Roma, tragerea la sorți. Revine zgura, revin Simona Halep, Rafa Nadal sau Stan Wawrinka

Treizecizero | 12 septembrie 2020

Părea puțin probabil, la un moment dat anul acesta, dar turneul de la Roma se joacă. Odată cu el, circuitul face o trecere promptă de la US Open la zgură, de la un Grand Slam la un turneu Masters/Premier.

Cu un calendar ultraaglomerat, consecință a modificărilor drastice din programul de turnee post-revenire, tenisul nu își permite nici măcar o secundă de respiro după finalul US Open. De altfel, înainte ca finalele de la New York să fi început, alte staruri din cele două circuite erau deja pe terenurile de la Foro Italico, pregătindu-se pentru startul turneului.

Roma se joacă, așadar, în pofida tuturor așteptărilor; e un scenariu care părea implauzibil în primăvară, ținând cont de situația de atunci din Italia. Dar până la urmă turneul italian s-a putut strecura și se va desfășura în această săptămână (fără spectatori), oarecum înghesuit între US Open și Roland Garros, dar profitând de faptul că Madrid, inițial programat tot între cele două slamuri, nu s-a mai putut desfășura. Asta înseamnă că jucătorii se pot concentra în totalitate pe Roma, singurul mare test înainte de Paris.

Roma înseamnă și revenirea oficială a unor nume pe care nu le-am mai văzut de ceva vreme. Jucătorii sunt, încă, în stagii diferite: unii au revenit imediat cu restartul circuitului, alții au făcut-o la US Open, alții revin abia acum. Iată cele mai interesante teme de discuție generate de tragerea la sorți de astăzi.

Simona Halep este favorită 1 pe tabloul feminin. Simona, care a ales să nu joace US Open, va fi la al doilea turneu post-restart, după ce l-a câștigat pe cel de la Praga. Simona este de două ori finalistă în capitala Italiei, Roma fiind unicul mare turneu pe zgură care îi lipsește din palmares. Simona are turul inaugural liber, și va debuta cu învingătoarea dintre Anastasija Sevastova și Jasmine Paolini.

https://twitter.com/SuperTennisTv/status/1304419427694321667?s=20

Pe partea ei de tablou, unul înțesat de jucătoare de calitate, sunt înghesuite câteva big-hittere, una dintre ele urmând să fie potențiala adversară în turul al treilea: Giorgi, Yastremska, Anisimova, Vekic. În sferturi, Simona s-ar putea vedea cu Rybakina sau Petra Martic. Pentru semifinale, grupul potențialelor adversare le include pe Sofia Kenin, Johanna Konta, Garbine Muguruza sau Sloane Stephens.

Lipsesc de la Roma, din varii motive, Ashleigh Barty, Bianca Andreescu, Naomi Osaka, Serena Williams, Petra Kvitova sau Aryna Sabalenka. De asemenea, absentează revelația US Open, Jennifer Brady. Revin, în schimb, nume ca Elina Svitolina, Kiki Bertens și Belinda Bencic – toate absente din Statele Unite. Victoria Azarenka e încă pe tablou, dar cum nu există bye-uri de performanță pentru semifinalistele US Open, ea ar trebui să joace în turul 1. De văzut dacă va alege să vină la Roma.

O singură româncă în calificări: Irina Begu a debutat cu dreptul, învingând-o prima oară în carieră pe Sara Errani, 6-1, 6-3. Irina o va întâlni duminică, pentru un loc pe tablou pe germanca Anna-Lena Friedsam (0-2 în h2h).

Potențiale optimi, conform capilor de serie: Halep – Vekic, Rybakina – Martic, Kenin – Kerber, Muguruza – Konta, Bertens – Vondrousova, Kontaveit – Svitolina, Bencic – Mertens, Riske – Pliskova.

Meciuri tari în turul 1: Venus Williams vs. Victoria Azarenka, Camila Giorgi vs. Dayana Yastremska, Donna Vekic vs. Amanda Anisimova, Sloane Stephens vs. Garbine Muguruza, Ons Jabeur – Coco Gauff.

Rafael Nadal revine în circuit, la unul dintre turneele sale la care a avut cel mai mare succes. Nadal are liber în primul tur și-l va întâlni pe Pablo Carreno Busta, semifinalist la US Open, la rându-i cu bye în primul tur.

Novak Djokovic se întoarce și el pe teren după controversa de la US Open; sârbul este cap de serie 1, și va debuta în turul al doilea fie cu italianul Caruso, fie cu un jucător venit din calificări.

Potențiale optimi la masculin, conform capilor de serie: Djokovic – Auger Aliassime, Monfils – Wawrinka, Berrettini – Garin, Goffin – Khachanov, Tsitsipas – Dimitrov, Fognini – Shapovalov, Schwartzman – Rublev, Nadal – Raonic.

Lipsesc de la Roma Dominic Thiem, Daniil Medvedev și Alexander Zverev. Revin, pe lângă Rafael Nadal, Stanislas Wawrinka (a jucat două turnee challenger la Praga, câștigându-l pe primul și retrăgându-se din al doilea) sau Gael Monfils.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi