RG, ziua a 2-a: FAA, Bencic, victimele notabile; un grup de veterani își face simțită prezența

Radu Marina | 29 mai 2023

Wawrinka, Fognini, Pavlyuchenkova, Stephens și Svitolina sunt câteva nume din garda veche care și-au trecut azi în cont victorii importante.

Felix Auger-Aliassime, primul nume important eliminat

Felix Auger-Aliassime, numărul 10 mondial, e primul jucător important care e eliminat la această ediție a Roland Garros, după ce a fost învins din primul tur, în trei seturi, 6-4, 6-4, 6-3 de Fabio Fognini. Pare un mic rezultat-șoc. În realitate însă, e o înfrângere previzibilă: ce poate ieşi dintr-un meci cu un adversar incomod, care iubește să joace pe zgură, mai ales într-o ocazie mare, și care e (încă) capabil să învingă pe oricine în ziua lui bună și un Felix Auger-Aliassime ieșit din formă, cu cinci înfrângeri în ultimele șapte meciuri și fără să lege mai mult de trei victorii într-un turneu din martie? O evoluție autoritară, pe alocuri dominantă a italianului, care a executat impecabil tot ce și-a propus.  

La toate astea se adaugă și starea fizică a canadianului, care a acuzat probleme fizice, iar ulterior, la finalul meciului, a declarat că a jucat fiind răcit. 

Vorbim, așadar, de un rezultat care, în termeni de clasament, e surprinzător, dar pus în contextul potrivit e un fapt care a reflectat realitatea acestor zile. Într-un Grand Slam, mai ales în primele meciuri, nu e loc de concesii, nimic nu e sigur și doar cei puternici și în stare fizică bună supraviețuiesc și merg mai departe. 

Carlos Alcaraz și Novak Djokovic debutează convingător

Carlos Alcaraz și Novak Djokovic, doi dintre jucătorii considerați favoriți la titlu, încep turneul cu câte o victorie solidă și fără mari emoții. Djokovic l-a învins, 6-3, 6-2, 7-6 pe Aleksandar Kovacevic, în timp ce Alcaraz nu i-a dat prea multe opțiuni italianului Flavio Cobolli, câștigând 6-0, 6-2, 7-5. 

Alcaraz și Djokovic, care își continuă duelul pentru statutul de lider mondial de la distanță momentan, încep încrezător turneul de la Paris, care are o semnificație aparte pentru fiecare dintre ei: pentru Djokovic un titlu aici ar însemna recordul de 23 de Slamuri (cele mai multe din Era Open în tenisul masculin), pentru Alcaraz ar însemna o confirmare a dominației lui (și) în Slamuri, ajungând în poziția de a lega două turnee de Grand Slam (spaniolul s-a impus la US Open, dar a fost absent la Australian Open). 

Belinda Bencic iese din primul tur

Dacă pe tabloul masculin a fost Felix Auger-Aliassime, pe tabloul feminin a fost Belinda Bencic, locul 12, cea mai bine clasată jucătoare eliminată încă din primul tur. Bencic a fost învinsă, 6-3, 2-6, 6-4 de Elina Avanesyan, o rusoaică de 20 de ani, care a intrat pe tabloul principal în calitate de lucky loser. 

Deși Bencic a început sezonul 2023 în forță, având deja în cont două titluri câștigate (Adelaide, Abu Dhabi, plus o finală la Charleston), începutul sezonului de zgură a fost unul complet ratat pentru ea. După finala pierdută la Charleston, Bencic nu a mai jucat niciun meci oficial până la Roland Garros din cauza unei accidentări la șold. Elvețianca s-a retras de la Madrid și Roma, nu a jucat niciun meci pe zgura roșie și participarea la Roland Garros a fost una prin care a încercat să vadă care e nivelul ei actual, dar și cum se simte fizic. Aceste lucruri nu șterg însă victoria mare pe care Avanesyan a obținut-o astăzi: prima ei vs. o jucătoare din top 15, respectiv prima ei victorie într-un Grand Slam. 

Sloane Stephens, Elina Svitolina, Anastasia Pavlyuchenkova – nume vechi, care ies din nou la lumină

Stephens, Svitolina și Pavlyuchenkova sunt trei jucătoare cu multă experiență, care au câștigat mult și au avut câte un cuvânt de spus, în urmă cu câțiva ani, în circuitul feminin. Carierele lor au trecut însă, în ultimii doi ani, într-o altă fază: Stephens a căzut mult în clasament, a jucat puțin și nu a mai reușit nimic relevant; Svitolina a luat o pauză de la tenis, a devenit mamaă și a revenit în acest an în tenisul profesionist, iar Pavlyuchenkova s-a reîntors, la rându-i, în acest an după o pauză de un an de zile, cauzată de o accidentare pentru care a avut nevoie inclusiv de o intervenție chirugicală. 

Toate cele trei se află, în acest moment, într-o etapă a carierei în care s-au reîntors la tenis pentru că iubesc ceea ce fac, iar orice se întâmplă bun e un bonus: Pavlyuchenkova e clasată în afara primelor 300, Svitolina a urcat, în urma titlului câștigat săptămâna trecută la Strasbourg – de altfel o performanță remarcabilă, în condițiile în care Elina câștigă un titlu WTA la o lună și jumătate de la revenirea în tenis – pe locul 192, iar Stephens a reintrat în top 30 după multă vreme. 

Astăzi, toate trei au reușit victorii bune: Stephens a învins-o în două seturi clare pe Karolina Pliskova (cap de serie 16), Svitolina a trecut în două seturi (6-2, 6-2) de Martina Trevisan, favorită 24, iar Anastasia Pavlyuchenkova a obținut prima ei victorie într-un Slam din 2021 încoace, după ce a învins-o, 6-2, 6-2, pe Linda Fruhvirtova, clasată pe locul 59. Pentru fiecare dintre ele, victoriile obținute azi sunt prețioase nu doar pentru că sunt reușite în fața unor jucătoare mult mai bine clasate, ci pentru că au trecut prin multe, de-a lungul ultimelor doi ani, pentru a ajunge din nou în poziția de a câștiga meciuri pe tabloul principal la un Grand Slam. 

 Ce s-a mai întâmplat relevant în prima zi

Stan Wawrinka obține prima lui victorie într-un Grand Slam din ianuarie 2021 încoace. Această știre e poate, una dintre cele mai importante ale acestei zile: Wawrinka, campionul din 2015 de la Roland Garros, care se chinuie de câțiva ani cu accidentările și revenirea lui în prim-plan e greoaie, oprește seria de 4 înfrângeri consecutive în primul tur la Slamuri. Elvețianul l-a învins în cinci seturi, 7-6, 6-4, 6-7, 1-6, 6-4 pe Albert Ramos Vinolas, într-un maraton de patru ore și 40 de minute care-l premiază pe Stan pentru efortul susținut depus pentru a rămâne competitiv și pentru a se recupera după numeroasele probleme fizice.

Vremurile grele continuă pentru Dominic Thiem. Dublu finalist la Roland Garros (plus alte două semifinale) în 2018 și 2019, Dominic Thiem e învins din nou în primul tur la Paris de pentru al doilea an la rând, deși austriacul a revenit de la 0-2 la seturi contra argentinianului Pedro Cachin. În final a fost 6-3, 6-2, 6-7, 4-6, 6-2 pentru argentinian, care obține una dintre victoriile carierei. Pentru Thiem, dezamăgirile continuă, iar o victorie într-un Slam (care în anii trecuți părea o formalitate) mai trebuie să aștepte, în condițiile în care austriacul nu a mai trecut de primul tur la un turneu de această categorie din ianuarie 2021. 

Reducere de 50 la sută în 30-0 Shop!

În primele 4 zile de Roland-Garros (duminică-miercuri) ai 50 la sută (!) reducere la orice comandă din 30-0 Shop.

Ca să beneficiezi de reducere, folosește voucherul RG300.

Bonus: la fiecare comandă de minimum 100 de lei primești cadou o pereche de șosete colorate cu inspirație din tenis. Comandă aici

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi