Roma | Start lansat pentru românce la Roma, turneul în care revin starurile absente de la US Open. Tensiunea de la New York se mută pe zgură

Treizecizero | 15 septembrie 2020

Roma e primul turneu mare de zgură al anului cu tablouri atât la masculin, cât și la feminin. Cum situația de anul acesta e cu totul specială, turneul adună în același loc pentru prima oară de la restartul circuitului atât jucătorii prezenți la US Open, cât și pe cei care își fac acum reintrarea în circuit.

AI 40 la sută DISCOUNT ÎN 30-0 SHOP PÂNĂ VINERI SEARA, 18 septembrie, LA ORA 21:00. 

Ca să primești reducerea, FOLOSEȘTE CODUL DE VOUCHER: ROMA

Bucură-te de șosetele colorate sau de tricourile 30-0 cu această promoție pe termen scurt.

Plasează-ți comanda AICI.

Roma e primul turneu mare de zgură al anului cu tablouri atât la masculin, cât și la feminin. Cum contextul de anul acesta e cu totul special, turneul adună în același loc pentru prima oară de la restartul circuitului atât jucătorii prezenți la US Open, cât și pe cei care își fac acum reintrarea în circuit.



– Trei victorii din trei pentru românce pe tablourile principale;
– Simona: „Fără regrete” pentru absența de la USO
– Djokovic: „Nu pot să garantez că un asemenea episod nu se va mai întâmpla niciodată. Nu știu. Cu siguranță voi face tot ce pot să nu se mai întâmple.”
– Nadal, primul meci din februarie
– Dinamica pe cele două tablouri de simplu de la Roma
– Thiem revine pe teren la Roland Garros.

Irina. Revenită pe zgură după US Open, Irina Begu dă semne că mai are surprize plăcute de oferit în acest sezon. După semifinala excelentă de la Praga, Irina a trecut rapid de calificările de la Roma, iar azi a învins-o, pe terenul central, pe italianca Elisabeta Cocciaretto, în primul tur de pe tabloul principal, 6-2, 6-2. S-ar fi anunțat un meci incomod – Cocciaretto, beneficiara unui wild-card, a jucat bine pe zgură recent, ajungând în finala turneului challenger de la Praga, acea competiție cu 128 de jucătoare la start. Dar Irina și-a făcut meciul ușor, prin același tenis foarte compact și eficient pe zgură pe care l-am văzut la ea și în turneul din Cehia; poate chiar mai bun ca acolo. Remarcabil e că Irina a pierdut doar 10 game-uri până acum în cele trei meciuri, asta în condițiile în care avea un h2h dezavantajos cu cele două adversare învinse în calificări (0-5 per total cu Errani și Friedsam).

Pentru Irina urmează acum un test mult mai greu, dar va fi interesant să o vedem duelându-se cu Johanna Konta, favorita 7. Britanica a făcut finală anul trecut la Roma, apoi a dus acea formă și la Roland Garros, unde s-a oprit în semifinale. Irina are, la rându-i, un rezultat foarte bun în cont la Roma, semifinala din 2016.  

Victorii la dublu. Veștile bune au venit încă de dimineață, când Raluca Olaru a adus prima victorie românească pe tablourile principale de la Roma. Ea și partenera ei din această săptămână, Anna-Lena Friedsam (învinsa din calificări a Irinei), le-au eliminat pe favoritele 8, Kenin/Mattek-Sands, 6-1, 6-4. Raluca și Anna-Lena au salvat 10 din cele 11 mingi de break înfruntate și au revenit de la 2-4 în setul al doilea, în drum spre optimile de finală (vs Kato/Santamaria).

Mai apoi, un succes chiar și mai clar a fost reușit de Simona Halep și Monica Niculescu, care au refăcut această formulă pentru prima oară de la meciul dramatic din Fed Cup cu Franța, din primăvara trecută. Fetele le-au învins, 6-0, 6-1, pe ucrainencele Svitolina/Yastremska.

Avantaje și dezavantaje. Simona debutează miercuri pe tabloul de simplu, unde e principala favorită, întâlnind-o prima dată în carieră pe italianca Jasmine Paolini (al doilea meci pe Pietrangeli). Întrebată la All Access Hour dacă decizia de a sări peste US Open și a se pregăti pe zgură îi oferă un avantaj, Simona a spus: „Da și nu. Pentru că da, am avut ocazia să mă pregătesc exclusiv pe zgură, dar pe de altă parte nu am avut meciuri oficiale. Fiecare perspectivă are câte un avantaj, dacă știm să profităm de el”.

Spuneam și în alte articole că jucătorii și jucătoarele sunt în locuri diferite cu pregătirea în acest moment. Un grup a stat în Europa și a jucat deja meciuri, alt grup a fost în SUA, unde a bifat două sau chiar trei turnee; iar alt grup abia acum revine în circuit (și, cum am văzut ieri în cazul Juliei Goerges, care a luat un singur game cu Danka Kovinic, această revenire nu e ușoară). Roma este turneul în care toate aceste grupuri de sportivi sunt din nou împreună pe același tablou, și va fi interesant de văzut la ce nivel e fiecare în parte.

De aceeași părere cu Simona este Sofia Kenin, una dintre jucătoarele care au jucat US Open. „Da, fetele care au stat în Europa poate sunt un pic mai bine pregătite, dar și noi avem un pic de avantaj pentru că am avut meciuri, am concurat. E câte puțin din fiecare. La urma urmelor, nu contează cu adevărat ce se întâmplă la antrenamente, ci ce se întâmplă în meciuri. Eu m-am simțit excelent înainte de Cincy, și am crezut că o să am un turneu bun, apoi n-am jucat deloc grozav”.

Din categoria celor care abia acum revin în circuit, Elina Svitolina a spus că decizia de a se pregăti pentru RG a contat mult în alegerea de a sări peste USO: „M-am antrenat o lună și jumătate pe zgură, iar asta îmi dă o șansă să joc bine la Roma și la Paris”, spune Elina, care înainte de pauză nu avusese deloc un start de sezon grozav.

În fine, Karolina Pliskova spune că meciurile sunt cele care contează: „Indiferent cât de bine m-aș simți la antrenamente, pentru mine poate fi ciudat să n-am multe meciuri și turnee în picioare. Trebuie să arăți în meciuri că funcționează ce faci la antrenamente, cred că toată lumea încearcă să obțină acest lucru acum”.

Dinamica pe tabloul feminin. În contextul acestui tablou atât de amestecat, primele două zile par să arate că jucătoarele care abia acum revin în circuit sau sunt la prima apariție pe zgură resimt șocul. Goerges (învinsă de Kovinic), Ostapenko (învinsă de Linette), Kerber (învinsă de Siniakova) sunt exemple. Svitolina (vs Pavlyuchenkova), Bencic (vs Kovinic) și Bertens (vs Hercog) vor afla mâine unde e nivelul lor. Tot mâine va fi interesant de văzut cum se va descurca Victoria Azarenka, care la patru zile de la finala US Open, schimbă continentele și suprafața și o întâlnește pe Venus Williams la Roma.

O jucătoare care e la extrema opusă și a jucat foarte mult deja este Elise Mertens, care, cu calificarea în turul 2 la Roma (a trecut de Hsieh), a ajuns la a 13-a victorie de când s-a reluat circuitul. Mertens a reușit finală la Praga și sferturi de finală la US Open.

Altă jucătoare care a jucat mult (și bine)? Anett Kontaveit, care, după victoria cu Caroline Garcia, a ajuns la 11-2 post-reluare.

Simona: „Fără regrete” pentru US Open. Din declarațiile Simonei, de la prima conferință de presă de la Roma:

„Sigur că sunt tristă că n-am jucat, dar simt că decizia mea a fost grozavă din considerente de sănătate și mă simt relaxată pentru asta.”

„Întotdeauna m-am simțit în largul meu și fericită pe zgură, iar acum am avut patru sau cinci luni jucând doar pe zgură, e ceva cu care nu sunt obișnuită. La Roma mă simt bine și sunt gata să joc, e un turneu pe care-l iubesc. Iubesc și French Open, așa că sper că voi putea să joc la nivelul cel mai bun și să câștig niște meciuri”.

Despre Djokovic la USO: „Trebuie să fim atenți, pentru că sunt oameni în jurul nostru și nu trebuie să reacționăm atât de rău în timpul meciurilor, e doar un meci de tenis. Dar episodul nu a fost plăcut pentru nimeni”

Djokovic: „Ce s-a întâmplat n-a venit din senin”. Dacă la US Open nu a rămas la conferința de presă de după descalificarea din meciul cu Carreno-Busta, Novak Djokovic a luat parte la Roma la prima întâlnire cu jurnaliștii după acel episod. Prima lui reacție, afară de postarea din Social Media, a fost: „Lucrez pe planurile mental și emoțional la fel de tare precum lucrez pe plan fizic. Încerc să fiu cea mai bună versiune a mea pe teren. Înțeleg și accept că am unele ieșiri, e parte din personalitatea și tiparul de jucător care am fost mereu. Am avut suișuri și coborâșuri în carieră, mi-am controlat emoțiile mai mult sau mai puțin. Dar pe teren ești singur, e multă intensitate, multă presiune, sunt lucruri cu care trebuie să te descurci. Nu pot să garantez că un asemenea episod nu se va mai întâmpla niciodată. Nu știu. Cu siguranță voi face tot ce pot să nu se mai întâmple. Dar orice e posibil în viață, pe bune. O să diger ce s-a întâmplat, pe cât de profund e posibil, ca pe o lecție mare. M-am gândit mult la asta, am analizat, am discutat cu echipa. E unul din acele lucruri care, din nefericire, se întâmplă. Nu poți decât să mergi înainte și să iei lecțiile, pentru ca data viitoare să fii mai bun”.

„Ea (n.r. arbitrul de linie) nu a meritat sub nicio formă ce i s-a întâmplat. E voluntar, nu făcea decât să-și facă treaba. Iubește tenisul și, din ce am înțeles, e parte din echipa de arbitri de linie de mulți ani”, a spus Djokovic, care a admis că descărcarea care i-a atras descalificarea nu a venit „din senin”, referință la episoadele anterioare în care a mai avut ieșiri pe teren, dar n-a avut același ghinion ca la NY și a evitat o descalificare. Novak a completat, adăugând că nu crede că va fi afectat în perioada imediat următoare.

Novak va căuta să reia șirul victoriilor și să facă uitat acel episod pe teren, însă spune că, în perspectiva Roland Garros, Nadal e avantajat. „Rafa a decis să stea pe zgură și se pregătească și sigur asta îi dă un avantaj. Chiar dacă nu s-a pregătit prea mult, tot e favoritul principal la RG și la orice turneu pe zgură, pentru că e Rafa. Când joci pe această suprafață, el este obstacolul suprem”.

Rafa, primul meci din februarie. În acest sezon, Rafa are în cont sfertul de finală de la Australian Open și, mai apoi, titlul de la Acapulco, când a câștigat finala cu Taylor Fritz. Întreruperea provocată de pandemie l-a afectat pe spaniol, care a spus în mai multe ocazii că tenisul nu mai poate fi principala sa preocupare în astfel de timpuri. Artizan al unei campanii masive de strângeri de fonduri în Spania, Nadal va reintra în circuit miercuri, într-un meci cu Pablo Carreno Busta, pe care l-a învins de cinci ori din cinci meciuri până acum, pierzând un singur set. Pablo vine la Roma după ce a jucat, acum câteva zile, semifinala US Open, pierdută de la 2-0 la seturi cu Sasha Zverev. „Sunt bucuros să revin în competiție, fără mari așteptări. E evident că, pentru a te simți la 100 la 100, ai nevoie de meciuri. Dar sunt aici”, a spus Nadal, citat de NY Times.

Ce se întâmplă pe tabloul masculin. De notat prima victorie după un an a lui Kei Nishikori, absent de la US Open după un test pozitiv de coronavirus; japonezul a trecut de Ramos-Vinolas. Kei va avea însă, cel mai probabil, un test greu în turul al doilea, cu Stan Wawrinka – la rându-i, revine în circuit în această săptămână, după ce a ratat USO – sau Lorenzo Musetti.

Grupul sfert-finaliștilor US Open care au jucat deja la Roma nu s-a descurcat deloc rău, trei dintre ei făcând repede tranziția și învingând jucători buni de zgură. Andrey Rublev a câștigat azi cu Bagnis, Borna Coric l-a învins ieri pe Garin, iar Denis Shapovalov a fost impresionant de eficient cu Guido Pella. Doar Alex De Minaur a pierdut, învins de germanul Koepfer în tiebreak-ul decisivului, după ce a ratat o minge de meci și a condus detașat în mai multe rânduri.

Ce face Thiem. Între timp, campionul US Open, Dominic Thiem, s-a întors în Austria și nu va mai juca niciun meci până la Roland Garros. Thiem sare astfel dintr-un Slam în altul, însă dacă de obicei această tranziție e dificilă pentru că e făcută de campionii Roland Garros, care-și iau pauză până la Wimbledon, în cazul lui e mai ușor. „Pentru Dominic, să treacă de pe orice suprafață pe zgură, aș zice că îi ia o jumătate de oră. E atât de obișnuit cu zgura”, spune Gunter Bresnik, fostul antrenor al lui Thiem, într-un interviu pentru NY Times.

Dominic a spus azi că nu resimte dureri după finala de la US Open, că problema la Ahile este una minoră și că va fi bine fizic până la ora Roland Garros. „Acum însă e important să digerez ce s-a întâmplat la New York din punct de vedere mental, emoțional”, spune Thiem. „E o realizare imensă pentru mine, mai mare decât orice altceva am realizat pe teren în cariera mea, așa că nu-s încă sigur cum să gestionez asta. Dar după ce vor trece câteva zile, voi vedea cum mă simt”.

Roma pe Twitter

https://twitter.com/doublefault28/status/1305520067908644864?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1305919424021647360?s=20
https://twitter.com/AnnaK_4ever/status/1305903507501916160?s=20
https://twitter.com/AnnaK_4ever/status/1305908178580889604?s=20
https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/1305908123245465600?s=20


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi