RG, ziua a 5-a: Primele emoții pentru Nole, un „miracol” pentru Sonego și multe surprize

Radu Marina | 2 iunie 2023

Novak Djokovic a petrecut trei ore și jumătate pe teren pentru o victorie în trei seturi.

Într-un turneu în care, dincolo de prima linie de favoriți (Alcaraz – Djokovic / Swiatek – Rybakina – Sabalenka), grupul următor e mult mai vulnerabil, continuă eliminările capilor de serie de pe ambele tablouri.

În vremea asta, departe de Paris, Rafael Nadal tocmai ce a anunțat o intervenție artroscopică la mușchiul psoas care-l ține în afara circuitului de la începutul anului; rezultatele vor fi anunțate mâine, chiar când Rafa împlinește 37 de ani.

Novak Djokovic se chinuie, dar iese câștigător

Novak Djokovic a avut parte de un meci complicat și solicitant cu Davidovich Fokina. A fost la un pas să piardă primul set și a revenit în setul doi de la 0-2 – dar în cele din urmă a obținut ce și-a propus. Djokovic a obținut o victorie muncită, în trei seturi dure, în care ori de câte ori a fost necesar a plusat și a accesat un nivel la care Davidovich Fokina n-a avut răspuns. 

A fost 7-6, 7-6, 6-2 în trei ore și 36 de minute, ceea ce spune totul despre dificultatea meciului. Sârbul se întoarce în optimile de finală la Paris fără a excela neapărat, dar arătând nervi tari și un joc excelent în momentele mari iar asta s-ar putea să fie suficient. Chiar și pentru a recâștiga trofeul. 

Au fost, de altfel, două seturi foarte bune, în care atât Djokovic, cât și Davidovich Fokina au jucat un tenis bun în același timp: a fost multă calitate, multe schimburi de mingi aspre și spectaculoase. În primul set, spaniolul a avut șansa de a servi pentru primul set la 6-5, dar Djokovic a egalat. În tiebreak, spaniolul a condus cu 3-1, dar Djokovic a egalat, condus și nu s-a mai uitat în urmă. În setul doi, spaniolul a condus cu 2-0, dar din nou Djokovic a revenit, a egalat și s-a reinstalat la conducerea meciului. 

Fokina a dat o replică puternică și a stat lângă sârb multă vreme, dar când lucrurile s-au întețit și Djokovic a simțit cel mai mic pericol a devenit imposibil pentru spaniol să mai țină pasul. “O victorie e o victorie. Primele două seturi, trei ore de joc, dacă aș fi pierdut setul doi probabil că ar fi trebuit să joc cinci ore. Dar trebuie să fii pregătit. Asta înseamnă turneu de Grand Slam, despre asta e vorba. Trebuie să crezi în tine și să faci tot posibilul să câștigi. Sunt foarte mândru de evoluția mea de azi”, a declarat Nole la finalul meciului. 

Carlos Alcaraz, prezumtivul adversar al lui Nole dintr-o semifinală pe care toată lumea și-o dorește, și-a continuat și el seria victoriilor, un 6-1, 6-4, 6-2 fără griji cu Shapovalov.

Elise Mertens o oprește din nou pe Jessica Pegula

Pentru Jessica Pegula, Elise Mertens e un adevărat nemesis. A întâlnit-o de trei ori și tot de atâtea ori a învins-o, în două rânduri chiar categoric, cum s-a întâmplat și astăzi, în turul trei la Paris: un dur și sec 6-1, 6-3, în care belgianca a amețit-o pe Pegula cu jocul ei sâcâitor și a demonstrat, încă o dată, că de cele mai multe ori nu e despre clasament, ci despre joc; când un match-up e nefavorabil, clasamentul devine irelevant. Pegula, numărul 3 mondial, n-a avut nicio reacție și a părut fără idei în fața belgiencei, care de un an jumătate traversează o perioadă nici grozavă, nici teribilă, care a scos-o din afara topului 20, unde era o prezență constantă. 

Mertens n-a mai obținut ceva relevant de mult timp, dar asta n-a oprit-o ca astăzi să câștige autoritar în fața americancei, care deși nu excelează pe zgură și e o veritabilă jucătoare de hard, venea la Paris cu câteva așteptări, mai ales prin prisma clasamentului. 

În acest caz, nu e vorba neapărat de un stil de joc în fața căruia Pegula încă nu a găsit cheia potrivită. Ci e despre cât de bine se simte Mertens cu tenisul propus de americancă: îi place cum vine mingea, îi place ritmul primit și tot timpul se simte confortabil cu faptul că nu e luată pe sus și asta îi permite să își întindă atent capcanele. 

Victoria de astăzi o duce pe Mertens în a treia optime de finală la Paris din carieră, după al 7-lea succes contra unei jucătoare din top 5. Din 23 de participări în turneele de Slam, ea a ajuns de 13 ori în optimile de finală (cel puțin).

Pegula devine jucatoarea cu cel mai bun clasament care e eliminată. Până în acest moment, dintre numele importante au ieșit Caroline Garcia (5), Veronika Kudermetova (11), Barbora Krejcikova (13), Jelena Ostapenko (17), Victoria Azarenka (18), Madison Keys (20) sau Donna Vekic (22). 

Anastasia Pavlyuchenkova și Elina Svitolina își rescriu poveștile

Pavlyuchenkova și Svitolina sunt două povești cu adevărat spectaculoase ale acestei ediții a RG. Svitolina s-a reîntors în circuit recent, după ce a devenit mamă, luând-o practic de la zero și neavând clasament; Pavlyuchenkova a anunțat anul trecut prin vremea asta că e nevoită să ia o pauză nedeterminată de la tenis după o accidentare gravă la genunchi și s-a întors în ianuarie 2023, fiind clasată în februarie pe locul 844. 

Câteva luni mai târziu, ambele sunt calificate în optimi la Roland Garros, după ce au legat victorii în fața unor adversare mult mai în formă și mult mai bine clasate decât ele. Pavlyuchenkova a trecut în trei seturi de Anastasia Potapova (favorită 24), 4-6, 6-3, 6-0, iar Svitolina a învins-o pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni pe Anna Blinkova, 2-6, 6-2, 7-5. 

Sunt niște victorii mari și nu fac decât să reconfirme că, oricare ar fi contextul și obstacolele, tenisul și valoarea nu se pierd; rămân acolo și ies, mai devreme sau mai târziu, la suprafață.

Și pentru meciurile următoare sunt șanse mari ca ele să își continue parcursul bun. Svitolina se revede cu Daria Kasatkina, iar Pavyluchenkova o întâlnește pe Elise Mertens. 

Favoriții continuă să cadă și pe tabloul masculin. Andrey Rublev e eliminat după un meci epic cu Lorenzo Sonego

Andrey Rublev devine al 4-lea (!) jucător din top 10 care părăsește turneul de la Roland Garros înainte de optimi – ceilalți trei sunt Daniil Medvedev, Felix Auger-Aliassime și Jannik Sinner – după un meci senzațional cu Lorenzo Sonego, meci care a continuat seria meciurilor spectaculoase, în care evidențiatul e, până acum, Altmaier vs Sinner.

Sonego l-a întors pe Rublev de la 0-2 la seturi și a obținut prima lui victorie într-un Grand Slam în fața unui jucător clasat în top 20 (avea un bilanţ negativ de 0-6). A fost 5-7, 0-6, 6-3, 7-6, 6-3 pentru Sonego, care își egalează cea mai bună performanță la Paris (a mai ajuns în optimile de finală în 2020). 

Pentru Rublev e o dezamăgire nu doar având în vedere forma lui din sezonul de zgură, reușind, printre altele, să se impună la Monte Carls. Cât și pentru că a scăpat din mâna un meci pe care l-a controlat cu autoritate timp de două seturi și a avut șanse importante să se desprindă (și să câștige) în setul patru, când a fost la două puncte distanță de victorie. 

Deși e un jucător remarcabil, Rublev e, în același timp, o enigmă. Este, poate, cel mai dur jucător cu el însuși și plin de dubii – deși performanțele vorbesc de la sine și le-ar putea folosi pentru a umple acele spații care îi aduc neîncredere. Chiar și după titlul cucerit la Monte Carlo – cel mai important trofeu al său – Rublev vorbea de neîncrederea pe care o are în continuare în jocul și loviturile sale, respectiv de faptul că uneori e copleșit de dubii. E drept, dubiile sunt bune uneori, că te fac să fii mai bun, cum ar zice o legendă a acestui sport care din păcate anul acesta lipsește de la Paris – însă în cazul rusului efectul e invers și dubiile îl fac extrem de vulnerabil, așa cum arătat și astăzi în multe momente cu Sonego.

De altfel, într-un Slam, pericolul devine și mai mare pentru că meciurile sunt mai lungi și șansele să lași gândurile să lucreze sunt mai mari – și poate nu întâmplător, până acum, Rublev nu a trecut niciodată de sferturi la un astfel de turneu. O poate face  – și o va face – însă va trebui, mai întâi, să câștige această bătălie cu el. 

Ce s-a mai întâmplat relevant

Sloane Stephens confirmă că RG e un turneu special pentru ea. Deși s-a impus la US Open, Sloane Stephens are o relație excelență cu RG și se simte bine aici. Din 2018 (anul în care a jucat finala contra Simonei Halep) încoace, Stephens a ratat o singură dată intrarea în săptămâna a doua a turneului – ceea ce o mare performanță. Astăzi, americanca s-a calificat în optimile de finală după o victorie previzibil de grea având în vedere adversara; Stephens a trecut, 6-3, 3-6, 6-2 de Yulia Putintseva.

Elina Avanseyan: de la lucky loser la calificarea în optimile de finală. Avanseyan, o rusoaică de 20 de ani care a intrat pe tabloul principal cA lucky loser e calificată în optimile de finală după ce a trecut în trei seturi de Clara Tauson, 3-6, 6-1, 7-5. Anterior, Avanesyan le-a eliminat pe Belinda Bencic și Leolia Jeanjean. 

Stefanos Tsitsipas merge pe sub radar, dar o face bine. Deși e favorit 5 și a avut un sezon de zgură bun spre foarte bun (finală la Barcelona, semifinală la Roma), odată cu (re)apariția lui Alcaraz sau Rune ori regăsirea lui Medvedev, luminile n-au mai fost, brusc, asupra lui. Iar asta s-ar putea să îi facă bine și să-i aducă o liniște anume. Grecul e în optimile de finală după o demonstrație de forță cu Diego Schwartzman, 6-2, 6-2, 6-3 și e bine poziționat și pentru meciul următor, urmând a-l avea drept adversar pe austriacul Sebastian Ofner, care l-a învins în cinci seturi pe Fabio Fognini. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi