RG, ziua a 7-a. Reveniri de vis: Svitolina și Pavlyuchenkova își continuă traseele grozave de la Paris

Radu Marina | 4 iunie 2023

Cele două trasee frumoase ale turneului feminin: Anastasia Pavlyuchenkova și Elina Svitolina sunt înapoi în sferturi de Slam. Prima a lipsit un an, accidentată grav; a doua e la primul Slam după ce a născut.

Care erau șansele ca Pavlyuchenkova, finalistă la Paris în 2021, să se întoarcă în sferturile de finală și să reușească asta din afara Top 300, după ce a stat 12 luni pe tușă din cauza unei accidentări grave la genunchi? Tenisul e tenis însă și întotdeauna e mai ușor să te întorci într-un loc în care ai mai fost – oricât de complicat și greu e drumul. 

Pavlyuchenkova s-a întors în circuit în ianuarie și primele ei rezultate notabile de la revenire au fost săptămânile trecute, când a câștigat primele meciuri pe tabloul principal la un turneu WTA din 2022 încoace (la Madrid și Roma), apoi a ajuns în sferturile de finală la Strasbourg. Nimeni nu anticipa însă că odată ajunsă la Paris va lega victoriile atât de bine – și ce victorii. 

Astăzi, Pavs a trecut în trei seturi – al treilea ei meci consecutiv pe care-l câștigă în trei – de Elise Mertens, favorita 28. A fost 3-6, 7-6, 6-3 pentru rusoaică, care bifează a treia calificare din carieră în sferturile de finală de la Roland Garros. În total, acesta e al 8-lea sfert de finală în turneele de Grand Slam pentru Pavlyuchenkova. 

Partida cu Mertens a fost un maraton intens și dur, în care Pavlyuchenkova a părut, pentru multă vreme, complet expusă. Belgianca a jucat, vreme de un set jumătate, exact ce îi displace Nastiei; i-a scos în evidență vulnerabilitatea în deplasare, a obligat-o să lovească mingi în plus și, în felul acesta, s-a ajuns la 6-3, 3-1, scor la care belgianca a avut șapte mingi de dublu break. 

De aici, dinamica meciul s-a schimbat radical: rusoaica a început să lovească aspru și curat, în vreme ce Mertens a început, pe alocuri inexplicabil, să se clatine, să facă duble greșeli consecutive și să greșească foarte mult. Game-ul cinci al setului doi a fost momentul în care Nastia a intrat în meci, a preluat conducerea punctelor, a stabilit ritmul și n-a mai putut fi oprită; a câștigat setul doi după un tiebreak pe care l-a gestionat absolut impecabil și a început setul decisiv cu un avans suficient de mare încât să nu mai poată fi ajunsă de belgiancă. 

E un rezultat important pe care Pavlyuchenkova îl obține aici, la Paris având în vedere contextul ei, cu pauza îndelungată avută și căderea în clasament, și faptul că a eliminat trei favorite (Samsonova – favorită 15, Potapova – favorită 24, Mertens – favorită 28.

Clasată, la începutul turneului, pe locul 333, Pavlyuchenkova devine jucătoarea cu cel mai slab clasament care se califică în sferturile de la Roland Garros din istorie. Acum va sălta, dintr-un foc, cel puțin 200 de locuri. 

Pentru o calificare în semifinale, Pavlyuchenkova se va vedea cu Karolina Muchova, care astăzi a trecut în două seturi foarte frumoase de Elina Avanesyan. Muchova se califică astfel pentru prima dată în sferturile de finală la Paris, profitând, de o parte de tablou ofertantă, dar și de o formă bună. Pavlyuchenkova și Muchova se vor întâlni pentru a patra oară, scorul întâlnirilor directe fiind 2-1 pentru rusoaică. 

Urmărind același fir narativ, și parcursul Elinei Svitolina este unul remarcabil din motive asemănătoare: pauză îndelungată, cădere în clasament, formă excelentă la revenire. Svitolina, care e în acest moment clasată în afara primelor 100, e calificată, la rându-i, în sferturile de finală de la Paris după o nouă victorie importantă, obținută în fața Dariei Kasatkina, semifinalista de anul trecut și favorita 9.

Svitolina, care a devenit între timp un fel de favorită a publicului francez, a trecut de Daria cu 6-4, 7-6. 

În alte vremuri, poate că această victorie a Svitolinei n-ar fi surprins, în condițiile în care are cheia potrivită pentru rusoaică și îi place să joace contra ei, câștigând de fiecare dată toate meciurile în care a întâlnit-o (era 6-0 pentru Svitolina la întâlnirile directe înainte de astăzi). Dar în acest context, cu Svitolina revenită în circuit după naștere, fără să fi jucat mult în ultimele luni și aflându-se într-un proces de (re)adaptare cu circuitul și tenisul mare, implicit și cu nivelul, ceea ce reușește ucrainianca e impresionant. 

Victoria de azi o va duce pe Svitolina înapoi în Top 100 și în al patrulea sfert de finală la Paris, unde are un record negativ, fiind învinsă de fiecare dată în această fază. O va întâlni acolo pe Aryna Sabalenka, care a învins-o pe Sloane Stephens, 7-6, 6-4, în prima confruntare de pe tabloul feminin ce a primit sesiunea de seară de pe Chatrier.

Zi ușoară pentru Novak Djokovic și Carlos Alcaraz

După meciul epuizant de acum două zile cu Davidovich Fokina, Novak Djokovic s-a întors pe teren cu o victorie scurtă și concludentă în fața surprizei Juan Pablo Varillas, un peruan calificat în premieră în optimile de finală ale unui Slam, după ce i-a învins, printre alții, pe Roberto Bautista-Agut și Hubert Hurkacz. Varillas a ajuns la întâlnirea cu Djokovic după trei meciuri câștigate consecutiv în cinci seturi.

E explicabil astfel că, după acest tur de forță, peruanul nu a mai avut multe lucruri de oferit în partida cu Djokovic, care a fost atent, agresiv și fără ezitări. Sârbul a câștigat 6-3, 6-2, 6-2, un meci pe care l-a controlat cap-coadă iar rezultatul n-a stat, nicio clipă, sub semnul întrebării. 

Următorul meci pentru Djokovic – și totodată cel mai important test pentru el de până acum – va fi cu Karen Khachanov, care a trecut în 4 seturi de Lorenzo Sonego. Djokovic îl conduce pe rus cu 8-1 la întâlnirile direct, singurul meci câștigat de Khachanov fiind în 2018, în finala Mastersului de la Paris. 

Ca un mic răspuns la evoluția solidă avută astăzi de Djokovic, Carlos Alcaraz a venit și el cu o victorie-blitz, pe fondul unui joc absolut încântător. Alcaraz a trecut în trei seturi, 6-2, 6-3, 6-2 de Lorenzo Musetti, favoritul 17, după un meci în care spaniol a fost, pur și simplu, prea bun. Iar asta s-a văzut cel mai bine în dificultatea pe care Musetti, unul dintre colegii de generație ai lui Carlos de la care se așteaptă lucruri frumoase, a avut-o în a lega punctele contra liderului mondial și cât de mult a trebuit să muncească italianul pentru a-și face serviciul, pentru a intra în controlul unui punct și pentru a finaliza un punct. 

Alcaraz pare, în momentul acesta, la un alt nivel față de toți adversarii săi din toate punctele de vedere – fizic, intensitate, acuratețe, forță, deplasare. Nu îi poți găsi un punct nevralgic pentru că face totul nu doar corect ci și la un nivel pe care foarte puțini îl pot susține. 

Următorul adversar pentru Alcaraz va fi Stefanos Tsitsipas, la rându-i fără emoții contra lui Ofner (7-5, 6-3, 6-0). Alcaraz va avea, la fel ca Djokovic, primul lui test cu adevarat important de la această ediție a RG. Va fi a cincea întâlnire dintre Carlos și Stefanos, primele patru fiind câștigate de Alcaraz. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi