România câștigă cu Peru, se califică la barajul pentru turneul final al Cupei Davis. Horia Tecău vrea să ajute echipa în barajul din 2022

Treizecizero | 28 noiembrie 2021

Va fi interesant de urmărit în ce feluri își va pune Horia în continuare amprenta asupra tenisului românesc, dar orice ar alege să facă de aici înainte – și poate face absolut orice își pune în gând – știm cu certitudine că nu ne putem aștepta la nimic mai prejos decât ce am văzut în anii lui de jucător activ. Adică la excelență.

Reducere generală de 40 la sută în Shop-ul 30-0 până duminică, 28 noiembrie!

Pentru a activa reducerea, folosește codul de voucher RECUNOSTINTA pe pagina de check-out.


Emoționant, cu o încărcătură aparte, meciul de dublu dintre România și Peru a început greu pentru ai noștri, dar s-a terminat conform speranțelor și așteptărilor: Horia Tecău și Marius Copil au trecut de Sergio Galdos / Arklon Huertas del Pino cu 4-6, 6-3, 6-2, într-un meci de o oră și 45 de minute, aducând astfel punctul al treilea, cel decisiv, echipei noastre. Într-un meci patru jucat ulterior, Adrian Boitan a debutat cu victorie în echipa României de Cupa Davis, învingându-l pe Jorge Panta, 6-4, 6-4.

Asta înseamnă că România câștigă cu Peru și se califică la meciul de baraj pentru turneul final al Grupei Mondiale a Cupei Davis din 2022, adică echivalentul a ce se joacă în aceste zile la Innsbruck, Torino și Madrid. Ca să ajungă acolo, România va trebui să câștige un meci de baraj, cu o adversară decisă în urma unei trageri la sorți.

Ultima oară când România a fost în Grupa Mondială se întâmpla în 2011, când am pierdut barajul cu Cehia de acasă, 0-5. De atunci, a urmat un lung șir de meciuri în Grupa 1 Mondială, ba chiar în Grupa a 2-a, șir încheiat cu această victorie.

Astăzi a fost însă, firește, despre Horia Tecău. Victoria cu Peru ar fi venit aproape inevitabil, dacă nu la dublu, atunci la simplu, cu Marius Copil favorit mare. Dar la ultima apariție oficială, firește că Horia își dorea o victorie. Pe care a obținut-o alături de Marius, în ciuda unui start mai greu, în care cei doi au părut un pic apăsați de miza emoțională aparte a acestui meci. E tare greu și să-ți închipui ce șiroi de emoții trebuie să fi înfruntat Horia în acele momente și în toată ziua, de altfel, cu atât mai mult să le și experimentezi. A fost suficient un game ezitant pentru ca peruanii să fugă neașteptat cu primul set, dar lucrurile aveau să se pună rapid în normal, cu Horia și Marius ridicându-și cu ușurință nivelul încă din startul setului secund. Din acel moment, cei doi au fost aproape intangibili pe propriul serviciu (100 la 100 procentaj pe primul în setul secund), dominând clar restul meciului.

A fost a 28-a întâlnire de Cupa Davis pe care Horia o joacă pentru România, pentru care a debutat în 2003; victoria de azi a fost cea cu numărul 19 în meciurile jucate la dublu.

Iar la final, după ce ultimul punct a fost tranșat pe serviciul lui, Horia a avut de luptat cu emoțiile, în aplauzele fanilor și a prietenilor din familia tenisului românesc, prezenți alături de el la acest moment special.

„Simt că am crescut într-o familie de la care am învățat și care m-a crescut de la 17 ani, de când am venit prima dată să joc la Cupa Davis”, a spus Horia, într-o declarație făcută pe teren.

„Mereu am încercat să ajung titular, să aduc puncte României, dar mai mult decât atât, să reprezint România. Pot spune, după o carieră lungă, că sunt împlinit că am realizat acest lucru.”

La conferința de presă, Horia a confirmat ce a spus și în declarația de pe teren, anunțând că plănuiește să ajute echipa în meciul de baraj de la anul.

Dar, afară de situația unei reveniri în circumstanțe speciale – dacă acesta a fost punctul final al unei cariere grozave, e încă o dată de remarcat felul în care Horia iese din tenis într-un moment în care este în continuare unul dintre jucătorii de dublu de elită ai tenisului mondial. Cu cifre excepționale într-o carieră întinsă pe două decenii, în care a câștigat aproape tot ce se putea câștiga, Horia setează sus ștacheta pentru cei care îi vor urma, atât din punct de vedere al rezultatelor de pe teren, cât, mai ales, a conduitei și profesionalismului său, on și off-court. În cuvintele Simonei Halep, prezentă alături de bunul ei prieten, “retragerea lui Horia e o pierdere pentru tenisul românesc și pentru cel mondial. E un model de profesionalism, de seriozitate. Un caracter extraordinar. A avut un vis și și l-a împlinit. Îl felicit din tot sufletul pentru ce a reușit”.

Va fi interesant de urmărit în ce feluri își va pune Horia în continuare amprenta asupra tenisului românesc, dar orice ar alege să facă de aici înainte – și poate face absolut orice își pune în gând – știm cu certitudine că nu ne putem aștepta la nimic mai prejos decât ce am văzut în anii lui de jucător activ. Adică la excelență.

Foto & reporting: Ramona Toderaș




Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi