Roger Federer: „Aș fi incredibil de surprins dacă aș reveni la timp pentru Wimbledon. Dar fanii mei merită să dau totul pentru revenire”

Treizecizero | 17 noiembrie 2021

„Lumea mea nu se va prăbuși dacă nu voi mai juca niciodată o finală de Grand Slam. Dar visul meu cel mai mare este să mă mai întorc o dată. Și, de fapt, cred în asta. Cred în astfel de miracole. Deja am experimentat unul”

Pentru o perioadă limitată, ai disponibilă o ofertă excelentă: tricoul Grand Slam Life, versiunea albă, alături de trei perechi de Socks 30-0, la doar 89 de lei! Obții astfel un discount net de 75 de lei din valoarea reală a produselor. Profită de oportunitate acum, în limita stocului! Comandă AICI.

În primele lui declarații concrete despre unde se află mai exact în procesul de recuperare de după intervențiile chirurgicale suferite la genunchiul drept, Roger Federer a făcut câteva precizări foarte tranșante vizavi de șansele lui de a reveni curând pe teren.

Într-un interviu exclusiv acordat Tribune de Geneve, Federer, care a ales să sune el în redacția publicației citate, a mărturisit că întoarcerea lui nu poate fi prea curând.

„Prezența în Australia nu e deloc o opțiune, dar știam deja asta, nu e o surpriză pentru mine. Chiar și înainte de operație, știam că va fi nevoie de o pauză de multe luni. Aș fi incredibil de surprins dacă ar fi să pot juca la Wimbledon, în vara anului viitor”, spune Federer, adăugând că a vrut să aștepte primele teste importante înainte de a face declarații, și că respectivele examene medicale au dat rezultate foarte încurajatoare. „Am început un lung proces de recuperare, în care mi-am pus toată inima și sufletul. Dar situația nu e la fel precum a fost în 2016, și trebuie să am răbdare”, spune Roger, făcând aluzie la prima lui intervenție la genunchi, suferită în vara acelui an, pe care a urmat-o reinventându-se la revenirea în circuit, în drum spre alte trei titluri de Grand Slam.

Accidentarea de acum a fost mult mai serioasă: „După sezonul de iarbă, examinările au arătat că meniscul drept e iar accidentat și trebuie cusut, ceea ce a presupus o anumită perioadă de imobilizare. Cu ocazia asta, medicii mi-au tratat și cartilajul. Medicii spun că voi putea să alerg foarte ușor în ianuarie și, treptat, să revin pe teren. Ei nu știu, dar deja am jucat un pic de tenis cu copiii. În martie sau aprilie mă voi putea antrena din nou într-un mod potrivit pentru tenis”.

Decizia operației, spune Federer, a fost ușor de luat. „Am vrut s-o fac pentru a putea merge la ski cu copiii sau ca să pot juca fotbal sau tenis în viitor. Motivația mea principală a fost să fiu sănătos pentru o viață normală. Dar am abordat recuperarea cu mentalitatea și abordarea unui atlet de top”.

Absent din circuit din vară, după Wimbledon, Federer spune că are în continuare și ambiții sportive. „Vreau să văd încă o dată ce pot obține ca tenisman profesionist. Lupt pentru asta și sunt foarte motivat. Am susținerea echipei mele și a familiei. Cu toții ne dorim să pot spune la revedere pe teren, în condițiile mele”.

Federer spune că a mai trecut prin provocări asemănătoare în cariera lui, de multe ori fără ca lumea să fie conștientă de asta. „Am mai experimentat dificultăți asemănătoare de multe ori în carieră, uneori fără ca publicul să realizeze că se întâmplă ceva. Și chiar dacă știu că sfârșitul este aproape, vreau să încerc să joc iar meciuri mari. Nu va fi ușor, dar voi încerca”.

Retragerea? „Cred că fiecare sportiv trebuie să decidă pentru el, nu e există un moment ideal pentru asta. E doar momentul care e potrivit pentru fiecare în parte. E o decizie foarte personală”.

Federer nu e preocupat de cum anume va fi perceput dacă nu va mai putea reveni la un nivel relevant. „Cu ce vor rămâne oamenii? Cu ultimul meu set de la Wimbledon, din iulie, sau cu titlurile de Grand Slam și cu sentimentele pe care le-au trăit atunci când m-au urmărit jucând? Eu cred cu tărie că e a doua variantă. Sunt mulți ani de când sunt foarte relaxat în ce privește felul în care sunt perceput”.

Dar, spune Roger, perspectiva fanilor lui e în continuare importantă pentru el. „Îi înțeleg, înțeleg ceea ce simt ei. Ar fi simplu pentru mine să spun: am oferit și am primit foarte mult, hai să ne oprim aici. Dar faptul că investesc totul în acest come-back este și felul meu de a spune mulțumesc. Fanii mei merită mai bine și mai mult decât imaginea ultimului sezon de iarbă”.

Și, în condițiile în care imaginea la care face referire n-a fost deloc atât de catastrofală, cu un sfert de finală la Wimbledon obținut în contextul unei alte reveniri după operație, Federer spune că are un vis concret pentru această întoarcere. „Lumea mea nu se va prăbuși dacă nu voi mai juca niciodată o finală de Grand Slam. Dar visul meu cel mai mare este să mă mai întorc o dată. Și, de fapt, cred în asta. Cred în astfel de miracole. Deja am experimentat unul”.

Dacă va fi să revină abia vara viitoare, Federer ar reintra în circuit la aproape 41 de ani, cu un an întreg de lipsă de meciuri în picioare și cu doar 19 meciuri oficiale (14-5) între sfârșitul lui 2019 și vara lui 2022.

Pentru o perioadă limitată, ai disponibilă o ofertă excelentă: tricoul Grand Slam Life, versiunea albă, alături de trei perechi de Socks 30-0, la doar 89 de lei! Obții astfel un discount net de 75 de lei din valoarea reală a produselor. Profită de oportunitate acum, în limita stocului! Comandă AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi