Roger Federer marchează revenirea pe primul loc cu un nou titlu

Radu Marina | 18 februarie 2018

De doar 55 de minute a avut nevoie Roger Federer să câștige al 97-lea titlu al carierei, reușind astfel să completeze o săptămână perfectă. După 6-2, 6-2 cu Grigor Dimitrov, elvețianul pleacă din Olanda cu încă un titlu – al treilea câștigat la Rotterdam (2005, 2012, 2018), cu locul 1 în buzunar și-și prelungește la 12 seria de victorii.  

Finala de astăzi a fost încă o dovadă a ceea ce înseamnă matchup-ul în tenis și cât de mult pot atârna înfrângerile consecutive. Dimitrov, care pierduse deja șase meciuri cu Federer până la întâlnirea de astăzi, nu a găsit nici acum soluția împotriva elvețianului. 6-2, 6-2 pentru Roger Federer în mai puțin de o oră; un meci fără istoric, fără suspans.

Grigor Dimitrov spunea la finalul semifinalei cu Goffin că obiectivul lui este să câștige titlul, dar în același timp, să-și ridice ștacheta mai sus. O victorie cu Federer e ce-i lipsește pentru acest nivel superior. A făcut deja un pas mare sezonul trecut, dar duce lipsă de victorii cu jucătorii mari (0-7 acum cu Fed, 1-10 cu Nadal,  1-6 cu Djokovic, 3-8 cu Murray). Victoria nu a venit nici acum pentru Dimitrov, deși începutul de meci a fost promițător. Grigor a început fulgerător, parcă încercând să transmită că e acolo și e capabil să câștige. A început cu un serviciu câștigat la zero, lovind devreme și încercând să preia controlul raliurilor. L-a pasat în câteva rânduri pe elvețian, a finalizat cu reverul în cross câteva schimburi interminabile și a părut, pentru scurt timp, bine poziționat în meci.

Planul încercat de Dimitrov a fost cel despre care vorbea și Cilic înainte de finala de la Australian Open: să nu îl lași pe Federer să ajungă la minge cum trebuie, să lovești tot timpul devreme și să impui un ritm sufocant. Dimitrov a reușit acest lucru primele 4 game-uri din meci, dar asta s-a întâmplat pentru că Federer a permis. În momentul în care Federer s-a așezat în teren și s-a pus în mișcare, Dimitrov și-a văzut planul făcut țăndări. Nu a mai putut prelua inițiativa, așa că el era cel care a lovit înghesuit și departe de minge, sau cel obligat să răspundă ritmului impus de elvețian.

https://twitter.com/TennisTV/status/965240788283092998

Meciul s-a rupt repede și iremediabil. De la 2-2, Dimitrov a simțit că îi scăpa lucrurile de sub control; și-a pierdut serviciul și de acolo a urmat o cădere din care nu s-a mai oprit până la finalul meciului. E, de fapt, un efect al acestui match-up teribil. A intrat cu un plan, a încercat, i-a ieșit pentru scurt timp, iar la primul semn de adversitate n-a mai putut ajusta. Asta poate fi demoralizant pentru oricine; să constați că orice ai face nu e suficient și adversarul tău are soluții la absolut orice încerci atârnă greu și ajungi, mai mult sau mai puțin, în situația în care te resemnezi și cedezi.

Pe lângă asta, trebuie ținut cont și de problema fizică a bulgarului, menționată discret la ceremonie atât de Federer, cât și de Krajicek. Deși nu a cerut intervenția fiziotarapetului, Dimitrov a lăsat senzația că undeva e o problemă. A avut grimase, a părut că îl deranjează ceva în zona genunchiului drept și nu a părut deloc în apele lui; la conferință nu a vrut să dea detalii, pentru a nu-i lua din credite lui Federer.

Cât despre Roger? Elvețianul s-a declarat fericit pentru tot ce a realizat săptămâna aceasta, cea a revenirii pe primul loc în lume. Următorul obiectiv? Să ajungă la 100 de titluri. La cum joacă și la ce început de an are, nu pare deloc ceva irealizabil, cu atât mai mult cu cât de la revenirea în circuit după operația suferită la genunchi și până acum el a pierdut doar cinci meciuri din 69 jucate.

Notabil, de asemenea, este că trofeul reușit în Olanda îl asigură de cel puțin patru săptămâni pe primul loc, până la finalul Indian Wells, indiferent ce va face Nadal la Acapulco; de asemenea, elvețianul spune că încă nu exclude o eventuală apariție la Dubai.

La Buenos Aires, Dominic Thiem a câștigat primul titlu al anului, după 6-2, 6-4 cu Aljaz Bedene. Acesta e al noulea titlu al carierei pentru austriac, care este neînvins în Argentina (a mai câștigat titlul în 2016) iar în această săptămână nu a pierdut niciun set (în semifinale i-a lăsat doar trei game-uri lui Gael Monfils).

Cum era de așteptat, Thiem confirmă în turneele pe zgură (șapte din cele nouă titluri sunt pe zgură) și începe cum nu se poate mai bine perioada turneelor din America Latină. Următorul turneu la care va participa este cel de la Rio de Janeiro, turneu pe care l-a câștigat anul trecut; este cap de serie 2 și va juca în primul tur cu Dusan Lajovic.

 

 

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

Onederful Tricolor

Inspirată de prima româncă ajunsă pe locul 1 în lume, seria Onederful (inițial, compusă din două tricouri votate de cititorii 30-0) a fost completată de Tricolor, o variantă care reprezintă perfect minunățiile cu care ne răsfață jucătoarele și jucătorii români de tenis.

Onederful s-a născut din dorința de a marca acele momente din tenis când totul este perfect: când favoritul tău este deasupra tuturor. Când prejudecățile sunt învinse, când obstacolele și limitele sunt depășite. Asemenea momente sunt unice: e cazul să le sărbătorești alături de favoriții tăi.

Ia-ți de aici un tricou Onederful Tricolor, pe alb sau pe negru

 

Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj. Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi