Roger Federer supraviețuiește, salvează două mingi de meci cu Gael Monfils și obține victoria 1200 a carierei; urmează un super meci cu Thiem în sferturi

Radu Marina | 9 mai 2019

Pentru un loc în semifinale, Federer va avea parte de o mare provocare: îl va întâlni pe Dominic Thiem, care a preluat conducerea la întâlnirile directe în finala de la Indian Wells (3-2). Poate detaliul cel mai important, meciul va avea loc pe un teritoriu extrem de bine cunoscut austriacului, care joacă mereu excelent la Madrid.


Roger Federer d. Gael Monfils: 6-0, 4-6, 7-6(3)

Acesta era cel mai așteptat meci al zilei de pe tabloul masculin. Eternul element de imprevizibil adus de Monfils, capacitatea lui de a se ridica la înălțimea momentului și forma lui bună recentă, dar și H2H-ul relativ echilibrat (9-4 pentru Federer) făceau din această întâlnire un meci de neratat.

Cumva, toate elementele s-au îmbinat perfect astăzi și, în final, așteptările aveau să fie confirmate. Monfils ne-a dovedit, încă o dată, că e capabil să piardă categoric un set în doar 17 minute, iar alte câteva minute mai târziu să exceleze,să preia frâiele și să domine – așa cum a făcut în primele trei game-uri, dar mai ales pe finalul setului doi. Și, de asemenea, am mai văzut cât de spectaculos și echilibrat poate fi acest match-up atunci când Federer răspunde, la rându-i, provocărilor lansate de Monfils.

În ultimele două seturi, Monfils a condus, de fiecare dată, cu 4-1, și de fiecare dată s-a văzut egalat. L-a strâns cu ușa pe elvețian cu acele mingi înalte spre rever, o tactică care a mers de minune și i-a adus zeci de puncte, ajungând chiar să aibă două mingi de meci la 6-5 în decisiv, pe serviciul lui Federer. Aici însă n-a mai fost vorba despre ce face Monfils, ci despre curajul lui Federer. Deși sub presiune și deși pasat de francez ori de câte ori a venit nepregătit la fileu, Roger a mizat pe jocul ofensiv în acele momente grele și a venit pe aproape fiecare minge la fileu, salvând două mingi de meci. Ajuns în tiebreak, primul care a cedat a fost Monfils, care a început cu o dublă greșeală și a continuat să o țină din eroare în eroare. Pe când Federer a fost solid ca o stâncă și a fugit cu meciul, obținând a 1200-a victorie a carierei.

https://twitter.com/TennisTV/status/1126511921925054464?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1126496857889411072?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1126516352964005888?s=20

Pentru un loc în semifinale, Federer va avea parte de o mare provocare: îl va întâlni pe Dominic Thiem, care a preluat conducerea la întâlnirile directe în finala de la Indian Wells (3-2). Poate detaliul cel mai important, meciul va avea loc pe un teritoriu extrem de bine cunoscut austriacului, care joacă mereu excelent la Madrid.

Novak Djokovic d. Jeremy Chardy: 6-1, 7-6 (2)

Novak Djokovic și-a continuat dominația absolută asupra lui Chardy cu a 13-a victorie consecutivă în fața francezului, toate fiind obținute fără set pierdut; sunt 30 de seturi consecutive câștigate de Nole în fața lui Chardy. Cu toate astea, sârbul n-a avut viață ușoară astăzi în setul doi: a salvat o minge de set la 4-5 și a fost de câteva ori cu spatele la zid spre finalul de set. Totul a revenit însă la normal și meciul și-a reluat cursul firesc în momentul în care Nole a încetat să mai joace spre forehandul puternic al francezului și a continuat să-i pistoneze reverul, așa cum o făcuse cu mult succes în primul set.

Acesta este al patrulea sfert de finală reușit de sârb în 2019, după Doha, Melbourne și Monte Carlo. După o perioadă mai tulbure, Djokovic pare să înceapă să crească exact la momentul potrivit. Urmează Marin Cilic pentru un loc în semifinale, un alt adversar pentru care a găsit cheia potrivită, ca și în cazul lui Chardy. Singurele două înfrângeri suferite de Nole în fața croatului au venit în 2016 (Paris, hard indoor) și 2018 (Queens, iarbă).

Dominic Thiem d. Fabio Fognini: 6-4, 7-5

Dominic Thiem, campionul en-titre de la Barcelona, câștigă confruntarea celor mai în formă jucători din acest an pe zgură, îl învinge pe Fognini, campionul de la Monte Carlo, și ajunge la șapte meciuri câștigate la rând.

În duelul a doi câștigători de titluri Masters anul acesta, ceea ce a făcut diferența a fost serviciul extraordinar al austriacului. Fognini s-a putut apropia o singură dată în tot meciul de serviciul lui Thiem, fără însă a fructifica singura mingea de break avută. În afara acestei excepții, Thiem a fost magistral de fiecare dată pe propriul serviciu: 82% puncte câștigate pe primul serviciu, 75% puncte câștigate pe al doilea. Cu un break pe set, Thiem a închis socotelile rapid în fața unui jucător periculos și în mare formă, iar acum se pregătește de o reîntâlnire cu Roger Federer.

Marin Cilic d. Laslo Djere (4-6, 6-3, 6-2)

Cu toate că Marin Cilic a ajuns la Madrid cu un singur meci câștigat din ultimele șase jucate, asta nu l-a oprit să bifeze o premieră importantă în cariera sa: cu victoria muncită obținută în fața lui Laslo Djere, care îl eliminase în turul precedent pe Juan Martin Del Potro, proaspăt revenit în circuit, Cilic se califică, în premieră, în sferturile turneului de la Madrid. Cu acest rezultat, Cilic devine unul din puținii jucători care ajunge în (cel puțin) sferturi la toate turneele Masters.

Până în acest an, Cilic nu trecuse niciodată de turul trei la Madrid, și era foarte aproape să continue acest trend și în 2019, fiind aproape de eliminare în primul tur, în meciul cu Martin Klizan, meci în care a salvat patru mingi de meci.

Calificat în primul sfert de finală din acest sezon, Cilic îl va întâlni pentru un loc în semifinale pe Novak Djokovic, care îl conduce la întâlnirile directe cu 17-2.

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1126576457847857152?s=20
https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1126540584578113536?s=20

Stan Wawrinka d. Kei Nishikori: 6-3, 7-6 (3)

În ultima vreme, Wawrinka a avut parte fie de înfrângeri la limită, fie teribil de frustrante. Era clar însă că jocul e acolo și, la un moment dat, se va așeza și acea piesă lipsă. Și iată că s-a întâmplat să fie la Madrid: după două victorii excelente la Pierre Hugues-Herbert și Guido Pella, ultimul în formă excelentă pe zgură, astăzi a venit victoria la Kei Nishikori, a doua vs top 10 în 2019, care îl duce pe Stan, pentru prima dată după mai bine de un an, într-un sfert de finală a unui turneu Masters. Cu acest rezultat, Wawrinka va reveni de săptămâna viitoare în primii 30 de jucători ai lumii, și pare bine poziționat pentru acest sezon de zgură, dar mai ales pentru Paris, unde are șanse să prindă un loc pe lista capilor de serie.

Va avea parte, în meciul următor, de un test pe măsură îl întâlnește pe Rafael Nadal, care deși nu e în cea mai bună stare fizică, nu i-a dat prea multe șanse lui Frances Tiafoe, 6-3, 6-4. Va fi a 21-a întâlnire între Rafa și Stan (17-3 la întâlnirile directe pentru spaniol), ultimul meci fiind câștigat de Nadal, anul trecut, la Montreal. De menționat este și faptul că Wawrinka l-a mai învins pe Nadal pe zgură anterior (Roma, 2015).

https://twitter.com/TennisTV/status/1126566623664640002?s=20

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

***

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi