Roma | Irina Begu pierde cu o foarte inspirată Johanna Konta

Radu Marina | 17 septembrie 2020

Irina Begu e învinsă de Johanna Konta, se oprește în turul doi la Roma. Dar rezultatul șocant al zilei a venit din altă parte: Azarenka – Kenin 6-0, 6-0.

AI 40 la sută DISCOUNT ÎN 30-0 SHOP PÂNĂ VINERI SEARA, 18 septembrie, LA ORA 21:00. 

Ca să primești reducerea, FOLOSEȘTE CODUL DE VOUCHER: ROMA

Bucură-te de șosetele colorate sau de tricourile 30-0 cu această promoție pe termen scurt.

Plasează-ți comanda AICI.


După trei victorii consecutive în minimum de seturi, două în calificări, una pe tabloul principal, Irina Begu se vede învinsă la Roma în turul doi în două seturi 6-0, 6-4, de Johanna Konta (favorita 7), aflată la primul ei meci oficial pe zgură. 

Pentru Konta, evoluția dominantă și fără cusur de astăzi a confirmat faptul că rezultatele remarcabile înregistrate anul trecut pe zgură, când a jucat finale la Rabat și Roma, dar și semifinale la Roland Garros, n-au fost întâmplătoare. În timp ce pentru Irina, stilul avântat și foarte agresiv propus de o oponentă se dovedește, în continuare, o problemă greu de rezolvat. Chiar și pe zgură, suprafața ei favorită, chiar și după trei meciuri jucate impecabil, în care n-a cedat mai mult de trei game-uri pe set. 

Stilul agresiv, cu lovituri foarte rapide și plate a fost dintotdeauna o problemă pentru Irina. Am văzut asta recent, la US Open, cu Petra Kvitova. Și am primit încă o dovadă astăzi: când nu este lăsată să joace și e sufocată cu lovituri tari și foarte tari, jocul ei nu mai funcționează la capacitate maximă. De fapt, nu mai este lăsat să funcționeze la capacitate maximă. Iar când pe lângă un astfel de match-up se adaugă și o adversară aflată în zonă, cum a fost vreme îndelungată Konta azi, multe lucruri nu sunt de făcut. Accepți, încerci să găsești o cale să o incomodezi, te agăți și speri că va veni un moment în care poți inversa cursul meciului. 

Irina Begu le-a încercat pe toate, dar n-a putut schimba direcția meciului. Ca să înțelegem nivelul la care a jucat Konta, e suficient de subliniat faptul că abia la 4-1 în setul doi (dublu break), Konta a legat trei erori neforțate, adică atâtea câte a avut în primul set. 

În primul set, jocul lui Jo a fost atât de precis, clar și ordonat încât Irina n-a avut timp de nimic. N-a avut timp să greșească, să-și pregătească loviturile, să-și facă jocul sau chiar să încerce să forțeze în vreun fel lucrurile. A jucat cât i-a permis adversara – iar spre ghinionul ei, Konta n-a ridicat piciorul de pe accelerație în aproape niciun moment. N-a lăsat-o să respire, a jucat fără cusur începând de la serviciu și până la jocul din teren, încheind setul cu doar trei erori neforțate. 

Setul a curs repede – s-a încheiat după 25 de minute de joc – dar nu pentru că Irina a jucat neapărat slab. Tenisul Irinei a fost acolo, dar nu a fost lăsată să-l pună în valoare. Loviturile Johannei au fost mereu rapide, mereu lungi, mereu aspre și de cele mai multe ori precise; n-a făcut nimic greșit, de la prima și până la ultima minge a primului set. Iar când asta se întâmplă și adversara e urcată pe un asemenea val de încredere și totul îi iese, poți doar aștepta ca transa adversarei tale să treacă. 

O transă care s-a mai potolit treptat, dar intensitatea și luciditatea au fost tot acolo. Jo Konta a jucat la fel de bine și la fel de curat și în setul doi; a mai avut și scăpări, nu s-a mai putut baza la fel de bine pe serviciu, a mai trădat-o și reverul, iar asta i-a permis Irinei să adune câteva puncte importante – dar nu suficiente și nici cât să poate schimba în vreun fel deznodământul partidei. 

După câteva meciuri bune jucate pe zgură, la revenirea în Europa, Irina se pregătește acum de Roland Garros, acolo unde va fi prezentă pe tabloul principal. Va ajunge la Paris cu câteva meciuri în picioare, cu destulă încredere și cu un moral suficient de bun pentru ultimul Grand Slam al anului 2020. 

Azarenka nu se oprește

Nu de alta, dar se întâmplă și altora să dea peste un adversar în fața căruia nu e nimic de făcut. Sofia Kenin, campioană la Australian Open, a suferit o înfrângere usturătoare, în ceea ce a fost unul dintre evenimentele notabile ale acestor zile de la Roma. Kenin a fost învinsă de Victoria Azarenka cu 6-0, 6-0, un scor greu de crezut. Azarenka e venită după o schimbare de continent și una de suprafețe în contextul în care a jucat finala US Open sâmbătă, iar ieri a jucat cu Venus un meci strâns. Bielorusa a făcut doar 4 erori neforțate în tot meciul.

În alte meciuri interesante, Garbine Muguruza a învins-o în trei seturi pe Coco Gauff, și o va întâlni acum pe Johanna Konta, în vreme ce Kiki Bertens a pierdut la revenirea în circuit după șapte luni de pauză, eliminată de Polona Hercog. Au mai ieșit, dintre jucătoarele cu aspirații, Anett Kontaveit (scoasă de Kuznetsova) și Petra Martic (învinsă pentru al doilea turneu consecutiv de Yulia Putintseva).

Pe tabloul masculin, polonezul Hurkacz a câștigat duelul tinerilor cu Andrey Rublev, iar foarte promițătorul italian Lorenzo Musetti a confirmat eliminarea lui Stan Wawrinka scoțând un alt jucător cu rezultate bune de-a lungul anilor la Roma, Kei Nishikori. Sunt, de altfel, primele două victorii pe tablourile ATP ale carierei lui Musetti, un jucător de 18 ani cu un potențial mare.

Și aici, revenirile după o lungă absență se dovedesc dificile: după ce a avut un start de sezon remarcabil, Gael Monfils a pierdut, la primul meci după întoarcerea în circuit, învins de germanul Koepfer.

Ziua pe Twitter

https://twitter.com/QuentinMoynet/status/1306628730626998274
https://twitter.com/TennisTV/status/1306699904488820738?s=20
https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/1306699566650216454?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1306694203158732800?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1306688204238659592?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1306683943903690752?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1306679003726651397?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1306700929450872839?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi