Rafa și Nole, fericiți, înapoi în “paradis”. Ține pasul Federer la un turneu pe care nu l-a câștigat niciodată?

Adrian Țoca | 15 mai 2012

Rafa și Nole, fericiți, înapoi în “paradis”. Ține pasul Federer la un turneu pe care nu l-a câștigat niciodată?

După toată agitația de săptămâna trecută, cu Madrid și zgura albastră, cu amenințările de boicot ale lui Nadal și Djokovic, dar și cu înfrângerile acestora, cu triumful lui Federer și cu promisiunile lui Țiriac că va îmbunătăți suprafața, dar nu va renunța la culoarea ei, ne mutăm spre un turneu ceva mai liniștit, cel puțin în teorie. Mastersul de la Roma se dispută în condiții mult mai apropiate de ce vom vedea la Roland Garros, nu peste multă vreme. 

Revenirea pe zgura roșie a fost salutată cu căldură de cei doi “răzvrătiți”, bucuroși de întoarcerea la normal. Novak chiar a catalogat momentul dreptul unul rupt din paradis: “Mă simt grozav. După zgura albastră, această zgură parcă ar fi paradisul”. Dincolo de aceste ultime referiri la săptămâna anterioară, Nadal făcând chiar eforturi disperate pentru a fenta și scăpa de întrebările referitoare la Madrid, rămâne de văzut în ce fel se vor readapta jucătorii la noile condiții. Și dacă Nadal și Djokovic au mai jucat pe zgură roșie relativ recent, pentru Federer, singura apariție a fost acel meci de Cupa Davis complet ratat, pe zgură indoor, o suprafață catalogată ulterior de specialiști drept una dintre cele mai prost pregătite din ultimii ani.

Federer intră la Roma din noua calitate de număr 2, pe care va încerca să și-o păstreze și după turneu și, automat, să intre la Paris în calitate de cap de serie 2. “Marii campioni se adaptează la orice”, s-a spus săptămâna trecută, aluzie la ușurința cu care elvețianul a depășit defectele zgurei albastre, așa că rămâne de văzut în ce fel o va face el și la Roma, mai cu seamă că e un turneu la care, tradițional, Federer nu are niște rezultate nemaipomenite.

Asta dacă Federer va juca, până la urmă, la Roma, pentru că el încă nu se hotărâse, până la ora acestor rânduri, dacă va intra sau nu pe teren. 

Altfel, turneul de la Roma înseamnă și o scădere semnificativă la nivelul premiilor. De la cele peste 13 milioane de euro de la Madrid, competiția italiană “abia” trece de 5 milioane, o diferență mai mult decât consistentă în favoarea Madridului, bani care, vorba lui Țiriac, “nu vin de la Maica Tereza”. 

Campion la zi este Novak Djokovic (apropo de asta, Nadal a provocat râsete la conferință când l-a contrazis pe un ziarist care începuse o introducere pompoasă despre finala de anul trecut: “Ați avut un meci nemaipomenit…” / “Poate pentru el!”, a răspuns Rafa /”Totuși, a fost un meci grozav…”, a încercat ziaristul să păstreze linia. “6-4, 6-4. Nu e nimic grozav în asta”, a încheiat Nadal). 

Așteptați-vă de la Djokovic și Nadal să joace cu o motivație suplimentară la Roma, tocmai pentru a-și susține punctele de vedere exprimate atât de …elocvent la Madrid.

Hai să vedem cele două jumătăți:

Jumătatea lui Novak Djokovic

Sârbul, favorit 1, va încerca să-și păstreze unul dintre Mastersurile cucerite anul trecut, după cele pierdute deja la Indian Wells și Madrid. Primele două meciuri ar trebui să-l aducă în cea mai bună formă pe Nole. Întâi îi apare în drum Bernard Tomic, cu care a mai avut un meci interesant la Wimbledon, anul trecut. Apoi, învingătorul dintre Stepanek și Monaco. Ultimul ar putea fi un adversar redutabil, în condițiile în care s-a recuperat complet după accidentarea pe care a suferit-o la Monte Carlo. 

Calculul hârtiei îi aduce primul adversar redutabil lui Djokovic în sferturi, când unul dintre Juan Martin Del Potro și Jo Wilfried Tsonga ar trebui să-i ofere o rezistență serioasă liderului mondial. Dacă va trece și de acest obstacol, Nole ar putea ajunge într-un meci de vis cu Federer.

Elvețianul are, poate pentru prima dată în Mastersurile de anul acesta, un draw mult mai ușor decât al principalilor săi rivali. După un prim meci cu Carlos Berlocq, Federer s-ar putea confrunta apoi fie cu Monfils, fie cu Ferrero. În sferturi, ar putea reîntâlni un adversar recent. Fie John Isner, învinsul din finala de la IW, fie Janko Tipsarevic, de care a trecut săptămâna trecută, în semifinale la Madrid.

Jumătatea lui Rafa Nadal

Deși, între timp, ajuns pe 3, Rafa e cap de serie 2 întrucât tabloul a fost alcătuit pe baza clasamentului aflat în vigoare săptămâna trecută. Primul adversar este un jucător care l-a învins pe spaniol la ultima întâlnire directă; este vorba de Florian Mayer, însă neamțul nu mai e în forma de anul trecut. Poate că i-ar fi fost mai greu lui Rafa cu Milos Raonic, dar canadianul a cedat, în turul 1, la Mayer.

După un meci, în turul 3, cu învingătorul dintre Fognini și Granollers, pentru Nadal ar putea urma unul dintre jucătorii care au un sezon excelent, cehul Tomas Berdych, semifinalist pe zgură la Monte Carlo și finalist la Madrid. Dacă nu va fi Berdych, atunci va fi conaționalul Almagro. În fine, în semifinale, la Rafa ar putea ajunge fie Andy Murray, fie David Ferrer, fie, eventual, Gilles Simon.

Facts: 

– Rafa Nadal a câștigat de cinci ori turneul, de fiecare dată contra unor adversari diferiți: Coria, Federer, Gonzalez, Djokovic și Ferrer

– Roger Federer nu a câștigat niciodată la Roma, ajungând de două ori în finală, în 2003 și 2006.

– Jucătorii din Top 4 au câștigat ultimele 13 Masters-uri și 19 din ultimele 20. Singura excepție: Soderling, în 2010, suedezul era atunci pe 5;

– Federer și Nadal nu s-au mai întâlnit la Roma din 2006, când au disputat un meci absolut fantastic: 6-7(0) 7-6(5) 6-4 2-6 7-6(5) pentru Nadal.

– Scenariile în care Federer și-ar putea păstra locul 2 și după Roma: cel mai sigur este să câștige turneul. Dacă nu, are nevoie să ajungă măcar în semifinale, iar altcineva decât Nadal să triumfe în finală.

– Dacă Rafa câștigă Roma, el va reveni pe locul 2 indiferent de ce rezultat va înregistra Federer.

Bonus: Imaginea zilei

Novak Djokovic, la revenirea la Roma

Federer, asaltat de fani

Rafa Nadal, la o acțiune dedicată copiilor

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi