Roger Federer și-a luat la revedere de la cariera de jucător cu o seară splendidă la Laver Cup

Adrian Țoca | 24 septembrie 2022

Retragerea lui Roger a adus la un loc, ca niciodată, întreaga lume a tenisului, într-o seară în care ne-am simțit împreună, fani ai tenisului, fani ai sportului, indiferent de jucătorii preferați.

Roger Federer, unul dintre cei mai admirați atleți din istoria sportului, a pus în mod oficial punct unei cariere legendare, odată cu meciul de dublu jucat vineri seara la Londra, la O2, alături de marele său rival și bun prieten Rafael Nadal. Cei doi au pierdut contra perechii Frances Tiafoe / Jack Sock, 4-6, 7-6, 11-9, în prima zi a Laver Cup 2022.

E, probabil, meciul lui Federer din care ne vom aminti cele mai puține lucruri. Ce ne vom aminti sunt scenele emoționante de la final, momente care ne-au făcut pe toți să ne stăpânim cu greu lacrimile.

Îmbrățișarea dintre Rafa și Roger, Roger salutându-și apoi fiecare coleg și adversar, aducându-i apoi în față pentru aplauze. Ovațiile la scenă deschisă ale tribunelor pline ochi. Și interviul lui Roger cu Jim Courier, moment din care lacrimile n-au mai putut fi stăpânite. A plâns Roger, cum îl știam. A plâns Rafa, cum nu-l știam. A plâns Mirka, soția lui Roger, cea despre care Roger a spus de atâtea ori, și atât de frumos, că îi datorează cariera, pentru că ea a făcut posibil, prin numeroasele ei sacrificii, prelungirea ei. Au plâns părinții lui Roger și copii lui, într-o scenă care va rămâne memorabilă, cu Roger spunându-le: „Nu sunt trist, sunt fericit!”.


Roger, care și-a anunțat retragerea în urmă cu o săptămână, se oprește din tenis la 25 de ani și 2 zile după ce apărea în clasamentul ATP, în 22 septembrie 1997. Intra atunci la poziția 803 în lume, la 16 ani abia împliniți. A urmat o carieră superbă, pe parcursul căreia elvețianul a dominat autoritar ani la rândul tenisul, apoi a făcut parte dintr-o tripletă excepțională alături de Rafael Nadal și Novak Djokovic, cei trei care au atins cu toții bariera de 20 de titluri de Grand Slam, deși carierele lor s-au intersectat în punctele lor de vârf.

Alături de Rafael Nadal – omul cu care a împărțit câteva finale legendare, și cu care, dincolo de fileu, a trăit atât cea mai neagră înfrângere, cât și cea mai spectaculoasă victorie – și-a dorit Roger să împartă seara retragerii, într-un meci de dublu preferat pentru final unuia de simplu. Într-atât de mult încât l-a anunțat personal cu 10 zile înainte de anunțul oficial, pentru ca Rafa să poată lua în calcul acest dublu. „Dacă ai putea fi acolo, ar fi foarte special pentru mine”, a spus Roger.

Și a fost, într-adevăr, o seară cu adevărat specială. O seară în care ne-am uitat cu toții cu zâmbetul pe buze la un eveniment care se poate califica, dincolo de miza lui sportivă mai mică, printre cele mai importante din istoria sportului, în cuvintele unuia dintre jucătorii din echipa Team World.

O seară în care ne-am simțit împreună, fani ai tenisului, fani ai sportului, indiferent de jucătorii preferați. Un sentiment atât de rar în ultimii ani, de care ne era atât de dor, despre care am realizat acum cât de mult ne-a lipsit, de fapt.

Sportul unește, aduce aproape, împacă și vindecă. Seara aceasta, atent planificată și organizată de Laver Cup, de echipa lui Roger Federer și de elvețianul însuși, ne-a făcut mult bine. Chiar dacă a fost prilejuită de un moment care, redus la absurd, nu e vesel, retragerea unui jucător cu o influență uriașă asupra tenisului. Dar momentul a fost dincolo de orice tristețe. A fost o sărbătoare a carierei și personalității lui Roger Federer, cel care nu mai e, de acum, jucător activ, dar care va rămâne în continuare o legendă vie a tenisului.

Nu putea fi, mai mult ca sigur, un decor mai potrivit pentru această retragere. Nu era mai bun un meci într-un turneu normal din circuit. Nu era mai bun un tur al tuturor turneelor. Nu era mai bun un eveniment neoficial, organizat la Basel. A fost perfect așa, la Londra, într-un oraș în care Roger a trăit atâtea momente frumoase, atâtea meciuri mari și a adunat atâtea amintiri și fani. Într-o arenă splendidă, perfectă pentru un astfel de eveniment. Alături de vechii rivali, deveniți, între timp, prieteni, parte dintr-o imagine unicat acum – Roger, Rafa, Nole, Andy, parte din aceeași echipă. Într-o competiție numită în cinstea unei glorii istorice, care adună la un loc câteva generații de tenismeni extraordinari, și care parcă e croită pentru o astfel de ocazie. E mult mai potrivită pentru o asemenea sărbătoare pentru că scoate în evidență situații și lucruri pe care nu le vedem nicăieri în altă parte, în frunte cu emoția trăită împreună.

Roger, sportivul care a dat impresia că poate bate timpul, jucătorul capabil de orice pe terenul de tenis, se desparte de cariera de jucător, nu și de tenis. A ieșit din scenă în ovațiile și în lacrimile celor mai mai rivali, ceea ce ne dă cea mai bună indicație despre rolul lui în tenis, ce înseamnă pentru ceilalți jucători și pentru întregul sport.

Cu toții pierdem, suntem mai săraci fără el pe terenuri. Dar vom avea mereu inspirația dată de el. Și milioane de copii își vor dori pe mai departe să fie ca Roger. Iar tenisul va fi pe mâini bune. Iar sportul va continua să unească.

https://twitter.com/Olly_Tennis_/status/1573460374262874112?s=20&t=JC312RVEO1YOJifdCLSHfw


https://twitter.com/rafastefbaes/status/1573460120721293323?s=20&t=dKar9tXyuuTgGMxwvdjxPg
https://twitter.com/MattRobertsTTP/status/1573459556004511745?s=20&t=dKar9tXyuuTgGMxwvdjxPg
https://twitter.com/danoleforever/status/1573427413597446161?s=20&t=dKar9tXyuuTgGMxwvdjxPg
https://twitter.com/inspiredbyrafa/status/1573431265055113221?s=20&t=dKar9tXyuuTgGMxwvdjxPg

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi