Roger's Cup fără Roger

Adrian Țoca | 3 august 2013

Previzibil, Roger Federer s-a retras de la Mastersul de la Montreal, o decizie care adâncește și mai mult seria de probleme prin care trece elvețianul în această vară.

Zvonurile au circulat încă de la Gstaad, alimentate, ce-i drept, chiar de Roger. Eliminat atunci din primul meci de către Daniel Brands, Federer a admis că prezența sa la Mastersul Canadei este incertă, din cauza durerilor suferite la spate, o decizie finală urmând să fie luată cât mai aproape de startul turneului canadian. Și, deși a amânat cât a putut de mult decizia, până foarte aproape de tragerea la sorți a Montreal Masters, într-un final Federer n-a putut contrazice speculațiile făcute de mai mulți jurnaliști consacrați, care dădeau drept mai mult ca sigură absența sa de la primul Masters al celei de-a doua jumătăți a sezonului. 

Fostul lider mondial, care își va aniversa în curând ziua de naștere, n-a dat un motiv oficial pentru retragerea sa, mărginindu-se să-și exprime regretul pentru absență, într-un comunicat oficial dat de către turneu. Însă mai mult ca sigur că explicația ține de spatele nerefăcut. Montreal ar fi fost o șansă să adauge puncte noi, în condițiile în care anul trecut a lipsit. Așa însă, cum de luni rămâne și fără punctele cuvenite pentru finala olimpică de anul trecut, iar Mastersul de la Cincinnati, și cele 1.000 de puncte de apărat de acolo, se apropie, ei bine, situația lui din clasament se complică și mai mult. Mai importantă și mai îngrijorătoare este însă starea lui de sănătate. Dureri la spate a mai avut și în trecut, însă ele devin tot mai insistente și mai greu de recuperat odată cu înaintarea în vârstă, caz în care perspectiva pe termen scurt nu se arată deloc promițătoare pentru Roger, mai ales că el n-a reușit nici să capete ceva ritm și încredere, în pofida tentativelor de a face rost de câteva meciuri la Hamburg și Gstaad.  

… dar Vilas crede alte lucruri

Nu toți oamenii din tenis sunt atât de convinși că Federer e „done”. Într-un interviu acordat în presa spaniolă, marea glorie argentiniană Guillermo Vilas spune că se așteaptă la un 2014 foarte interesant din partea elvețianului. „Îl cunosc pe Federer bine de tot și nici vorbă să se gândească la retragere. O să continue să joace, pentru că iubește sportul și iubește publicul. Nu văd ca și cum ar mai avea o obligație să mai câștige ceva de aici înainte. Cred că anul viitor lucrurile vor fi foarte interesante între Federer și Nadal”, spune Vilas, care nu-i singura glorie a tenisului care încă mai crede în steaua lui Federer. Roy Emerson declara recent în presa elvețiană că „Federer n-o să dispară prea curând”. „E greu să-l judeci de la distanță. Întotdeauna a negat în cariera lui că ar avea probleme cu spatele. Dar nu s-a dat niciodată bătut, asta m-a impresionat. Schimbarea rachetei ar putea fi o problemă pentru el, pentru că nu e ceva cu care te obișnuiești într-o săptămână sau două. Dar este deștept, are un stil de joc care îi permite să aibă grijă de el. Cred că poate să mai joace mulți ani, în condiții speciale, cum ar fi să sară peste turnee, sau să-și adapteze și mai mult jocul, în sensul să-și scurteze la maximum punctele”, crede Emerson.

Rafa, pe partea lui Djokovic

Fără Federer, Roger's Cup (sau poate Novak's Cup? Rafa's Cup? Andy's) are parte de un tablou cu câteva puncte fierbinți. Încă doar număr 4 ATP, Rafa Nadal, care își face la rându-i revenirea în circuit post-Wimbledon, este pe partea lui Novak Djokovic, campionul ultimelor două ediții ale Mastersului Canadei, și l-ar putea întâlni pe fostul-actual prieten (revenim mai jos) în semifinale. 

Dar e interesant ce va face Rafa la primul turneu pe hard, dat fiind că, după toate semnele date de el, a avut mai degrabă o vacanță prelungită și o perioadă mai scurtă de antrenamente. Asta, în contextul în care presa spaniolă s-a întrecut în informații contradictorii referitoare la posibilitatea ca Rafa să sară peste Cincy, discutabil cel mai slab Masters al său, pentru a-și odihni și mai mult genunchiul.

Traseul ibericului nu e simplu, cu un potențial obstacol major în turul 3 în persoana celor 203 centimetri care răspund la numele de Jerzy Janowicz.  

Și pe partea lui Andy Murray se pot petrece lucruri interesante. Proaspătul campion de la Wimbledon își va face reintrarea în circuit cu un foarte posibil meci împotriva lui Grigor Dimitrov. Bulgarul are deja ceva meciuri în picioare pe hard și a executat, printre altele, minunăția de mai jos, la turneul de la Washington, într-un meci pierdut în două tiebreak-uri cu etern tânărul Tommy Haas. 

Nole s-a delimitat oarecum de tatăl său

Subiectul lansat de Srdjan Djokovic, cel care, într-un interviu foarte detaliat, i-a acuzat, printre altele, pe Federer că este un om de proastă calitate și a insinuat că Nadal ar fi un bad loser, nu s-a lăsat fără urmări. Rafa a spus mai întâi că „tatăl lui Djokovic ar trebui să vorbească mai întâi cu fiul său, să vadă în ce fel de relații suntem. Relația mea cu Djokovic a fost mereu una bună și încă este la fel de bună. Am pierdut multe meciuri cu el, și el cu mine, și n-am avut niciodată probleme”. La rândul său, pus, cum comentam în articolul de la momentul respectiv, într-o postură cât se poate de delicată, Novak a căutat o ieșire elegantă din înghesuială. „Îmi pare rău că declarația tatălui meu i-a supărat pe unii dintre colegii mei. Dar nu pot fi făcut eu responsabil pentru cuvintele lui”, a spus Novak.

Deloc surprinzător, nici Cilic nu vine la Mastersul Canadei

Pe lângă Federer, Montreal va fi lipsit, săptămâna viitoare, de Jo-Wilfried Tsonga, despre care scriam aici că ar putea rata chiar și US Open, de Mardy Fish și de … Marin Cilic. Croatul confirmă astfel tonele de speculații făcute pe net în ultimele zile, imediat după ce primul scandal de doping a izbucnit, cel în urma căruia Viktor Troicki a fost suspendat 18 luni. Presa din Croația a scris că Cilic s-ar afla într-un silent ban, plecat de la un prezumtiv test antidoping picat la Munchen. Retragerea lui Cilic de la Wimbledon s-ar fi cauzat aceluiași eveniment neplăcut, în urma căruia Cilic ar fi colaborat cu ITF și ar fi obținut, astfel, reducerea unei suspendări tacite, care se consumă chiar acum, în această perioadă. Fostul antrenor al lui Cilic, Bob Brett, a confirmat articolele din media croate, explicând că Cilic a picat testul din cauza unei neatenții (a încercat să-și suplinească un deficit de glucoză cu un supliment alimentar care conținea o substanță neadmisă). ITF n-a confirmat, dar nici n-a infirmat, rămânând fidelă politicii prin care refuză să dea numele jucătorilor cu probleme, afară de situațiile în care aceștia primesc suspendări. 

Brett, fost antrenor al lui Becker și Ivanisevic, a cerut o mai mare responsabilitate din partea jucătorilor pentru acțiunile lor, dar și o campanie de informare mai agresivă din partea ATP și WTA, care să-și educe jucătorii cu privire la riscurile la care se supun vis-a-vis  de politica antidoping în diverse contexte. 

Tot Brett a vorbit și depsre politica ITF de a păstra un low-profile în ce privește situațiile cu probleme. Rafa Nadal este doar unul dintre jucătorii care au cerut ca mai multe rezultate ale testelor anti-doping să fie făcute publice, tocmai pentru a mai spulbera din adepții teoriilor conspiraționiste. „Nu mi se pare normal ca numele jucătorilor și rezultatele testelor să fie mereu ținute secrete. Dacă ar fi prezentate publicului, poate că jucătorii ar simți o presiune mai mare și ar fi mai atenți”, a spus Brett.

Steve Tignor a avut la rându-i, zilele trecute, un articol elocvent în ce privește suspiciunile create în jurul lui Cilic și silent ban-ul, povestea preferată a forumurilor de pe tot Internetul. Intitulat „Tăcerea nu-i de aur”, articolul menționează că „Silent Ban-ul a fost mereu una dintre poveștile preferate ale adepților teoriei cum că dopingul este mult mai prezent decât se vede în tenis. Până și Nadal a fost nevoit să nege oficial că absența lui de șapte luni ar fi fost cauzată de un silent ban. Percepția este că tenisul trebuie să-și pedepseasă trișorii, însă nu vrea să-și submineze credibilitatea în fața publicului. Acum, în contextul Cilic, apar și mai multe motive să crezi în teoriile conspirației. Indiferent dacă situația lui Marin chiar este un silent ban sau, într-un final, va exista o suspendare confirmată public, e lesne de înțeles că orice absență cauzată de accidentări va fi privită, de acum înainte, cu o mare urmă de îndoială”.

Hingis s-a oprit la meciul 2

Revenirea în circuit a Martinei Hingis n-a avut un final musai fericit. Parcă neschimbată, elvețianca a făcut pereche la Carlsbad cu Daniela Hantuchova, iar cele două au trecut de primul obstacol, 6-1, 6-1 cu Goerges/Jurak, dar s-au oprit în sferturi, învinse de Kops-Jones/Spears, 6-4, 5-7, 3-10. Într-o serie de declarații, Hingis a negat că s-ar pregăti să revină și în circuitul de simplu. Martina are deja antamate prezențe la alte câteva turnee pe hard, inclusiv la US Open.

Tot în WTA, Victoria Azarenka s-a reîntors, post-accidentarea de la Wimbledon, și, într-o săptămână în care și-a sărbătorit a 24-a aniversare, a ajuns, cel puțin deocamdată, în semifinale la Carlsbad (vs Ivanovic). Sorana Cîrstea și Monica Niculescu s-au oprit în sferturi la Washington. Dacă Alize Cornet, cea care a învins-o în sferturi, nu joacă finala, atunci Sorana va fi pe 27 de săptămâna viitoare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi