servicii puternice.

Deși a fost întoarsă și egalată, Jaqueline a rămas conectată la meci, la ce are de făcut și a continuat să preseze, să vină spre adversară, să rămână agresivă și să aștept oportunitatea. Această șansă a venit la 6-5, când a aruncat suficient de multe spre adversară, pentru a o determina să cedeze și a fugi cu primul set.

Setul doi s-a complicat în mod neașteptat: Jaqueline a lăsat garda jos, a avut segmente în care a greșit ușor, iar asta nu a făcut decât să sporească încrederea în lovituri a adversarei, în special la serviciu. Cu serviciul la nivel înalt, Lola a început să își calibreze și restul loviturilor – iar de aici, până la a face break-ul și a duce partida în decisiv a mai fost un singur pas.

Setul câștigat de Serbia – primul și singurul din această întâlnire – a activat publicul, iar asta nu a făcut decât să îi dea aripi sârboaicei. Radivojevic a fost mai încrezătoare, a lovit mai precis și n-a mai greșit ușor, presiunea mutându-se spre Jaqueline.

Foarte multă vreme, Cristian a făcut eforturi mari să reziste în fața serviciului sârboaicei, dar și al tenisului său agresiv. Radivojevic a făcut un meci excelent, chiar și ea fiind surprinsă în multe momente de ce reușește. Cu acest tenis avântat, agresiv și cu serviciul la ea, Lola s-a desprins la 4-2 și a avut inclusiv mingi de 5-2. Din acest moment încolo a fost rândul lui Jaq să sape adânc, să găsească soluții și să revină. Revenirea a fost una treptată, muncită și păstrandu-și calmul în momentele tensionate în care mingile de break s-au tot dus așa cum au venit. Jaq a revenit de la 2-4 la 5-4, dar Radivojevic nu a lăsat garda jos, a continuat să lupte.

În final, desprinderea a venit la 6-5, când sârboaica a cedat complet, iar asta i-a permis lui Jaq să pună stăpânire pe acel game și să câștige un meci greu, dificil, obținând o victorie bună, care readuce România în barajul de calificare al Grupei Mondială a BJK Cup.

Scorul final a fost de 4-0 pentru România, după ce fetele noastre au câștigat și meciul de dublu – unul care i-a dat ocazia lui Horia Tecău să îi ofere debutul în echipă Ancăi Todoni. Anca a făcut pereche cu Monica Niculescu, iar cele două au câștigat, 6-1, 7-6, cu Krunic/Kozarov.


View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi