Roger, versiunea Goderer: victorie cu Djokovic într-un meci făcut pentru highlights-urile YouTube

Camelia Butuligă | 28 februarie 2014

Roger s-a impus în trei seturi, 3-6, 6-3, 6-2 și va juca finala cu un jucător în mare formă, Tomas Berdych, aflat în a doua finală la rând la Dubai. Dacă va câștiga, Roger va obține al șaselea titlu la Dubai și abia al doilea de la același Cincy 2012 încoace. Cu nicio victorie împotriva Big Four în 2013, Roger are deja două în doar două luni din 2014. La rândul lui, e pentru prima oară din 2006 când Djokovic nu ajunge în nicio finală înainte de luna martie a unui sezon.

În seara asta, Olderer s-a transformat în Serverer/Volleyer, Returnerer, Defenderer, Spinerer, Loberer, Hotshoterer şi în final, Winnerer! Din 2012 nu mai câştigase împotriva lui Djokovic, iar în meciuri două din trei contra lui nu mai câştigase NICIODATĂ (în 10 ocazii) după un prim set pierdut. Cele trei seturi (3-6, 6-3, 6-2) vor furniza o selecţie super generoasă de momente de tenis genial (de exemplu, highlights-urile celui de-al treilea set durează… tot setul). Dar ce s-a întâmplat? veţi întreba, năuciţi, probabil, ca şi mine.

Păi în primul rînd serviciul s-a întâmplat. Serviciul. Ser-vi-ciul. Mai cu seamă primul serviciu. Dacă ne uităm la statisticile referitoare la serviciu pentru ambii jucători, vom vedea că scorul a urmat îndeaproape, set cu set, performanţa serviciului, mai cu seamă procentajul pe primul. Setul 1: Novak 68%, Roger 55%. Setul 2: Novak şi Roger ambii 50%. Setul 3: Novak creşte la 63%, Roger creşte la 74%. Gheaţă la mal (malul sârbesc).

Acum, ştiu că nu zic nimic nou când subliniez cât de important este primul serviciu, mai ales în ATP. Te scoate de la ananghie (aşii sunt o carte bună de jucat atunci când ai nevoie şi Federer a servit azi 7, mulţi dintre ei atunci când se confrunta cu mingi de break; de altfel, Federer a salvat 5 din cele 6 mingi de break avute de Novak) şi apoi, un serviciu bun te pune de la bun început în avantaj în schimbul care urmează. Dar în seara aceasta am observat încă un efect, absolut uriaş, pe care îl are un prim serviciu bun: îţi ridică şi restul jocului şi bonus, pune presiune pe serviciul adversarului (care se gandeşte că trebuie să-şi câştige neapărat game-urile pe serviciul lui, de vreme ce de ale tale nu se poate atinge). Acesta este unul dintre motivele pentru care, pe măsură ce meciul înainta, Federer juca din ce în ce mai bine, iar Djokovic din ce în ce mai nesigur, făcând greşeli pe care altfel nu le-ar fi făcut. În setul 3 de exemplu, Novak a dat primul break cu o serie de două neforţate şi o dublă. Cadourile astea nu se văd prea des în Novakland, dar cadourile astea au fost provocate şi de jocul bun al lui Federer.

Al doilea motiv pentru care Federer a fost Winnerer azi: a găsit echilibrul potrivit între jocul din spate şi venitul în faţă. Aici e o echilibristică delicată, care trebuie ajustată în funcţie de fiecare jucător. Cu Djokovic, passeur de clasă, aceasta echilibristică e şi mai delicată. E ceva în genul Indiana Jones: mers pe sârmă deasupra unui lac mişunând de crocodili. L-am văzut pe Federer în multe meciuri recente bâjbâind în căutarea momentelor perfecte pentru a veni la fileu: ori venea prea des, pe lovituri insuficient de periculoase, ori renunţa total şi se refugia în spatele liniei. Ambele sunt sinucidere curată pentru el. Singurul mod în care poate răzbi este să le mixeze. Eh, dar mixarea, aşa cum vă va spune orice DJ, barman sau poet, cere fler, intuiţie, artă carevasăzică. Şi mai cere ceva: să-ţi creezi activ oportunităţile de a urca la fileu, prin orice mijloace, (cu cât mai diverse, cu atât mai bine).

Ceea ce ne conduce la al treilea motiv al victoriei şi probabil cel mai insuficient apreciat la Olderer de-a lungul timpului: faptul că e dispus să stea in schimb, să alerge, să apere, „hang in there” cum zic colegii anglofoni, cu alte cuvinte, să aibă răbdare şi să lucreze punctul până când se iveşte oportunitatea de a ataca. Federer a amestecat jocul răbdător, în care urca la fileu după schimburi lungi, cu momente de surpriză, în care a jucat chip/charge pe al doilea serviciu al lui Djokovic, de exemplu.

Astfel, faptul că nu ştia la ce să se aştepte a contribuit la nervozitatea şi nesiguranţa lui Novak, care în setul trei a făcut multe neforţate la lovituri de rutină. Acum, dacă e să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie să recunoaştem că Novak nu şi-a atins încă vârful de formă. N-a mai jucat de la Australian Open, şi cu singuranţă tenisul din seara aceasta n-a fost cel mai bun de care este în stare. De altfel, a şi declarat la conferinţa de după meci că ştie exact la ce să lucreze acum.
Cât despre Federer, dacă e sănătos şi la trup şi la suflet, poate mânca o pâine foate decentă (sau după caz o lipie, tortilla, baghetă) cu acest joc bazat pe serviciu şi veniri în faţă atent selecţionate. Mai cu seamă pe suprafeţe rapide, cum este în Dubai.

Este posibil ca Federer să se simtă mai motivat să dea tot ce poate contra jucătorilor foarte buni. Contra lui Djokovic fac pariu că a intrat mult mai atent pe teren decât contra lui Stepanek. În finală îl aşteaptă Berdych, un vechi „prieten” de-al lui. Mă aştept ca Federer să fie în alertă maximă mâine, mai cu seamă că a pierdut cele mai recente două meciuri cu cehul, unul chiar la Dubai. Iar Berd e într-o formă maximă în acest an. Asta dacă nu cumva Olderer se va culca pe laurii victoriei de azi şi-şi va considera misiunea din deşert încheiată. Să sperăm că Federer îl va lăsa pe Olderer să joace tabinet şi va apărea pe teren cu Winnerer. E mult mai bun la tenis.

 
Hotshot


Înregistrarea meciului

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi