Revenire cu zâmbet: Simona Halep se întoarce cu o victorie solidă cu Marta Kostyuk. Irina și Sorana merg de asemenea în turul al treilea la IW

Radu Marina | 8 octombrie 2021

Simona Halep, Irina Begu și Sorana Cîrstea au câștigat toate în minimum de seturi și au arătat, pe alocuri, excelent. Cele trei merg în turul al treilea la Indian Wells.

Simona Halep a învins-o, în turul al doilea de la Indian Wells, pe Marta Kostyuk, 7-6, 6-1, și a pornit astfel cu dreptul într-o lună aglomerată pentru ea, într-un moment în care își propune să câștige cât mai multe meciuri pentru a-și asigura un final de sezon pe o notă bună. Sorana Cîrstea și Irina Begu au obținut și ele victorii în minimum de seturi.

*

Întoarsă într-un turneu oficial după aproape o lună de pauză și la primul meci după despărțirea de Darren Cahill, Simona a început a zecea ei participare la Indian Wells cu o victorie foarte bună în fața unei jucătoare valoroase, pe care nu a mai întâlnit-o până acum. A fost 7-6, 6-1 pentru Simona, care obține a 5-a victorie de la revenirea în circuit, după accidentarea gravă suferită la Roma. 

Primul meci post-US Open a fost complicat și ar fi putut căpăta o altă dinamică dacă Simona n-ar fi pus piciorul în prag în momentele importante în primul set. 

Un set, de altfel, foarte muncit și disputat, cu Simona revenind mereu din urmă. Kostyuk a fost în față tot setul – 3-1, 5-4, 6-5 – dar de fiecare dată Simona a răspuns prompt și nu a lăsat-o să prindă curaj. Acesta a fost un aspect important pentru dinamica setului; pentru o jucătoare ca Marta, care se încarcă foarte mult din reușite și cedează rapid când lucrurile nu îi ies cum își dorește, faptul că Simona i-a tăiat elanul în fiecare moment important, revenind de la 1-3 la 3-3 și servind foarte bine atunci când a fost cu spatele la zid la 4-5 și 5-6, a fost cheia acestui set dificil. 

Evoluția Simonei în set a fost fluctuantă, dar nivelul arătat a fost unul bun. A început jucând foarte agresiv și căutând să ia mingea devreme, nu i-a lipsit intensitatea, dar au fost momente când nu și-a găsit reperele. Pentru cineva care a jucat atât de puțin în ultimele luni e explicabil faptul că a ratat mai des, că uneori nu a simțit cum trebuie lovitura, că pași nu au fost întotdeauna corecți și că au fost situații când a vrut prea mult de la lovituri. S-a simțit însă în mod evident pofta ei de joc. 

Pe final de set, când Kostyuk a presat la retur în două rânduri, la 5-4 și 6-5, tenisul Simonei a fost excelent; a construit, a căutat lovitura câștigătoare, a stat la joc și a lovit cu foarte multă poftă. E de subliniat această dispoziție de joc a Simonei prin felul în care și-a deschis în repetate rânduri terenul cu lovitura de dreapta sau toate acele retururi direct câștigătoare, respectiv plusul de agresivitate pe care l-a arătat în tiebreak, dar și în setul doi. De altfel, la interviul de pe teren Simona a declarat că a încercat să joace “mai agresiv decât de obicei”. 

Tiebreak-ul – și ce a urmat până la finalul meciului – a fost doar despre Simona. Tiebreak-ul l-a dominat cap-coadă grație unei agresivități sufocante; nu și-a lăsat adversara să respire și a mers pe un joc foarte intens și precis. N-a ratat nimic, a fost exactă în fiecare lovitură și mișcare.

Prestația foarte bună avută de Simona în tiebreak a fost continuată în setul doi, unde am avut parte de o vintage Simona: mereu atentă la construcția punctelor, foarte alertă, foarte mobilă, foarte agresivă. 

Cu primul set pierdut, Kostyuk nu a mai avut aceeași coerență; nu a mai ținut pasul cu adversara, nu s-a mai putut concentra la ce are de făcut și a avut mari dificultăți în a acoperi terenul. Astfel că Simona a pus treptat stăpânire pe meci și a dominat categoric. 

La trasul liniei, după o perioadă atât de complicată, Simona avea nevoie de (măcar) un set în care să domine, să câștige multe puncte la rând, să simtă că impune ritmul și stabilește direcția în care curge partida. A făcut-o exemplar în setul doi, după un prim set muncit, în care ori de câte ori a avut nevoie, a accesat tenisul ei bun și a făcut diferența. 

Urmează, în turul al treilea, o revedere cu Aliaksandra Sasnovich. Cu bielorusa a mai jucat o singură dată, chiar la Wimbledon 2019, în primul tur, meci încheiat cu victoria Simonei în două seturi.

Potențialul meci-afiș al Simonei cu Emma Raducanu mai are de așteptat, după ce britanica a pierdut cu Sasnovich, 6-2, 6-4, la primul meci după titlul US Open. Seria de 10 victorii la rând a Emmei e astfel oprită.

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1446564214231875584?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1446585210850529280?s=20

„E o plăcere să mă pot întoarce aici și să joc la acest turneu grozav, și e o bucurie pentru mine să fiu sănătoasă și să pot juca. Mi-a lipsit mult să joc meciuri la acest nivel. Atitudinea mea nu a fost cea mai bună azi, mai am de lucrat la ea, dar mă bucur că am putut juca mai agresiv decât de obicei”, a spus Simona, la interviul de pe teren.

Victorii excelente pentru Sorana și Irina

Anterior, Sorana Cîrstea a reușit de asemenea calificarea în turul al treilea la Indian Wells după o victorie sigură cu Misaki Doi, 6-2, 6-3, egalându-și astfel cel mai bun rezultat la acest turneu. Sori, favorită 32, a învins-o fără mari emoții pentru a patra oară pe japoneză în tot atâtea întâlniri și se va confrunta în meciul următor pe Elina Svitolina (0-2 în H2H).

La rândul ei, Irina Begu a reușit, de asemenea, să se califice în turul al treilea, după o victorie excelentă cu Jil Teichmann. Irina s-a impus tot în două seturi, 7-5, 6-1, eliminând una dintre jucătoarele cu un salt valoric important în ultimii doi ani.

Pe hârtie, meciul Irinei era cel mai dificil dintre toate cele trei meciuri ale româncelor. Teichmann, o jucătoare capabilă să obțină victorii mari precum cea cu Osaka, din august, poate fi o forță pe hard, în spatele acelui forehand mai mult decât redutabil și a unei creativități remarcabile. Dar Irina a arătat că se simte foarte bine contra acestui stil de joc. A stat excelent în raliurile de pe baseline, încasând fără niciun fel de problemă forța loviturilor adversarei și frustrând-o pe aceasta cu un tenis solid, exact, imperturbabil. La adăpostul unor cifre bune pe serviciu, românca a rupt meciul cu o serie de șapte game-uri la rând, serie începută la 4-5 în primul set.

Irina își continuă astfel revirimentul din această parte a sezonului, confirmând forma bună începută pe hard la Cleveland, unde a jucat finala, chiar înainte de US Open. Ea are acum o serie de opt victorii consecutive pe terenurile de la Indian Wells, unde a câștigat turneul WTA 125k de anul trecut.

În turul următor, Irina o va întâlni pe Shelby Rogers.

https://twitter.com/WTA/status/1446606379146383366?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi