Reveniri de toate felurile: Carlos Alcaraz, Stan Wawrinka și Iga Swiatek îmbogățesc peisajul din circuit

Radu Marina | 16 februarie 2023

Iga Swiatek caută revenirea la forma intimidantă din 2022, Carlos Alcaraz se întoarce după accidentare, iar Stan Wawrinka arată din sclipirile unei cariere legendare.

Iga Swiatek caută revenirea la forma intimidantă din 2022, Carlos Alcaraz se întoarce după accidentare, iar Stan Wawrinka arată din sclipirile unei cariere legendare. 

O altă serie pentru Iga?

Anul trecut, turneul de la Doha – pe care l-a câștigat categoric – a fost începutul unei perioade de dominație rar văzută. Acel trofeu câștigat anul trecut în Qatar de Swiatek a fost urmat de alte cinci consecutive (Indian Wells, Miami, Stuttgart, Roma, Roland Garros); mai apoi, în toamnă, a venit și trofeul de la US Open. 

Un an mai târziu, Swiatek s-a întors la Doha în calitate de lider mondial, în încercarea de a pune bazele unei noi serii de formă și de a-și restarta sezonul, după eliminarea din optimi de la Melbourne, echivalentă cu ceva semne de slăbiciune. Poloneza a început turneul cu o victorie scurtă și convingătoare: 6-1, 6-0 cu Danielle Collins, care a fost foarte departe de nivelul ei normal. În sferturi, Iga ar fi trebuit să o întâlnească într-un meci tare pe Belinda Bencic, recent câștigătoare la Abu Dhabi, dar elvețianca s-a retras înaintea meciului. 

Swiatek, care a fost eliminată în optimi la Melbourne, va juca astfel direct pentru un loc în finală, contra Veronikăi Kudermetova, cea care a trecut în trei seturi de Coco Gauff. 

Apropo de Bencic, elvețianca are un start de sezon impecabil: e jucătoarea cu cele mai multe victorii în 2023 până acum (14) și a ajuns deja la două titluri în acest an, după Adelaide și, recent, Abu Dhabi. La Abu Dhabi, Bencic a trecut în finală de Liudmila Samsonova după ce a salvat trei mingi de meci. Ulterior, la Doha, Bencic a repetat această ispravă în meciul cu Victoria Azarenka, din turul doi, revenind de la 1-6, 1-4 (dublu break) și câștigând partida cu 1-6, 7-6, 6-4. 

Carlos Alacaraz câștigă la întoarcerea în circuit

“E un sentiment grozav să câștig din nou. A trecut multă vreme pentru mine fără să joc un meci oficial, fără să am meciuri în picioare, fără să particip la competiții. Iar acum în sfârșit am obținut prima mea victorie în 2023”, a spus spaniolul după meci, care deși are un traseu relativ prietenos în Argentina, nu trebuie uitat că se află doar la primul meci jucat în ultimele trei luni iar acest proces de revenire nu va fi nici pe departe unul facil. 

Carlos Alcaraz, fostul lider mondial, fără vreun meci oficial din noiembrie, a revenit în circuit cu victorie, după ce a câștigat la debutul său la Buenos Aires (ATP 500). Alcaraz, care a ratat două mari turnee importante din cauza accidentărilor (ATP Finals și Australian Open), l-a învins în trei seturi pe Laslo Djere, 6-2, 4-6, 6-2. Favorit 1, Alcaraz îl va întâlni în sferturile de finală pe Dusan Lajovic.

Tot la Buenos Aires mai sunt prezenți Casper Ruud, calificat în sferturile de finală, Diego Schwartzman, dar și Dominic Thiem, care continuă încercarea de a reveni la un nivel care să-i permită să lege din nou victoriile. Thiem a trecut, în primul tur la Buenos Aires, de Alex Molcan, în două seturi. 

Sclipiri de la Stan Wawrinka

Stan Wawrinka a avut doi ani groaznici, cu o intervenție chirurgicală, o pauză îndelungată care l-a scos în afara primilor 100. Eliminat din nou în primul tur la un Grand Slam și fără să mai câștige vreun meci la un astfel de turneu din 2017 încoace, Wawrinka începe să dea semne de revenire la Rotterdam. 

Wawrinka, clasat în acest moment pe locul 130, s-a folosit de clasamentul protejat pentru a intra pe tabloul principal în turneul olandez, una dintre competițiile indoor cu tradiție. Elvețianul a trecut în primul tur de Alexander Bublik, 7-6, 6-4, iar în optimile de finală l-a învins, tot în două seturi, pe Richard Gasquet după un meci exemplar, poate unul dintre cele mai bune meciuri făcut de Wawrinka în ultimul an și jumătate. Nu și-a pierdut niciodată serviciul, nu a avut de înfruntat nicio minge de break și a pierdut un singur punct cu primul serviciu.

Pentru o revenire în semifinalele unui turneu ATP, Wawrinka va avea parte de un test serios, indiferent de adversar: fie că va fi Stefanos Tsitsipas, fie că va fi Jannik Sinner.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi