Roland Garros, ziua a doua: concluzii din meciuri cu ADN identic, dar rezultate diferite

Camelia Butuligă | 30 mai 2018

În realitate, lecția nr 1 a tenisului e că poți lua bătaie de la oricine: voi știți cât de bun trebuie să fii ca să fii ”jucător de pluton”?

Roland Garros este oferit de

(Corespondență din Paris)

– În fine, să vorbim despre ce s-a jucat azi. Trei românce, trei meciuri decise trei seturi după un prim set câștigat. Două din ele s-au terminat cu victorii, unul cu înfrângere. Aveți deja cronicile (aici, aici, aici), doar vreau să punctez ce frumos a jucat Sorana până în tiebreakul setului doi. Însă cu linia de finiș în față, a început să forțeze și să greșească, renunțând la construcția răbdătoare cu care o scosese pe Gavrilova din dispozitiv până atunci.

Un meci de tenis este o bestie pe cât de frumoasă pe atât de alunecoasă – iar scorul său reflectă trăirile interioare la fel de prompt ca un seismograf. Jocul Soranei mi se pare că are potențial de a deveni cu adevărat mare atâta timp cât este strunit – ca niște armăsari pe care vizitiul trebuie să-i țină în frâu ca să nu răstoarne căruța. Sunt jucători care când cad pradă emoțiilor devin prea pasivi sau prea agresivi – în fond, nu contează care, cuvântul cheie aici e ”prea”. Cel mai greu în tenis, ca și în viață, e să rămâi pe mijlocul drumului.

– Pe Chatrier, Rafa l-a dovedit pe Bolelli în trei seturi, deși ultimul a avut nevoie de tiebreak. Am aruncat un ochi aseară la meci, așa ca să iau pulsul arenei și al lui Rafa. Arena bâzâia de energie – trebuie să vă puneți pe listă să vedeți măcar o dată în viața voastră de fani un meci pe Chatrier.

Este un stadion care reușește să pară uriaș și intim în același timp. De la balconul presei, situat la jumătatea tribunei pe verticală, vezi clar chelia lui Ion Țiriac, aflat la datorie în loja sa de jos, lângă teren, iar când îți ridici privirea, spectatorii de la etajul superior par undeva în înaltul cerului, deși le vezi clar detaliile trenciurilor. Totul e deopotrivă de apropiat și depărtat. Meciul, deși Rafa a câștigat (normal), mi-a adus aminte că jocul spaniolului rămâne vulnerabil la lovituri puternice. Bolelli este un heavy-hitter, dar nu unul destul de constant sau tupeist cât să clatine fortăreața Nadal. Dar ce jucător are profilul ăsta pe tablou în 2018?

https://twitter.com/rolandgarros/status/1001506622613676033

– Serena a revenit și ea pe Chatrier și a câștigat contra celeilalte Pliskove. Mă fascinează diferența de valoare dintre cele două gemene identice. Iată două ființe care au același ADN, au avut parte de aceleași condiții de viață și antrenament și cu toate astea, una e top 5 și finalistă de Slam, iar cealaltă se învârte în zona inferioară a Top 100. Doar uitându-mă la meciurile lor, diferențele cele mai vizibile mi se par deplasarea și încrederea. Kristyna nu are destul joc ca să pună probleme nici măcar unei Serena la 50% din potențial, căci pe aici se situează nivelul americancei acum: e în urcare, dar departe de a fi o amenințare.

Întrebată dacă a a venit să câștige titlul la Paris, Serena a învârtit-o în stilu-i caracteristic, până ne-a amețit. A spus că a venit să concureze și speră să ajungă cât se poate de departe, dar referitor la titlu, ”știm cu toții răspunsul în adâncul sufletului”. Adică, o fi ea GOAT (confirmată de omologul său GOAT în ATP), dar nu e totuși ruptă de realitate. Doar acel echipament pare luat din filmele cu supereroi.

 

– Shapovalov a devenit un fel de favorit al organizatorilor, care îl programează doar pe show courts. Iată ultimele sale șase meciuri: .

Nu zic, Shapo joacă foarte frumos, dar era meciul său cu… Millman de Lenglen, iar Muguruza – Kuznetsova de Court 1? Tot pe Lenglen, Sharapova și Garcia au trecut, deși în maniere diametral opuse. Maria s-a chinuit ceva cu olandeza Hogenkamp, pe când Garcia nu a pierdut decât un game cu chinezoaica Duan. Allez, ura și la gară, vorba colegului Codruț.

Cei ce-au avut bilete pe Court 1 au zis merci beaucoup: Garbine și Sveta s-au duelat strâns, dar Garbi a avut mai mult aplomb, remarcându-se prin urcările dese și eficiente la fileu. Se aude prin târg că nu e de dorit să joci cu ea zilele astea. Ce se întâmplă pe zgură – după ce fetele care dau tare au avut atâta succes anul ăsta, acum avem urcările la fileu ca tactică? Păi și pe iarbă ce mai facem? Meciul următor a fost și la fel de dinamită – Cibulkova contra Goerges, The Pocket Rocket contra The… Rocket. Timp de două seturi s-a jucat pe rupte, dar din păcate Domi a avut o problemă la spate și în decisiv n-a mai putut face mare lucru.

– Jack Sock a ieșit din primul tur la Jurgen Zopp, un estonian cu o mână de victorii pe tablourile ATP. Sock a pierdut meciul, dar a pierdut mai cu seamă, vorba francezilor, o ocazie minunată de a tăcea din gură. Americanul a intrat în niște dispute cu arbitra meciului, încununate cu replica: ”Sunt jucător de tenis, fac ce vreau. Tu ești aici datorită mie.” La conferința de presă, Sock a fost întrebat dacă regretă izbucnirea de pe teren și a spus că n-ar fi avut nimic de comentat ”dacă arbitra își făcea meseria ca lumea.” Cum Twitterul nu iartă nimic, iată un răspuns al unui trecător, destul de pertinent, aș zice.

https://twitter.com/TheBoiledEgg/status/1001524913499525120

– Elise Mertens – Varvara Lepchenko a fost un meci întrerupt ieri în decisiv după două seturi cu tiebreak și la care am fost și eu în tribune primul set. Pe hârtie, meciul ăsta putea să pară un NID: Mertens e favorită 16, Lepchenko are 32 de ani și e pe locul 92. În realitate, lecția nr 1 a tenisului e că poți lua bătaie de la oricine: voi știți cât de bun trebuie să fii ca să fii ”jucător de pluton”?

Lepchenko, susținută doar de antrenorul ei, a trecut-o prin toate chinurile pe Mertens, susținută de 80% din spectatori, care erau belgieni. De fiecare dată când era condusă, americanca de origine uzbekă ataca fără greș: lovea mai tare și era peste fileu la cea mai mică clipire. Mertens a trebuit să alerge să-i iasă sufletul, sa apere și să stea în niște schimburi lungi cât o zi de post și să riște serios cu loviturile ei plate versus spinul lui Lepchenko.

Altă lecție a tenisului: un meci ”neremarcabil” la prima vedere are potențial de mic clasic de primele tururi. Îmi pare bine că m-am lăsat dusă pe sus la un meci pe care nu aș fi ales în veci să-l văd pe Eurosport Player. Avantajele de a umbla gură-cască și de a lăsa pe alții să decidă pentru tine nu trebuie subestimate.

Epilog: azi, la reluare, Lepchenko n-a mai apucat să zică nici ”pâs”, căci Mertens a executat-o scurt cu 6-0. Altă zi, cu totul altă poveste. Ultima lecție pe ziua de azi: Termină meciul când îl ai în mână, altfel te termină el pe tine.

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).

Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi