Roland Garros, ziua 1, Daily Recap: Kerber e eliminată, Nicolas Mahut e eroul zilei, Muguruza și Dimitrov trăiesc periculos

Radu Marina | 26 mai 2019

Eroul zilei are 37 de ani, dar nu e cine cel la care ne-am gândi, ci Nicolas Mahut.

Anul trecut îi învingea pe Copil, Carreno Busta, Goffin sau Djokovic. Azi, Marco Cecchinato a pierdut în primul tur, întors de la 2-0 la seturi de veteranul francez.

Roland Garros este oferit de

La Daily Recap îți spunem seara, în timp util, tot ce trebuie să știi despre ziua pe cale să se termine la Roland Garros.

Subiectul zilei la feminin: Kerber, primul nume important out

No Career Slam. La debutul ei la Roland Garros, Anastasia Potapova, în vârstă de 18 ani, obține prima victorie vs Top 10, după 6-4, 6-2 în fața favoritei 5, Angelique Kerber. Sfert-finalistă anul trecut, Kerber își continuă relația nefastă cu zgura de la Paris, singurul turneu de Grand Slam care încă îi mai lipsește.

De ce nu funcționează. Urmărindu-i puțin antrenamentele de la nivelul terenului, poți înțelege și mai bine de ce jocul lui Angie nu-i deloc eficient pe această suprafață. Loviturile ei nu au profunzimea pe care o vedem pe hard sau chiar iarbă – majoritatea aterizează aproape de careul de serviciu, fără viteză, putând fi cu ușurință atacate. A doua chestiune e deplasarea; deși e una dintre cele mai bune din circuitul WTA, nu e ajustată pentru zgură. Angie doar răspunde atunci când e alergată.

Pe zgură trebuie să creezi. Al treilea aspect e legat tot de suprafață. Zgura nefiind o suprafață rapidă, care să încurajeze neapărat tenisul agresiv, Kerber nu are cu ce să se alimenteze. Pe alte suprafețe, se folosește de forța venită dinspre adversară – pe zgură în schimb, trebuie să creeze sau să-și asume și mai multe riscuri, lucruri care nu-i vin tocmai confortabil unei jucătoare al cărui joc are la bază o defensivă remarcabilă.

Fizic nu era bine. Mai adăugăm la astea starea fizică incertă, problemele ei pentru mingile încărcate cu top-spin – atât de des întâlnite pe zgură – pe care trebuie să le lovească de la nivelul umărului (cea mai mare dificultate pentru ea, indiferent de suprafață), plus o adversară periculoasă, care n-a slăbit ritmul o secundă, și obținem o înfrângere ușor previzibilă – a șasea ei eliminare în primul tur la Paris, din 13 participări.

Best of the rest pe tabloul feminin

Prima în turul doi. Petra Martic a fost prima jucătoare care a mers în turul doi, după victoria categorică, 6-1, 6-2, obținută în fața tunisiencei Ons Jabeur. Cap de serie 31, croata a bifat a 13-a victorie pe zgură în 2019 și e de urmărit în continuare, fiind capabilă să facă și alte victime.

Garbine se redresează. Terenul Simonne-Mathieu a fost inaugurat cu un meci spectaculos, de aproape două ore, câștigat în final de Garbine Muguruza. Cu primul set pierdut în fața lui Taylor Townsend, Muguruza s-a redresat la timp, reușind să o întoarcă pe americancă, 5-7, 6-2, 6-2, într-un meci în care a avut aproape 40 de lovituri câștigătoare și 29 de erori neforțate.

Meciul zilei pe hârtie. Elina Svitolina a câștigat un duel teoretic complicat cu Venus Williams, 6-3, 6-3, un boost necesar de încredere pentru ucraineancă, al cărei sezon de zgură fusese afectat de accidentări.

Semifinalistul de anul trecut, eliminat deja

Marco Cecchinato, out din primul tur. Anul trecut îi învingea pe Copil, Carreno Busta, Goffin sau Djokovic. Acum pierde acum în primul tur, întors de la 2-0 la seturi de Nicolas Mahut: 2-6, 6-7, 6-4, 6-2, 6-4 pentru Mahut, acum locul 253 în proba de simplu. Francezul, 37 de ani, a jucat doar șase turnee anul acesta la simplu (dintre care patru challenger) și a ajuns pe tabloul principal grație unui wild card. Încă o dovadă despre cât de mult poate ridica publicul un jucător, indiferent de vârsta avută, ce formă traversează sau ce loc ocupă în clasament.

Fețe noi. Turneele de Grand Slam sunt mereu o bună ocazie de a cunoaște și alți jucători – ăsta e un farmec aparte al Slamurilor. Poate veni de niciunde un jucător de care n-ai auzit și să te surprindă. E cazul lui Oscar Otte, un neamț de 25 de ani, care până azi nu reușise nicio victorie pe tabloul principal al vreunui Grand Slam din șapte încercări. Intrat ca lucky loser pe tablou – al doilea an consecutiv -, Otte l-a învins, 6-3, 6-1, 3-6, 6-0, pe Malek Jaziri și merge astfel în turul doi la Roland Garros, cea mai relevantă perfomanță a carierei.

Tsitsipas pornește bine. Semifinalist la Australian Open, Tsitsipas încearcă să repete (cel puțin) această performanță și la Roland Garros, turneu unde, până acum, a ajuns o singură dată în turul doi. Cu victoria de azi, obținută în fața lui Maxilimiam Marterer (6-2, 6-2, 7-6), jucător ce anul trecut era eliminat de Rafael Nadal în optimi, Tsitsipas bifează a doua sa victorie la Paris.  Fără să înfrunte vreo minge de break, cu doar patru puncte pierdute pe primul serviciu și cu un procentaj impresionant de puncte câștigate la fileu (77%), Tsitsipas a arătat ca un adevărat favorit care-și respectă statutul. De urmărit.

Dimitrov se salvează în ultima clipă. Primul meci de cinci seturi al RG19 e câștigat de Grigor Dimitrov, care a avut nevoie de cinci seturi, peste trei ore și 70 (!) de lovituri direct câștigătoare pentru a trece de Janko Tipsarevic, 6-3, 6-0, 3-6, 6-7, 6-4. Dar n-a fost deloc simplu pe final. Ajuns la Paris cu trei înfrângeri consecutive și cu doar două victorii legate într-un singur turneu din cinci jucate, victoria în fața sârbului vine în cel mai potrivit moment. Pentru un jucător care se zbate să revină la cel mai bun nivel al său, asta e o gură proaspătă de oxigen.

Start bun pentru Kei și Marin. Favoriți 7, respectiv 11, Nishikori și Cilic le-au lăsat adversarilor lor doar nouă game-uri astăzi. Kei Nishikori a trecut, 6-2, 6-3, 6-4, de Quentin Halys, într-un meci în care a făcut doar 17 erori neforțate (și 37 de lovituri câștigătoare). În timp ce Cilic a fost de neatins cu serviciul (13 ași, 86% puncte câștigate cu primul serviciu) în meciul câștigat contra italianului Thomas Fabbiano.

***

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi