Revirimentul mai așteaptă: Simona Halep cedează în primul meci la Dubai la o foarte inspirată Ana Ivanovic

Camelia Butuligă | 17 februarie 2016

Simona Halep a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Dubai, învinsă de Ana Ivanovic, 7-6, 6-2. Doha, săptămâna viitoare, este următorul turneu al Simonei.

Seria de rezultate modeste ale Simonei Halep continuă și la Dubai, unde ea a fost eliminată pentru al doilea turneu consecutiv încă de la primul meci. Simona a fost învinsă de Ana Ivanovic, 7-6, 6-2. Românca a avut o minge de set la 5-4 în primul set, apoi, în ciuda unui game bun la 5-6, a făcut un tiebreak foarte slab. De aici, jocul ei a continuat să coboare. Simona va coborî cel puțin pe locul 4 după această săptămână. Poate coborî chiar pe 5, în funcție de rezultatul pe care-l va înregistra Garbine Muguruza.

**

Mi-a plăcut cum a jucat Ana în acest meci. Au dispărut încurajările prea ostentative, pumnii strânși în piruete aplecate, ”ajde”-urile țipate. În locul lor și-a făcut apariția o defensivă mai mult decât onorabilă, un rever care s-a ridicat deasupra nivelului mediocru unde se cantonase de ani buni și acea dreaptă grafiană care mi-a dat atâtea speranțe pe vremuri, dar pe care din motive doar de ea știute, Ana a decis să o pună bine în 2008. Îmi pare bine că această nouă-veche Ană a reapărut în sfârșit; singurul meu regret e că și-a ales tocmai această seară contra Simonei.

Pe de altă parte, poate nu este o coincidență că a apărut tocmai contra Simonei. Ivanovic este o jucătoare de moral, iar grupul jucătoarelor care au reușit să-i smulgă o victorie Simonei în ultimul an este atât de divers, încât mă gândesc că oricine joacă împotriva ei intră pe teren crezând că are o șansă. Este poate motivul pentru care Simona trebuie să muncească atâta la victorii și motivul pentru care nu mai beneficiază mai deloc de meciuri ”simple”.

De asemenea, nu mai este deloc un secret pentru nimeni că este vulnerabilă în fața fetelor care lovesc mingea cu putere. În pauza de OCC din setul unu, Nigel Sears i-a reamintit exact asta unei Ivanovic condusă cu un break și stresată în plus de cât de alunecos era terenul. I-a spus să-și curețe jocul de neforțate poziționându-se mai bine la minge și stând mai jos pe picioare și să pună presiune pe lovituri. ”Are doar un break în față”, i-a spus Sears, cu subtextul că a-i face break Simonei nu este atât de greu. ”Stai cu ea.”

Ivanovic a făcut cu brio ce i-a spus Sears. Începuse setul pierzându-și serviciul cu o dublă greșeală dar l-a terminat făcând break când Simona a servit pentru set la 5-4, împingând lupta în tiebreak și ajungând la 4-2 cu un amestec de defensivă, retururi agresive și acea dreaptă care poate face punct oricând și de oriunde. De la 4-2 încolo, Simona a făcut trei greșeli și balanța meciului deja se înclina în defavoarea ei.

Cum s-a ajuns aici? Încet, încet, cu pași mici, și dintr-o parte, și din alta. Punem mai întâi vulnerabilitatea serviciului doi al Simonei, pe care Ana intra cu un pas în teren la retur și pe care a făcut de două ori mai multe puncte decât a făcut Simona pe al ei. Mai punem apoi faptul că Ivanovic a tras cu dinții în defensivă și că din game-ul de la 5-3, când a servit pentru a sta în set, a început să fie și mai agresivă pe forehand. Avea să termine meciul cu 23 de winnere făcute cu dreapta; faptul nu a trecut deloc neobservat, iar jurnalistul care a intervievat-o pe teren a întrebat-o direct dacă nu cumva este aceeași dreaptă cu care ajunsese numărul 1. Mai avea un pic și-o întreba chestia care probabil ne stă multora pe suflet de atâția ani: ”Păi și ce-ai făcut, fată, cu ea până acum, unde-ai ținut-o?”

Lăsând gluma la o parte, vreau să subliniez că Ivanovic a fost la fel de mult responsabilă pentru această victorie cum a fost Simona responsabilă pentru înfrângere. Halep a început autoritar, etalând acel tenis exasperant pentru adversare: defensivă ”una-n plus”, lipsa greșelilor neforțate și specularea imediată a deschiderilor. Pusă imediat sub presiune, Ivanovic lovea prea repede sau prea tare, prea lung sau prea scurt, prea sus sau prea jos. Însă, pe măsură ce setul avansa, Ana presa. Era inevitabil ca pe final jocurile lor să se egalizeze și chestia s-a întâmplat când Simona a servit pentru set la 5-4. De la minge de set pentru ea, Simona a pierdut trei mingi consecutive, dintre care două pe loviturile ei în fileu. ”Câteva puncte ici-colo”, vorba lui Federer.

Se poate să ai o serie proastă de puncte, ăsta e tenisul. Însă crucial este ce se întâmplă apoi, iar aici Simona nu mai este aceeași ca acum un an-doi. Simona își pierdea serviciul, arunca scârbită mingea, dar se îndrepta înapoi către linia de fund cu buzele strânse, sprâncenele încruntate și un mers care nu anunța nimic bun pentru adversară. Simona se proptea pe călcâie și-și lua înapoi ce pierduse. Azi a avut șanse multiple de rebreak și la 5-5 în primul și la 2-1 în al doilea. Și le-a pierdut pe toate. Șansele, aici este semnul încrederii: cât de bine profiți de ele, cât de mult crezi că jocul tău e suficient pentru a ieși la suprafață? Cât de mult îndrăznești să iei inițiativa?

Lumea vorbește despre cât de greu este al doilea an după explozie, pentru că trebuie să aperi și să confirmi. Dar cred că al treilea an este la fel de greu: trebuie să confirmi și să aperi în continuare, în timp ce meciurile se adună în picioare, problemele apar ușor și dispar greu, adversarele încep să învețe și să prindă curaj. Și anul al patrulea, la fel și mai mult. Luna de miere a Simonei cu tenisul (și a noastră, prin extensie) s-a terminat de mult. Acum este perioada cu mai multe întrebări decât răspunsuri, perioada în care scotocește prin cutia cu unelte și nu mai găsește chestii care putea să jure că erau acolo. Sper doar atâta: că Simona o să-și regăsească tenisul și atitudinea smart agressive mult mai repede decât i-a luat lui Ivanovic să-și regăsească forehandul.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi