RG12 | Zile nefericite pentru românce. Irina Begu a salvat impresia

Camelia Butuligă | 29 mai 2012

RG12 | Zile nefericite pentru românce. Irina Begu a salvat impresia

Roland Garros este oferit de

Fetele noastre au avut un “noroc” chior la tragerea la sorţi. Sorana a picat cu Na Li, campioana en-titre, care venea după o finală pierdută la Masha la Roma, unde jucase cel mai bun tenis al ei anul acesta. Alexandra Cadanţu a căzut cu cine alta decât cu… Masha, care vine după două titluri pe zgură şi care e … Masha. Simona Halep venea după o săptămână epuizantă, în care pierduse finala la Brussels Open contra Radwanskăi, condiții în care meciul ei cu Cetkovska, din primul tur, nu putea fi deloc unul simplu. Nu-i deci de mirare că toate trei au pierdut la scor meciurile: Sorana, 2-6, 1-6, Simona, 1-6, 3-6, iar Alexandra, de-a dreptul drastic: 0-6, 0-6. 

Surprizele (una neplăcută, una plăcută) au fost Monica Niculescu şi Irina Begu. Monica era favorita 32 şi a câştigat primul set cu debutanta Nina Bratchikova 6-0. Cum a pierdut Monica următoarele două seturi, 6-3, 6-3, nu înţeleg. Şi, pentru liniştea mea, nici nu cred că vreau să ştiu.

Irina a jucat cu Aravane Rezai, jucătoare foarte talentată, dar care a trecut printr-o perioadă mai dificilă şi a jucat mai puţin din cauza unor probleme cu volatilul său tată. Deşi Aravane are câteva kilograme în plus şi condiţia fizică a fost un factor important ieri, meciul nu a fost deloc simplu. Irina a câştigat primul set, 7-5. Franţuzoaica, sprijinită continuu de public şi făcând apel la spiritul ei de luptătoare, a câştigat setul 2 cu 7-5. Aravane a jucat extrem de agresiv, atacând şi făcând winner-uri din toate poziţiile. Tactica ei era de înţeles: nu i-ar fi convenit să alerge dintr-un colţ în altul, dată fiind condiţia ei fizică (mai bine zis lipsa ei). Aşa că a jucat un tenis foarte riscant şi foarte spectaculos, care a funcţionat în setul 2. 

Însă credit Irinei, care are un joc solid şi o deplasare şi anticipare extrem de bune pentru înălţimea ei (1.81). Când Aravane era peste tot, Irina a jucat o defensivă încăpăţănată şi strălucită, forţând-o pe franţuzoaică să lovească proverbiala lovitură în plus. De asemenea, Irina are un simţ al terenului foarte bun şi poate găsi culoarele goale pe care adversara nu le acoperă. Ieri am văzut nişte puncte “nadaliene” unde Irina a apărat lovituri în şir, şi apoi aparent din senin, a găsit deschiderea în terenul adversarei şi a făcut punct. Ăsta se numeşte talent. De asemenea, ceva care iar o să-i servească până la sfârşitul carierei de jucătoare şi apoi, în viaţă: mentalitatea. Deşi foarte frustrată de asediul necontenit al lui Rezai şi de presiunea incredibilă a publicului, Irina s-a ţinut tare pe poziţii şi a continuat să lovească mingea cu autoritate şi mai ales, să alerge. 

E o combinaţie foarte bună aceasta: calmul şi munca. În setul 3, Irina putea foarte uşor să se piardă. Momentul era al franţuzoaicei, care tocmai ce câştigase setul doi cu un potop de agresivitate. În loc să se bată singură, Irina a continuat să-şi facă jocul şi a făcut break imediat. De acolo, nu s-a mai uitat înapoi: 6-4 şi un meci în turul următor cu Kaia Kanepi, o jucătoare de forţă, care vine după o semifinală pierdută psihic la Radwanska la Brussels Open. Irinei o să-i trebuiască în continuare calmul şi munca. 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi